VPN, en förkortning för virtuellt privat nätverk, är en bra grej ur många synvinklar. Men vilken tjänst är bäst? Vi har testat och har svaret åt dig.
VPN är ett ganska tekniskt påfund som kan kännas svårt och krångligt för den oinsatte. Men det är samtidigt en rätt bra uppfinning som både håller dig säker på nätet och låser upp en hel del skojigheter.
Vi tar det från början. Ett virtuellt privat nätverk, VPN, gör att din internetanslutning går via en server så att din internetsurf maskeras. Trafiken går genom en krypterad tunnel till en av VPN-leverantörens servrar och sedan vidare ut på nätet. Tack vare det ser omvärlden bara platsen du kommer ut ifrån, inte var du själv sitter.
Det gör det svårare för utomstående att se på vilken plats du egentligen sitter och vad du gör medan du är uppkopplad. Låter det som något bara kriminella skulle vara intresserade av? Medan det är sant att även den typen av människor använder VPN finns det en hel del vettiga fördelar även för vanligt folk.
- Integritet. Du övervakas av allt från din internetleverantör till Google och Facebook när du är ute på nätet. Genom att använda VPN minskar du ditt avtryck på nätet och gör det svårare att bli spårad.
- Slipp reklam. Övervakningen används bland annat för att rikta reklam mot dig. Med din trafik dold blir det svårare för dessa företag att rikta personaliserade annonser mot dig. Många VPN-tjänster kommer dessutom med inbyggda reklamblockerare, så att du kan slippa reklam helt på nätet.
- Trygghet. När du kopplar upp dig på ett okänt nätverk, exempelvis på ett café, har du egentligen ingen aning om vem som också kan sitta och lyssna över nätverket. Genom att använda VPN skyddar du din trafik så att obehöriga inte kan plocka upp personliga uppgifter på allmänna nätverk.
- Lås upp nätet. Med VPN kan du ansluta till en annan server som kanske ligger i ett annat land. Då ser det ut som att du befinner dig där, vilket kan vara en fördel. VPN används väldigt ofta för att komma åt exempelvis utländska streamingsajter. Netflix i USA har exempelvis ett annat utbud än vad som finns i Sverige. Med VPN kan du komma åt det.
- Gaming. Medan ett dåligt VPN kan sänka din internethastighet, och därmed vara dåligt för onlinespel, kan det även jobba till din fördel. Tyvärr är hot och trakasserier vanligt när du spelar online. Samtidigt är det lätt att ta reda på var i världen du sitter och ställa till med oreda den vägen. Med en bra VPN-anslutning kan du dölja din position och slippa dumheter som stalkers och swatting.
ExpressVPN – Bäst i test
Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servrar: 3 200 st Antal samtidiga uppkopplingar: 5
ExpressVPN är en av världens mest använda VPN-tjänster och det är inte svårt att förstå varför. Tjänsten är prissatt lite i mellansegmentet, funkar till alla plattformar du kan önska dig och gör oftast sitt jobb helt rätt.
Lätt att använda
Även om det finns en hel del inställningar att gräva sig in i är den största fördelen med ExpressVPN hur lättanvänd den är, även för nybörjare. Såväl installation som att koppla upp sig är inga problem och i de allra flesta fall får vi både en stabil och snabb uppkoppling.
Samtidigt finns det mesta du kan önska dig i extrafunktioner. Split tunneling låter dig dela upp vilka appar som ska köras på VPN och vilka som inte ska det exempelvis.
Bra på att låsa upp
Vill du komma åt utländska streamingtjänster eller annat regionslåst material är ExpressVPN riktigt vass även där. Amerikanska tjänster innebär för det mesta inga problem. Vi får försöka med ett par olika servrar för att komma åt brittiska BBC, men med lite tålamod går även det.
ExpressVPN är helt enkelt den tjänst som passar de flesta allra bäst.
Lättanvänd
Bra på att låsa upp material
Inte snabbaste tjänsten i världen
Surfshark – Bästa budgetval
Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servrar: 3 200 st Antal samtidiga uppkopplingar: obegränsat
Surfshark är en tjänst som är väldigt lätt att tycka om. Den är en av de allra billigaste tjänsterna, i alla fall om du tecknar ett längre abonnemang. Samtidigt har den lånat mycket teknik från systertjänsten NordVPN, vilket gör att den är riktigt snabb.
Obegränsade anslutningar
Den kanske största fördelen med Surfshark är att det inte finns någon begränsning i hur många enheter du kan ha anslutna på samma konto. Det är helt ovärderligt och gör att du med lätthet kan skydda hela familjens alla enheter på ett konto. Här borde andra leverantörer ta efter.
Samtidigt är tjänsten överlag väldigt lättanvänd. Inte riktigt lika vass som ExpressVPN på den fronten, men nära på. Vi känner inte heller att vi saknar några speciella funktioner, trots priset.
Finns även med Antivirus
Den enda egentliga nackdelen med Surfshark är att det inte är helt ovanligt att sidor inte laddas. Det händer alla tjänster lite då och då och fixas enklast med att koppla upp sig mot en annan server. Surfshark är inte på något sätt dålig i det avseendet, men strular lite mer än ExpressVPN och NordVPN.
