Test av JBL Live Buds 3 – bönformade earbuds med smartfodral

Amanda Westberg

Vårt betyg:

4


Testade & skrivet av:


Vi på Testplanet testade nyligen JBL Tour Pro 2, som är ett par öronsnäckor i premiumklass från det populära ljudmärket. En av deras mest nämnvärda funktioner var ett smartfodral med en pekskärm, som trots sin coola touch mest kändes som en gimmick, men snabbspola framåt några månader och vi har nu fått JBL Live Buds 3 som kommer med ett antal förbättringar.

Med sina nya öronsnäckor bygger märket vidare på sitt sortiment av earbuds med smarta fodral, och den här gången har fodralet som sagt fått ett par förbättringar som gör det mer användbart, samtidigt som ljudet har finslipats ytterligare för att kunna hantera alla typer av genrer och ljudkällor med bravur. Vi har under några veckors tid testat de nya JBL Live Buds 3 – detta tyckte vi.

Kolla gärna in vårt test av bluetooth-högtalaren Sonos Roam 2.

JBL Live Buds 3 – pris & släppdatum

JBL Live Buds 3 presenterades i början av sommaren 2024, som en del av en ny serie earbuds från ljudmärket bestående av tre olika modeller; Buds, Beam och Flex. Dessa hörlurar ligger i samma prisklass och bjuder på i princip samma funktioner och ljudkvalitet, där bara designen skiljer dem åt.

Priset för hörlurarna, oavsett modell i serien, ligger på 2 200 kronor och de finns att beställa antingen direkt från JBL:s officiella hemsida, samt hos ett antal svenska återförsäljare som bland annat Kjell & Company, Komplett, Amazon och fler. De finns tillgängliga i svart, vitt eller blått. Här nedanför ser du några av dagens bästa priser på hörlurarna, baserat på Prisjakts databas.

JBL Live Buds 3 – design på earbuds & fodral

Pros

Bönformade buds med bra passform
Det smarta fodralet har blivit mindre

Cons

Inte de bästa kontrollerna på själva earbudsen

JBL Live Buds 3 kommer i ett fodral med rundade, mjuka kanter som är mindre än tidigare modeller från ljudmärket. Med mått på 61 x 51 x 30,9 mm och en vikt på 73 gram, är det tjockare än de flesta andra laddningsfodral vi ser för öronsnäckor, men den blanka ytan på fodralet ser ändå till att det enkelt glider ner i fickor utan problem. På den övre kanten av fodralet sitter parningsknappen tillsammans med porten för laddning, strax till vänster om det finns ett remfäste och på själva locket av fodralet sitter pekskärmen som aktiveras när man lyfter upp fodralet.

Vi älskar designen på JBL Live Buds 3.

Själva öronsnäckorna matchar fodralet med en rundad bönformad design med utbytbara silikontoppar (det följer med ett par storlekar i förpackningen som du enkelt kan byta mellan). Öronsnäckorna väger 4,6 gram vardera och sitter bekvämt på plats. De sticker ut en liten bit från öronen, men inte alls på något sätt som upplevs störande enligt oss.

Även om du kan kontrollera många aspekter av lyssnarupplevelsen via fodralet, får du också ett par pekkontroller på själva hörlurarna som går att anpassa efter egna preferenser. Själva kontrollerna är bekanta (tryck en gång, två gånger, tre gånger eller håll in för att aktivera olika åtgärder) och du kan välja mellan förinställda inställningar för omgivningsljud, musikkontroller och volymkontroll. Saken är den att du bara kan välja två av dessa, en på varje earbud, så du kommer aldrig kunna styra allt direkt via earbudsen, utan är tvungen att plocka fram antingen fodralet eller appen för att ändra den tredje uppsättningen. Den bästa kombinationen enligt oss är att välja musik- och volymkontroller på själva hörlurarna, och spara kontroller för omgivningsljud till fodralet eller appen, eftersom man ändrar det ganska sällan.

Pekskärmen på fodralet.

