Test av JBL Soundgear Sense – hörlurar med öppen design för den aktive

Amanda Westberg

Vårt betyg:

3.5

Vi på Testplanet har spenderat ganska lång tid med att testa JBL Soundgear Sense-hörlurarna, som visat sig vara en riktigt trevlig överraskning. Dessa hörlurar har en öppen design som kan avskräcka vissa köpare, och vara precis vad andra köpare är ute efter. Designen ger en enormt säker och bekväm passform, vilket är perfekt för aktiva användare som är på jakt efter något som sitter på plats även under de mest intensiva aktiviteterna och träningspassen.

JBL Soundgear Sense har visat sig vara ett par riktigt mångsidiga hörlurar och har varit trogna följeslagare under många träningspass. De har dock sina svagheter. De saknar bland annat aktiv brusreducering för ett mer uppslukande ljud. Det är heller inga in-ear-varianter och saknar därför också den passiva brusreduceringen man annars kan få från själva tätningen i örat. Men huruvida detta är ett par bra hörlurar eller inte, beror helt på vad du är för typ av användare och vad du är ute efter i ett par hörlurar. Läs vidare för hela vårt test av JBL Soundgear Sense.

Öppen passform

Pros

Både för- och nackdelar med designvalet
Perfekt för aktiva användare

Cons

Du får klara dig utan brusreducering

Majoriteten av dagens hörlurar är in-ear-varianter, som alltså trycks in i själva öronen för att skapa en tät passform som sitter säkert på plats och som samtidigt sluter inne ljudet. JBL Soundgear Sense har kört på en annan variant med en öppen passform, där själva earbudsen placeras ovanpå örongången istället för inuti. Vid första anblick kan hörlurarna se ganska stora ut. De är absolut snäppet större än vanliga in-ear-varianter (gäller även laddningsfodralet), men en stor del av dem göms bakom öronen och när de väl sitter på plats upplevs de inte allt som klumpiga.

JBL Soundgear Sense hakas fast bakom öronen.

Fördelarna med en öppen design är att det är mycket bekvämare. Du slipper skavet i öronen som du kan få från in-ear-varianter med en dålig passform eller om du lyssnar för långa stunder. Du blir inte heller lika innesluten i musiken och det blir enklare att höra vad som pågår runtom dig. Det är viktigt om du går ensam på skogspromenader eller är ute och vandrar i trafikerade miljöer och behöver hålla lite koll på omgivningen. För dig som lyssnar mycket på musik kan en öppen design också vara att rekommendera, eftersom det finns en risk för hörselskador, klåda och bakteriebildning för dem som går runt med tätt åtsittande earbuds i öronen hela dagarna.

Nackdelarna är att ljudet inte blir lika uppslukande och möjligheten till både passiv och aktiv brusreducering försvinner. Under våra tester blev vi dock väldigt förvånade över hur uppslukande ljudet faktiskt var i hörlurarna, trots den öppna passformen och bristen på brusreducering. Ljudet skickas direkt in i örongången och är alltid dominant i jämförelse med ljud från omgivningen. Visst, du kan fortfarande höra vad som pågår, men det blir mer som ett avlägset bakgrundsljud. En annan nackdel med den öppna passformen är att ljudet kan läcka ut lite grann om du spelar för högt, vilket kan vara störande för andra runt omkring. Men om du inte bryr dig om att dela din musiksmak med övriga medlemmar på gymmet när du pumpar Justin Bieber – Baby på högsta volym, är det såklart inget problem!

Ljudkvalitet

Pros

Minimalt med ljudläckage trots öppen passform
Överraskande uppslukande ljud

Cons

Inte den tyngsta basen

Ljudkvaliteten i JBL Soundgear Sense är mer än godkänd enligt oss. Vi räknade med att en stor del av ljudet skulle läcka ut i och med den öppna designen, samtidigt som bristen på ANC skulle göra det svårt att få till ett uppslukande ljud. Vi hade fel. JBL Soundgear Sense kan komma upp i härligt höga volymer och skickar ut ljudet i örongången på ett sätt som får det att cirkulera runt och kännas maffigt. Direkt ur förpackning har hörlurarna en klar och luftig ljudbild, där diskanter och mellanregister verkligen kommer till sin rätt. Basen är okej, men inte mer än så. Det är svårt att få till en verkligt imponerande bas med tanke på designen, men bastunga spår från sådana som Gnarls Barkley och Pouya lät ändå hyfsat bra. Du har också möjlighet att justera ljudbild och EQ via den tillhörande appen, så du kan få till det sound som passar dig bäst.

