Bästa laptop: 6 bärbara datorer testade

TestPlanet

Vilken laptop är egentligen bäst? I den här enkla och översiktliga topplistan har vi samlat de bästa alternativen för professionella användare, studenter, gamers och för dem som bara vill ha en bra laptop för vardagsanvändning.

Vi har testat ett gäng bärbara datorer och listar de som erbjuder en bra kombination av prestanda, stil och funktionalitet tillsammans med ett bra pris. Vi testar laptops från alla de stora märkena som Apple, Lenovo, Asus, Microsoft och fler, för att kunna erbjuda en heltäckande topplista som tillgodoser olika typer av behov och budgetar.


Apple MacBook Air (M2, 2022) – Bäst i test

Processor: M2 Skärm: Liquid Retina 13,6″ Lagring: 512 GB SSD

Bästa laptop: En öppnad Apple MacBook Air (M2, 2022).

Apple MacBook Air (M2, 2022) är den stora stjärnan på laptopmarknaden just nu. Det är en välgjord bärbar dator med en elegant och stilren design kombinerat med en ultratunn och lätt profil, vilket gör den perfekt att bära med sig i ryggsäcken eller väskan när du är ute på språng. Jämfört med sin föregångare har den också fått bättre kylning och kör tystare, mycket tack vare det nya och kraftfulla M2-chippet som driver laptopen.

M2-chippet ger en kraftfull allround-laptop
M2-chippet är en imponerande processor som ger MacBook Air M2 en snabb prestanda, med hastigheter och kapacitet som klarar av riktigt krävande uppgifter som exempelvis bild- och videoredigering. Den nya grafikprocessorn hjälper också till att förbättra den visuella upplevelsen för multimediainnehåll och även lättare gaming fungerar utmärkt på denna laptop. Det är alltså en suverän allround-laptop.

Liquid Retina-skärmen på Apple MacBook Air (M2, 2022).

Skärm, batteritid och tangentbord
På skärmfronten får du imponerande skärpa och färgåtergivning, där Retina-skärmen med True Tone-teknologi ger levande och verklighetstrogna bilder. Ett litet plus går också ut till tangentbordet, som är responsivt och bekvämt att skriva på. Vad gäller batteritid kan du känna dig lugn med att laptopen håller igång under en hel arbetsdag utan att behöva laddas och har alltså en imponerande batteritid för att vara en laptop.

Hemsida

En design i toppklass
En kraftfull prestanda
En imponerande batteritid

Du får betala en hel del för den
Äldre modeller går att köpa billigare nu och kan ge bättre värde för pengarna

4.5


Asus VivoBook S15 – Bästa billiga laptop

Processor: Upp till Intel i7 Skärm: NanoEdge FHD-skärm 15,6″ Lagring: Upp till 1 TB SSD

En Asus VivoBook S15 står öppnad mot en vit bakgrund.

Asus VivoBook S15 är en riktigt prisvärd laptop som bjuder på en elegant design med tunn ram och en färgstark skärm. Den uppdaterade versionen av laptopen har fått förbättrad prestanda med en kraftfull Intel-processor och generös lagringskapacitet. Den har en snabb starttid och kan hantera flertalet uppgifter samtidigt utan att prestandan påverkas negativt, vilket innebär att den passar bra för både arbete, plugg och underhållning.

Vacker skärm med bra skärpa
För att vara en så prisvärd laptop får du en riktigt vacker skärm på VivoBook S15, som bjuder på en bra skärpa och färgnoggrannhet. Även tangentbordet är responsivt och bekvämt att skriva på även under längre perioder.

En Asus VivoBook S15 står öppnad mot en vit bakgrund, sett snett från sidan.

Kort batteritid och något svaga högtalare
Batteritiden och ljudkvaliteten från högtalarna är två punkter där laptopens lägre pris blir tydligt. Vi hade gärna velat se lite längre batteritid från den här laptopen, då du behöver ha laddningssladden med dig om du planerar att använda laptopen under hela dagen. Ljudkvaliteten är okej, men inte mer än så. Om du vill ha riktigt bra ljud behöver du därför köpa till externa högtalare eller använda hörlurar.