På själva fodralet får du tillgång till alla funktioner du kan behöva som exempelvis brusreducering, rumsligt ljud, volym- och spelkontroller, hitta mina earbuds, EQ-inställningar, Voice Aware, notifikationer och mer. Allt du vanligtvis behöver plocka fram mobilen för och öppna appen för att komma åt, plus lite till, finns tillgängligt direkt via fodralet. Det är faktiskt riktigt smidigt, speciellt för EQ-inställningar, som vi tenderar att byta ganska ofta beroende på vad vi lyssnar på.

JBL Live Buds 3 – riktigt personliga hörlurar

Pros

Personi-Fi-hörseltest
Passformstest

Cons

Ett stort plus med JBL Live Buds 3 enligt oss är att man verkligen kan skräddarsy dessa hörlurar, både när det kommer till stil och lyssnarupplevelse. Detta är delvis tack vare fodralet, som numera låter dig välja bilder från ditt eget fotogalleri att använda som bakgrundsbild på pekskärmen, istället för att enbart kunna välja mellan ett par valda bakgrunder från JBL (som i Tour Pro 2). Med detta kan man verkligen få ett par hörlurar som känns som ens egna och är något som garanterat kommer att dra till sig blickar på tåget eller bland vännerna.

Laddningsporten och parningsknappen.

Det kanske viktigaste av allt är dock passformstestet för själva hörlurarna, samt Personi-Fi hörseltestet. Passformstestet rekommenderar vi att du gör på en gång du plockar upp hörlurarna, för att se till att hörlurarna sitter säkert på plats även under aktiviteter som träningspass och säkerställer att inget ljud läcker ut. Sedan har du Personi-Fi, som liknar ett klassiskt hörseltest där låga och höga toner spelas upp i olika frekvenser i varje öra. Detta hjälper hörlurarna att anpassa ljudet på detaljnivå efter just din hörsel. Om du inte tycker om resultatet, eller helt enkelt inte hör någon skillnad, kan du välja att inaktivera funktionen.

JBL Live Buds 3 – ljudkvalitet & brusreducering

Pros

Solid brusreducering överlag
Hörlurarna fixar alla typer av genrer galant
Samtalskvaliteten är också bra
Bättre ljud än tidigare

Cons

Totalkassa på att hantera vind

Oavsett vilken typ av musik eller ljudkällor du lyssnar på, kommer JBL Live Buds 3 att göra ett riktigt bra jobb. Under våra tester använde vi som standard EQ-inställningen Club, som är välbalanserad och fungerar bra för de flesta genrer. Om du inte tycker om att fippla med EQ-inställningar, rekommenderar vi att du väljer denna. EQ-inställningen Studio är snarlik och man får anstränga sig för att höra någon skillnad. Om du tycker om livemusik, akustisk musik, låtar med mycket sång och fokus på diskanter överlag, kommer EQ-inställningen Vocal att ta låtarna till en helt ny nivå. Här plockas varje instrument ut tydligt ur mixen och hörs med en klar, krispig känsla och det känns nästan som att du lyssnar på låtarna som ett liveframträdande. Som fans av musik med tunga beats och kraftfull bas, är vi riktigt nöjda med Bass-inställningen på JBL Live Buds 3. När du byter över till denna EQ-inställning hörs en tydlig skillnad och basen blir riktigt tung, samtidigt som den håller ett träffsäkert tempo och aldrig upplevs grumlig eller överskuggar de andra delarna av mixen. Ännu bättre? Det finns ett Extreme Bass-alternativ som tar det ett snäpp högre. Välj denna inställning, aktivera brusreduceringen, släng på en bastung låt, dra upp volymen och njut.

JBL Live Buds 3 filtrerar effektivt bort ljud från prat och stoj vid badstranden.

På tal om brusreducering så fungerar den ungefär som förväntat för ett par hörlurar i den här prisklassen. Du kan välja mellan tre olika inställningar; Noise Cancelling, Ambient Aware eller Talkthrough. Brusreduceringen filtrerar effektivt bort ljud från omgivningen och skapar en tyst bubbla för dig och din musik. Den är bäst på att ta bort lite lägre ljud, som lågt prat i bakgrunden på ett café eller köksfläkten hemma, men lyckas inte helt filtrera bort tuffare ljudkällor som trafik, maskiner på ett gym, tåg som passerar förbi och liknande, även om de absolut hörs mindre. Vi har fortfarande inte haft nöjet att testa ett par hörlurar som helt lyckas filtrera bort vind, så det är en svår grej att få till rätt, men JBL Live Buds 3 är verkligen totalkassa på det. Minsta lilla vind kommer att plockas upp av hörlurarna, oavsett vilket ANC-läge du använder, och överrösta både musik och samtal helt och hållet. Snabba sprintintervaller utomhus resulterade i samma problem, vilket var riktigt störande.

