JBL har skapat ett par hörlurar som sticker ut från den övriga konkurrensen, med en innovativ pekskärm på laddningsfodralet. Den drar omedelbart till sig vår uppmärksamhet, men är den verkligen användbar eller mest en rolig gimmick? Och hur bra är det övriga kitet? Med ett pris på över 2 500 kronor räknar vi med specifikationer och ljudkvalitet i toppklass att matcha den spännande pekskärmen.
Vi på Testplanet har testat JBL Tour Pro 2 under några veckors tid nu, för att kolla om de håller måttet och är värda ett köp, eller om det finns bättre alternativ att lägga pengarna på. Läs vidare för hela vårt test av JBL Tour Pro 2.
Design & laddningsfodral
Pros
Innovativt laddningsfodral med pekskärm
Premium byggkvalitet
Lätt vikt
Cons
Är laddningsfodralet mest en gimmick?
JBL Tour Pro 2 känns premium direkt ur förpackning, med en solid konstruktion och högkvalitativa material både i hörlurar och laddningsfodral. Själva hörlurarna har en något rundad form, som förlängs av silikonspetsen i ena änden och en kort stjälk i den andra. Jämfört med modeller som AirPods 2, har dessa hörlurar en väldigt kort stjälk som ger dem en lite mer diskret look i öronen, vilket är något vi gillar. Hörlurarna har en hyfsat tålig konstruktion med en IPX5-klassificering som skyddar dem mot svett- och vattenstänk. De är dock inte helt vattentåliga, så det är inget att packa med sig till motionssimningen.
En av sakerna som gör dessa hörlurar så speciella och får dem att sticka ut från konkurrensen, är deras tillhörande laddningsfodral. Istället för att enbart fungera som lagring och extra laddning för hörlurarna, erbjuder laddningsfodralet till Tour Pro 2 en innovativ pekskärm som ger dig snabb tillgång till ett gäng användbara funktioner. Via pekskärmen får du tillgång till de vanliga musikkontrollerna, samt möjlighet att justera EQ, brusreducering, rumsligt ljud, aviseringar, ficklampa, samtalsinställningar och mer. Alla de vanligaste funktionerna finns tillgängliga direkt via pekskärmen. Detta betyder att du slipper plocka fram mobilen och öppna den tillhörande appen varje gång du vill ändra någon inställning. Under vår tid med hörlurarna använde vi mest laddningsfodralet för att byta mellan olika EQ-inställningar, när vi bytte mellan olika genrer av musik.
Pekskärmen gör verkligen hörlurarna speciella och är en trevlig extra touch, men vi skulle inte säga att det är något som är superviktigt. Vi använde oss mycket av funktionerna i början, när det var nytt och spännande. Men det är sällan man bär runt på laddningsfodralet och har snabb tillgång till det. Vanligtvis slänger man ner det i väskan och det tar lika lång tid att plocka fram det som att plocka fram mobilen, och då försvinner syftet lite grann. Men det är hur som helst en rolig extra funktion som garanterat kommer att dra till sig en del nyfikna blickar.
Passform
Pros
Medföljer flera storlekar på silikontoppar
Sluter riktigt tätt för utmärkt brusreducering
Cons
Se till att hitta rätt passform – annars skaver de lätt
Med en relativt kompakt storlek och en vikt på 95 gram för själva hörlurarna (260 gram med laddningsfodralet), är JBL Tour Pro 2 tillräckligt lätta för att vara bekväma att använda även under längre stunder. På varje earbud sitter en utbytbar silikontopp som sluter tätt i öronen. Ett plus är att det följer med en liten karta i förpackningen med flera olika storlekar på silikontopparna, så de ska passa en mängd olika öronstorlekar. Det här viktigt att du känner efter här och väljer rätt storlek. Efter att vi använt hörlurarna ett tag, började det skava i ena örat och passformen var lite lös under mer intensiva aktiviteter som intervallträning i backe. Det hände flera gånger att vi var tvungna att justera hörlurarna och trycka in dem i öronen igen, men när vi bytte till en storlek mindre öronproppar försvann dessa problem.
Med rätt storlek på silikontopparna sitter JBL Tour Pro 2 säkert i öronen och sluter tätt, vilket får den adaptiva brusreduceringen att lysa. Med brusreduceringen aktiverad försvinner allt stök och stoj runt om, även på fullpackade gym på eftermiddagarna. Vissa hörlurar vi testat gör ett bra jobb med att filtrera bort lägre ljud som konversationer, men släpper fortfarande igenom ljud som vikter som slår mot varandra i maskiner och liknande. Med JBL Tour Pro 2 i öronen hörde vi inget av detta. Det enda ljudet som kom in i öronen var den pumpande musiken. Brusreduceringen på dessa hörlurar är verkligen en av dess största styrkor.