Som ett tillägg kan du även köpa till Surfsharks antivirus. Det höjer såklart kostnaden en smula. Men samtidigt får du ett mer heltäckande skydd till en riktigt låg månadskostnad.
Kort och gott är det få som rår på Surfshark när det kommer till hastighet och flexibilitet, särskilt till det här priset.
Obegränsade anslutningar
Snabb
Billig
Vissa sidor strular
NordVPN – Bästa premiumval
Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servrar: 5 670 st Antal samtidiga uppkopplingar: 5
NordVPN tillhör en av de lite dyrare tjänsterna, även om du kan roffa åt dig den billigt under de gånger de har rea (vilket alla VPN-leverantörer har ganska ofta). Men samtidigt får du verkligen vad du betalar för. Det finns nämligen ganska få nackdelar med NordVPN.
Snabbaste VPN-tjänsten
NordVPN imponerar på oss på de ställen där det är som allra viktigast. Hastigheterna är oftast långt över vad de andra tjänsterna mäktar med. Samtidigt är anslutningen långt mycket mer stabil än någon annan tjänst vi testat.
Utöver det finns alla viktiga funktioner med på tåget och i de fall det är viktigt kan tjänsten skryta med klassledande antal servrar att koppla upp sig mot.
Minimalt med krångel
Samtidigt är det här tjänsten vi har absolut minst krångel med. Att komma åt utländska streamingsajter är aldrig något problem och det är extremt sällan någon sajt vägrar fungera. En fröjd att använda helt enkelt.
Det är egentligen bara prislappen som är en nackdel för NordVPN. Samtidigt är det en prislapp som betalar igen sig i ett närmast problemfritt användande.
Snabb
Otroligt stabil
Lite högt pris
Cyberghost VPN – Bäst för gaming
Plattform: Mac, Windows, Linux, Mobil Servrar: 9 260 st Antal samtidiga uppkopplingar: 7
När det kommer till VPN-tjänster pratas det ofta om att låsa upp utländska streamingtjänster. Men beroende på dina preferenser kan möjligheten att spela spel över VPN hamna högt också. Många onlinespel är negativt inställda till VPN-tjänster, men där kommer Cyberghost in som en utmanare.
Bäst för gaming
Medan Cyberghost på det stora hela är rätt standard lyckas de riktigt bra med gamingdelen och att låta oss spela även över VPN. Andra tjänster kan vara lite av och på när det kommer till att få igång spel, men här funkar det för det mesta,
Då är det rätt synd att tjänsten i övrigt är ganska standard. Hastigheterna kommer aldrig upp i några imponerande nivåer. Däremot är det trevligt med sju samtidiga anslutningar. Sämre än obegränsat såklart, men bättre än de fem som annars är standard.
Dålig på upplåsning
Cyberghost har specifika avdelningar för “streamingvänliga servrar”. Problemet är att de är riktigt dåliga på att låsa upp just streamingtjänster. Vi lyckas betydligt bättre när vi håller oss ifrån dem, men det är fortfarande rätt struligt.
På det stora hela är Cyberghost en okej tjänst. Den gör ett helt okej jobb med det mesta och ger okej hastigheter. Det är just gaming som gör den lite mer intressant.
Kul gränssnitt
Bra för gaming
Sämre på upplåsning
Google One VPN – Bästa enkla VPN
Plattform: Mobil Servrar: okänt Antal samtidiga uppkopplingar: Obegränsat
Google One VPN är på många sätt en joker i leken. Den finns bara till mobiler, den har i stort sett bara en av/på-knapp och du kan faktiskt inte köpa den separat. istället ingår den om du betalar för något av Googles One-abonnemang. Dessa är i huvudsak till för att köpa mer utrymme på Google Drive, men som en bonus får du en VPN-tjänst också. VPN-tjänsten hittar du i Google One-appen.
Världens enklaste VPN-tjänst
Av oklar anledning finns Google One VPN bara till mobiler och surfplattor, inte datorer eller något annat. Vill du skydda din trafik när du surfar med mobilen är den riktigt bra dock. Samtidigt är det ungefär det enda du kan göra med tjänsten.
Google One VPN är världens enklaste VPN-tjänst, just för att det verkligen inte finns något extra alls i tjänsten.
Till Android kan du välja vilka appar som ska vara uppkopplade över VPN och inte, men det är allt. Du har inget att säga till om med vilken server du kopplar upp dig på. Det gör att saker som att låsa upp streamingtjänster och liknande är uteslutna här.
Snabb uppkoppling
Eftersom det är Google, som lever på annonser, finns det såklart heller ingen annonsblockering här. Däremot får vi ut riktigt bra hastigheter ur tjänsten.
Google One VPN är enbart om du vill skydda din surfning via mobilen eller surfplattan. Eftersom det inte finns några funktioner att tala om blir det en extremt lättanvänd tjänst som faktiskt bara består av på eller av.
Otroligt enkel
Ganska snabb
Finns bara till mobila enheter
Extremt begränsad