Hemsida

Väldigt lätt med en vikt på 1,8 kilo
Kraftfull processor klarar av de flesta uppgifter
Vacker och färgstark skärm

Medelmåttig batteritid
Ganska svaga högtalare

4.5


Microsoft Surface Go 2 – Bästa laptop för studenter

Processor: 8: generationens Intel Core Skärm: PixelSense 10,5″ Lagring: 128 GB SSD

En Microsoft Surface Go 2 visas upp mot en vit bakgrund.

Microsoft Surface Go 2 passar utmärkt för alla som är ute efter en bra och prisvärd laptop till plugget. Här får du en kompakt och portabel design som enkelt får plats i en ryggsäck eller väska och som passar perfekt för användare som är ute på språng ofta.

Hyfsat med kraft
Vad gäller kraft får du en tillräckligt snabb prestanda för att klara av uppgifter som webbsurf och grundläggande program som Office-paketet. Om du däremot behöver ägna dig åt mer krävande uppgifter eller resursintensiva applikationer, kan du märka att laptopen får lite problem att orka med. Då kan vi rekommendera att du kollar in MacBook Air (M2, 2022) istället, som är ett mycket kraftfullare alternativ, men också dyrare.

En Microsoft Surface Go 2 i tabletläge.

Väldigt användarvänlig
Skärmen på 10,5 tum har en bra skärpa och en stark ljusstyrka, så du får en trevlig visuell upplevelse för både plugg och underhållning. Laptopen har också en imponerande batteritid som håller under hela dagen, vilket är ett stort plus för dem som behöver ta med sig laptopen till plugget och inte vill behöva släpa på en laddningssladd. Utöver det får du ett avtagbart tangentbord och en välgjord pekplatta som hjälper till att göra laptopen väldigt användarvänlig. De inbyggda högtalarna är godkända och ger en hyfsad ljudupplevelse för vanlig mediekonsumtion.

Hemsida

En riktigt lång batteritid
Premium byggkvalitet
Riktigt prisvärd

Tillbehör kostar extra
Inte den mest kraftfulla laptopen

4


Asus ROG Zephyrus G15 – Bästa gaminglaptop

Processor: Upp till AMD Ryzen 9 Skärm: WQHD 15,6″ Lagring: 1 TB SSD

En Asus ROG Zephyrus visas upp mot en vit bakgrund.

Asus ROG Zephyrus G15 är laptopen du ska köpa om du vill ha den bästa gaminglaptopen som finns just nu. Denna kraftfulla laptop erbjuder en imponerande kombination av prestanda, portabilitet och batteritid. Här får du en kraftfull AMD Ryzen-processor och ett dedikerat Nvidia-grafikkort, vilket gör den perfekt för både gaming och andra krävande uppgifter.

Gott om kraft i en kompakt kropp
Trots sin maffiga prestanda, lyckas laptopen behålla en tunn och lätt design, vilket gör den till ett bra alternativ för gamers som ofta är ute på språng. Du får en snabb uppdateringsfrekvens på skärmen som ger en smidig spelupplevelse med minimal skärmfördröjning. Tangentbordet är dessutom bekvämt och responsivt, något som inte alltid är en hög prio på gaminglaptops.

En Asus ROG Zephyrus visas upp mot en vit bakgrund.

Imponerande batteritid
Batteritiden är en annan sak som ofta är en svag punkt för gaminglaptops, men på Asus ROG Zephyrus G15 imponerar den verkligen. Den håller igång ovanligt länge för att vara en gaminglaptop och du kan spela i många timmar innan du behöver börja fundera på att ansluta laddningssladden. Den kraftfulla prestandan ser till att alla spel körs snabbt och smidigt på laptopen, men det kan generera en del värme och ljud från fläktarna vid intensiv användning. Vi rekommenderar därför att du använder ett par hörlurar eller hjälper till med lite extern kylning.