Ambient Aware och Talkthrough tycker vi är snarlika, och du kommer att kunna prata och höra andra när de pratar med dig oavsett vilken av inställningarna du använder här. Värt att nämna är att Ambient Aware fungerar riktigt bra överlag och är suveränt att använda när du är ute och går på stan eller i trafik. Du har koll på allt runtomkring, utan att musiken försvinner in i bakgrunden för mycket.

JBL Live Buds 3 – batteritiden är ett stort plus

Pros

Upp till 40 timmar batteritid
USB-C-port för laddning

Cons

Vi avslutar med ett ganska kort, men viktigt stycke. Batteritiden på JBL Live Buds 3 är helt suverän och håller vad den lovar. Här får du upp till 10 timmars batteritid i själva hörlurarna, plus 30 extra timmar från fodralet. Dessa siffror sänks såklart beroende på om du använder brusreducering eller inte, samt hur högt du spelar musik. Men även med ANC aktiverat kan du räkna med cirka 8 timmars batteritid från hörlurarna. Vissa hörlurar erbjuder så lite som 5 timmar i själva hörlurarna och runt 20 timmar extra i fodralet, så timmarna JBL lyckats klämma in i sina Live Buds 3 är verkligen imponerande.

Är JBL Live Buds 3 rätt hörlurar för dig?

Om du är typen av användare som lyssnar på många olika typer av ljudkällor, från olika musikgenrer till YouTube-videor, poddar eller telefonsamtal och behöver något som fungerar utmärkt för allt, är JBL Live Buds 3 ett solklart alternativ. Ljudkvaliteten här håller hög kvalitet rakt igenom och går dessutom att anpassa på detaljnivå efter öronform och preferenser.

Om du dessutom avskyr att ständigt behöva ladda dina teknikprylar, kommer JBL Live Buds 3 att underlätta i vardagen för dig. Med en maximal batteritid på upp till 40 timmar, kan du använda dessa earbuds i flera veckor åt gången innan du behöver fylla på med batteri igen.

Det övriga kitet med funktioner är dessutom suveränt, från passforms- och hörseltesterna, till EQ-inställningar, kontrollerna via pekskärmen, brusreduceringen och mer. Samtidigt får du en snygg design på både earbuds och fodral, som dessutom går att ge en personlig touch som får Live Buds 3 att sticka ut från resten av konkurrensen. 

Om du däremot befinner dig i riktigt högljudda miljöer ofta, eller framför allt blåsiga miljöer, kommer Live Buds 3 att få problem. I sådana fall kan det vara värt för dig att lägga ut lite mer för att köpa Bose QuietComfort Ultra-lurarna istället, som är i en klass för sig när det kommer till brusreducering.

JBL Live Buds 3 – tekniska specifikationer & betyg

4

Hörlurardrivers: 10 mm dynamiska drivers
Batteritid: 10 timmar i earbuds + 30 timmar i fodralet (ANC av)
Vikt: 4,6 gram per earbud, 73 gram för fodralet
Anslutning: Bluetooth 5.3 med LDAC
Frekvenssvar: 20 Hz-40 kHz
ANC? Ja
Vattentåliga? Ja, IP55-klassning

Förslag på andra hörlurar

Om JBL Live Buds 3 inte riktigt känns som rätt alternativ för dig, kan vi tipsa om att du kollar in dessa alternativ istället.

Bose QuietComfort Ultra – brusreducering i absolut toppklass

Sony WF-C700N – fantastiskt ljud till ett budgetpris

Sony WF-1000XM5 – marknadens kanske bästa earbuds överlag

Ljud & Bild

Bästa over-ear-hörlurar: 6 testvinnande hörlurar

Ljud & Bild

Bästa in-ear-hörlurar: 6 topptestade earbuds