JBL Soundgear Sense har förvånansvärt uppslukande ljudkvalitet.

Ett annat plus för hörlurarna är deras mikrofoner. För ett par hörlurar i den här prisklassen, vars fokus ligger främst på passform och som är riktade mot aktiva användare, känns samtalskvalitet som en sak som lätt kan hamna i bakgrunden. Men under våra tester gick samtal utmärkt och vi hade aldrig några problem med att bli förstådda av personen i andra änden, oavsett om vi satt still eller var ute på löprundan i stan.

Batteritid

Pros

Snabbladdningen räddar situationen

Cons

Ganska kort batteritid, trots bristen på ANC

JBL Soundgear Sense har inte den längsta batteritiden, vilket är något av en besvikelse speciellt med tanke på att de saknar funktioner som aktiv brusreducering, som vanligtvis är en stor batteritjuv. Med själva earbudsen får du upp till 6 timmar per laddning, med ytterligare 18 timmar via det medföljande laddningsfodralet. En batteritid på cirka 24 timmar är helt okej, men långt ifrån det bästa du kan få.

Vad som räddar JBL Soundgear Sense är det faktum att de har stöd för snabbladdning. Så även om du behöver ladda lite oftare, kan du åtminstone fylla på snabbt. En laddning på 15 minuter ger dig cirka 4 timmars batteritid, vilket är perfekt om du kommer på att du behöver fylla på snabbt innan du ska iväg på ett träningspass. En full laddning tar cirka 2 timmar.

Pris

Pros

Bra värde för pengarna

Cons

I skrivande stund kostar JBL Soundgear Sense 1 690 kronor, vilket placerar dem i mellansegmentet. Efter våra tester med JBL Soundgear Sense tycker vi absolut att de ger bra värde för pengarna, förutsatt att du är rätt typ av användare för dem.

Om brusreducering är viktigt för dig, kan du kolla in alternativ från sådana som Bose istället, som exempelvis QuietComfort-serien, som erbjuder brusreducering i toppklass för ett liknande pris. Om du vill ha ett par hörlurar med öppen design, fast i en lite mer stilren och kompakt formfaktor, kan du kolla in Huawei Freeclip, som även dem ligger i samma prisklass.

Vem är JBL Soundgear Sense för?

JBL Soundgear Sense
Vi har testat JBL Soundgear Sense – här är vår recension.

Om du är på jakt efter ett par hörlurar med öppen design, där en säker och bekväm passform är viktigare än ljudkvalitet på en audiofil-nivå, är Soundgear Sense ett utmärkt alternativ. De riktar sig främst till aktiva användare som är i rörelse mycket, så om du behöver ett par hörlurar som sitter på plats under träningspassen och samtidigt vill ha lite koll på omgivningen, är Soundgear Sense återigen ett bra alternativ. För dig som däremot vill ha bästa möjliga ljudkvalitet för priset, en lång batteritid, en kompakt design och brusreducering, finns det andra alternativ som kommer att passa bättre.

JBL Soundgear Sense – tekniska specifikationer & betyg

3.5

Typ: Öppna trådlösa hörlurar (open-ear)
Bygg: Hybrid design med flexibla öronkrokar och avtagbart nackband
Driverstorlek: 16,2 mm
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 112 dB SPL@1 kHz
Maximal SPL: 90 dB
Mikrofonkänslighet: -38 dBV/Pa@1 kHz
Bluetooth: Version 5.3
Batteritid: 6 timmar + 18 timmar med laddningsfodralet
Laddningstyp: USB-C-laddningskabel
Vatten- och dammtålighet: IP54-klassificering
Teknik: JBL OpenSound

Förslag på andra hörlurar

Om JBL Soundgear Sense inte riktigt är hörlurarna du är ute efter, finns det ett par andra alternativ som kan vara värda att överväga. Om brusreducering, lång batteritid eller en in-ear-design är något du önskar, kan vi tipsa om dessa hörlurar istället. Om du ändå vill ha ett par hörlurar med öppen design, fast med en lite slankare formfaktor, kan vi också varmt tipsa om Huawei FreeClip.

För brusreducering:

Slankare öppen design:

Utmärkt batteritid på runt totalt 40 timmar:

Stark batteritid på runt totalt 30 timmar:

Ljud & Bild

Bästa over-ear-hörlurar: 6 testvinnande hörlurar

Ljud & Bild

Bästa in-ear-hörlurar: 6 topptestade earbuds