Hemsida

Helt suverän prestanda
Riktigt lång batteritid för att vara en gaminglaptop
Dyr, men väldigt prisvärd

Inte det skönaste tangentbordet
Finns ingen inbyggd webbkamera

5


MacBook Pro 14 (2021) – Bästa laptop för professionella

Processor: M1 Skärm: Liquid Retina XDR 14,2″ Lagring: Från 512 GB SSD till 8 TB SSD

En MacBook Pro 14 visas upp mot en vit bakgrund.

MacBook Pro 14 är den bästa laptopen för alla kreatörer där ute. Den bjuder på en imponerande uppdatering jämfört med sin föregångare, med bland annat förbättrad prestanda och design. Den använder ett nytt M1 Pro- eller M1 Max-chip, som ger en kraftfull prestanda och möjliggör smidig multitasking och hantering av krävande arbetsuppgifter som exempelvis bild- och videoredigering. Du får dessutom en otroligt vacker och högupplöst Retina-skärm, med exakt färgnoggrannhet och ljusstyrka.

Många förbättringar
Laptopen bjuder även på ett gäng andra förbättringar jämfört med sin föregångare som bland annat en ny MagSafe-laddare, förbättrade högtalare, ett bekvämt tangentbord med Magic Keyboard-teknologi och en förbättrad termisk hantering, som ser till att laptopen håller sig relativt sval och tyst även vid mer krävande användning.

Tangentbordet på en MacBook Pro 14 sett ovanifrån.

Pålitlig batteritid
Något som alltid är ett stort plus på laptops är en lång batteritid som håller en hel arbetsdag och det får du med MacBook Pro 14. Detta är särskilt imponerande med tanke på hur mycket kraft laptopen har. Sammanfattningsvis får du alltså en kraftfull prestanda, en imponerande skärm, användarvänliga funktioner och en utmärkt batteritid, vilket gör denna laptop till ett suveränt alternativ för alla som behöver en högpresterande och pålitlig laptop för professionellt arbete eller kreativa ändamål.

Hemsida

Perfekt för innehållsskapare
En skärm i absolut toppklass
Imponerande lagringsalternativ

Skärmen hade kunnat vara lite större
Bästa konfigurationerna är riktigt dyra

5

HP Chromebook 14 – Prisvärd laptop

Processor: Skiljer sig beroende på modell Skärm: HD 14″ Lagring: 32 GB + mikroSD

En HP Chromebook 14 står öppnad och visas upp mot en vit bakgrund.
HP Chromebook 14 är ett pålitligt och simpelt alternativ.

HP Chromebook 14 är en pålitlig och prisvärd laptop som passar utmärkt för dig som är ute efter en enkel och användarvänlig dator till vardagsuppgifter som webbsurf och pluggande.

Skärm och batteritid som håller måttet
HP Chromebook 14 har en HD-skärm på 14 tum. Det är inte den skarpaste eller mest rymliga skärmen på marknaden, men den räcker gott och väl för att visa innehåll på skärmen tydligt nog. Batteritiden håller för cirka 10 timmars användning per full laddning, även om det såklart beror lite på vad du använder laptopen till. Mer krävande uppgifter dränerar batteriet snabbare. Sett till lagring får du 32 GB eMMC-flashminne, men om du skulle behöva mer kan du expandera lagringen med ett SD-kort.

En mörkgrå HP Chromebook 14 står halvt öppnad och visas upp snett bakifrån mot en vit bakgrund.
HP Chromebook 14 fungerar utmärkt för vardagsanvändning.

Chrome OS och bra utbud av portar
Som du hör på namnet är denna prisvärda laptop en chromebook och den drivs därför av Chrome OS. Denna lättviktiga mjukvara används på lite mindre kraftfulla laptops, för att säkerställa en snabb prestanda utan att vara för krävande för laptopen. Ett stort plus för denna prisvärda laptop är att den har ett ganska bra utbud av portar, inklusive USB-A och USB-C för anslutning av externa enheter. Detta kit skapar ett prisvärt alternativ för dem som vill ha något pålitligt och enkelt.

Hemsida

Perfekt för dem som vill ha något simpelt
Ett prisvärt kit som håller måttet
Bra utbud av portar

Kan inte hålla jämna steg med toppmodeller
Batteritiden hade kunnat vara lite bättre

4


Bästa TV

Bästa VPN