Ljudkvalitet
Pros
Överlag hyfsad ljudkvalitet
Cons
Inte bäst i prisklassen
Krävs några EQ-justeringar
Överlag har JBL Tour Pro 2 bra ljud. Det krävs dock ett par justeringar. Direkt ur förpackningen låter ljudet i JBL Tour Pro 2 lite dämpat. Diskanter och mellanregister är svaga och begravs under ett dovt filter – nästan som ett basljud som saknar dunk. Som tur är går detta att fixa enkelt genom att ändra EQ-inställning via laddningsfodralets pekskärm. Här finns det ett par förinställda alternativ som Jazz, Vocal, Studio, Bass och Club. Vi tycker personligen om bastung musik och brukar alltid välja det alternativet, men med Tour Pro 2 känns det som att övriga toner dämpas lite väl mycket och det enda som blir kvar är en dov bas, utan särskilt mycket effekt. Vi rekommenderar istället att du väljer EQ-inställningen Club. Denna inställning ger hörlurarna ett mycket luftigare ljud, samtidigt som det behåller en härligt tung bas. EQ-inställningen fungerar bra att använda till ett gäng olika genrer som underground rap från Bones, rock från Breaking Benjamin, synthwave från Gunship och mer. Om du föredrar att gå in på detaljnivå, kan du välja att manuellt justera hörlurarnas EQ via appen.
Har Tour Pro 2 det mest imponerande ljudet på marknaden? Inte direkt. Du kan få bättre ljud från sådana som Apple och Sony i den här prisklassen. Med JBL Tour Pro 2 betalar du delvis för den innovativa pekskärmen, den suveräna brusreduceringen och den fantastiska batteritiden. Men med lite enkla justeringar av EQ-inställningar får du ändå ett ljud som håller måttet. Den kraftfulla brusreduceringen hjälper också till att skapa en uppslukande känsla i ljudet och överlag har vi varit nöjda med ljudet vi fått från Tour Pro 2 under våra tester.
Batteritiljud & laddning
Pros
Batteritid i toppklass
Snabbladdningen är suverän
Cons
Bland de största styrkorna för JBL Tour Pro 2 har vi batteritiden. Här ligger JBL:s premiumhörlurar i toppklass. Via själva hörlurarna får du upp till 10 timmars batteritid (lite beroende på om du har ANC aktiverat eller inte, samt hur högt du spelar) och ytterligare 30 via laddningsfodralet. Med en batteritid på totalt 40 timmar mellan varje laddning, behöver du aldrig oroa dig för att få slut på batteri under dina resor eller träningspass.
När det väl är dags att ladda, ansluts Tour Pro 2 via en mikro USB-port och ger dig hela 4 timmars batteritid på bara 15 minuter. Det är verkligen helt suveränt.
Vem är JBL Tour Pro 2 för?
Om du letar efter ett par hörlurar i premiumklass, med en solid byggkvalitet, en lyxig känsla överlag och något unikt som får dem att sticka ut från resten, är JBL Tour Pro 2 ett bra alternativ. För dig som dessutom sätter högt värde på stark brusreducering, en lång batteritid och snabbladdning, får du allt du vill ha här.
Ljudet är absolut godkänt, även om du kan få bättre ljudkvalitet från konkurrenter i samma prisklass. Om du är på jakt efter en ljudkvalitet på audiofil-nivå, bör du alltså leta vidare. JBL Tour Pro 2 har ett starkt kit överlag, men sett till priset kan du få liknande (om inte bättre) prestanda från billigare alternativ och den främsta anledningen att köpa dem är egentligen om du tycker att pekskärmen känns spännande och som något du verkligen skulle få användning av.
JBL Tour Pro 2 – tekniska specifikationer & betyg
Driverstorlek: 10 mm dynamiska drivrutiner
Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
Impedans: 16 ohm
Känslighet: 102 dB
Adaptive Noise Cancelling (ANC) med Smart Ambient
Bluetooth-version: 5.3
Stöd för codec: AAC och SBC
Batteritid: Upp till 10 timmar i öronsnäckorna och ytterligare 30 timmar med laddningsfodralet
Laddning: 15 minuters laddning ger 4 timmars batteritid
Mikrofoner: Sex stycken med brusreducering
Vattenresistens: IPX5-klassificering mot svett och vatten
Förslag på andra hörlurar
Om JBL Tour Pro 2 inte känns som rätt hörlurar för dig, är det ingen katastrof – det finns gott om andra hörlurar att välja mellan. Om du vill ha ett par riktigt sköna lurar som sitter säkert på plats under träningen, du gillar tanken på innovativa funktioner men inte känner dig jätteimponerad av pekskärmen på JBL Tour 2, eller vill ha några med så skön passform som möjligt, har vi lagt in tre bra alternativ för just det här nedanför.
Suveräna in-ear-hörlurar för träning:
Bra in-ear-hörlurar med innovativa funktioner:
In-ear-hörlurar med riktigt bekväm passform: