Testad & skriven av:
Garmin är ett märke som vi alltid har hållit högt när det gäller träningsklockor och andra verktyg för träningsspårning. Det är ett av marknadens absolut största och bästa märken inom denna kategori och i början av 2024 överraskade de oss med en ny variant av ett pulsband, som vi omedelbart blev ivriga att testa.
Det var deras nya pulsband Garmin HRM-Fit som lanserades, som på många sätt liknar deras tidigare pulsband, men vars design skiljer sig något för att vara bättre lämpat för kvinnor som använder sportbehå. Vi har använt pulsbandet flitigt under några månaders tid och har både ris och ros att ge.
Om du vill ha fler alternativ på pulsband, kan du kolla in vår topplista över bästa pulsband här.
Pris & släppdatum
Garmin släppte sitt nya HRM-Fit pulsband i början av året och det finns att beställa antingen via deras officiella hemsida eller hos en rad svenska återförsäljare som bland annat Amazon, Webhallen, ComputerSalg och fler. Vi rekommenderar att du kikar runt lite bland olika återförsäljare innan du beställer, då priserna skiljer sig en hel del mellan dem.
I vårt prisverktyg nedanför kan du se dagens lägsta priser på pulsbandet bland svenska återförsäljare, baserat på Prisjakts databas. Pulsbandet hade ett lanseringspris på 1 899 kronor, men går numera att få tag på för cirka 1 400 kronor hos vissa återförsäljare.
Design gjord för sportbehå
Pros
Kortare design
Lätt vikt
Knappfästen
Cons
Som vi tidigare nämnde har Garmins senaste pulsband en ny typ av design som skiljer sig från deras övriga sortiment. HRM-Fit är en kortare variant av deras Pro Plus-band, som istället för att gå runt hela bröstkorgen och fästas med en hake på sidan, sätts på framsidan av sportbehån med hjälp av tre knappfästen. Pulsbandet mäter 33,5 centimeter i längd och i varje ände hittar du ett mindre knappfäste, samt ett större knappfäste i mitten av pulsbandet, där alla sensorer finns. Det går smidigt att knäppa fast pulsbandet på sportbehån och det sitter stadigt på plats under träningspassen. Börja med att knäppa fast mittenfästet och spänn sedan ut bandet mot sidorna och knäpp fast sidofästena.
Tanken med den nya designen är att pulsbandet inte ska trycka åt lika hårt som vanliga pulsband, som ibland kan bli att kännas lite kvävande när de placeras under redan tajta sportbehåar. Det har hänt flera gånger när vi kört cardio att vi tagit av vårt Garmin Pro Plus-pulsband, eftersom det hämmat andningen. Med det nya HRM-Fit är detta inget problem.
Använd rätt typ av sportbehå
Pros
Enkelt att fästa på sportbehån
Otroligt bekvämt
Cons
Måste ha rätt typ av sportbehå
Något som är värt att notera är att detta pulsband är lite kräset. Vad vi menar med det är att det inte fungerar med alla typer av sportbehåar och det är därför viktigt att du använder rätt typ av sportbehå under träningspassen, om du vill vara säker på att få korrekta mätningar. Eftersom det fästs direkt på framsidan av sportbehån istället för runt bröstkorgen, är det viktigt att sportbehån sitter relativt tajt, så pulsbandet sitter nära och säkert placerat mot bröstet.
Men det är inte det enda du behöver tänka på. Du behöver för övrigt en rätt rejäl sportbehå, med medium eller high support enligt Garmins officiella hemsida. Sportbehån får inte heller ha varken för tunna eller för breda axelband och får heller inte ha några detaljer som dragkedjor framtill, då det kan påverka mätningarna från pulsbandet. Du kan kolla in hela Garmins passformsguide här.
Detta är en av de negativa sakerna med Garmin HRM-Fit enligt oss. Eftersom det är så otroligt kräset med vilken typ av sportbehå som ska användas, blir man väldigt begränsad och om man föredrar att använda lite tunnare och lättare typer av sportbehåar, är det lika bra att hålla sig till ett vanligt Garmin Pro Plus eller en annan typ av pulsband istället. Om Garmin skulle kunna finslipa designen för nästa generation av detta pulsband, för att fungera med fler typer av sportbehåar, hade det blivit så mycket mer användbart.
Anslutning & enheter
Pros
Data synkas direkt till Garmin Connect
Kompatibel med massor av enheter
Cons
Problem att hitta pulsbandet vid första anslutning
Processen att ansluta HRM-Fit till Garmin Connect är densamma som med andra sensorer. Man öppnar bara appen, trycker på ikonen för enheter högst upp till höger, klickar på den stora knappen för att lägga till en enhet och så snart pulsbandet är fäst vid sportbehån, upptäcks den nya enheten. Om du skulle ha problem med att hitta pulsbandet, kan du testa att fukta elektroderna som sitter på baksidan av sidofästena lite grann och testa igen. Pulsbandet är kompatibelt med en lång lista av Garmins enheter, så chansen är god att du redan äger en kompatibel enhet, men dubbelkolla ändå för säkerhets skull innan du köper det.
Typer av träning & mätresultat
Pros
Fungerar till all typ av träning
Särskilt bra för löpning
Cons
Problem vid högintensiva aktiviteter
Värdelösa mätningar med fel typ av sportbehå
När det gäller prestanda och typer av träning som pulsbandet kan användas för, är det jämförbart med Garmins övriga sortiment av pulsband. Det är extra användbart för dem som kör mycket löpträning, då saker som löpdynamik, vertikal rörelse och markkontakttid övervakas. Under vår tid med pulsbandet har vi kört främst styrkepass på gym, intervallträning, backträning, cardiopass på crosstrainer och cykel, samt vanliga promenader. All data skickas direkt till Garmin Connect-appen och pulsbandet kommer att spara information även om din träningsklocka skulle vara utanför räckvidd.
Det viktigaste av allt – hur var mätresultaten? Tja, detta varierade en hel del under vår tid med pulsbandet, från exakta mätningar till totalkassa. Återigen är det värt att notera att passformen på sportbehån spelar stor roll för mätningarna med detta pulsband och många av våra sportbehåar har nog lite för dåligt stöd för att detta pulsband ska fungera helt optimalt.
Efter vår tid med HRM-Pro Plus-bandet från Garmin, har vi rätt bra koll på ungefär vilka pulszoner vi brukar ligga i vid olika typer av aktiviteter. Som tidigare nämnt jämförde vi resultaten med det nya HRM-Fit med resultaten från HRM-Pro Plus. Vid aktiviteter som låg på en jämn nivå i intensitet, som exempelvis långvarig cardio, backträning, promenader och lätt styrketräning, presterade HRM-Fit som förväntat med exakta resultat.
Vid mer intensiva aktiviteter och speciellt sådana med snabba ökningar i puls, som intervallträning eller tunga lyft, var det inte riktigt lika bra. Pulsbandet hinner inte riktigt med i snabba pulsväxlingar och när vi exempelvis körde kettlebellswings until failure, visade vår träningsklocka att vi låg kvar på en bekväm pulszon runt 120 slag per minut efteråt. Vanligtvis klättrar vi närmare 180-sträcket vid kettlebellswings. Vid sådana här typer av aktiviteter uppstår en liten fördröjning, där pulsen som visas på träningsklockan ökar kraftigt efter avslutad aktivitet. Ett annat exempel på detta var när vi körde spinningpass. Vid en tuff klättring på 30 sekunder hann pulsbandet återigen inte med och när vi satte oss ner på cykeln och påbörjade vår vilointervall, låg vi kvar på cirka 145 slag per minut. Vanligtvis ligger vi mellan 160-180 slag per minut här. Under de följande 15 sekunderna visade vår träningsklocka att pulsen steg kraftigt, lite som att pulsbandet jobbade för att “komma ikapp”. Vi blir därför lite tveksamma på hur korrekta dessa läsningar faktiskt blir, eftersom vi redan gått in i ett vilointervall när pulsbandet fortfarande försöker logga den intensiva intervallen för 15 sekunder sedan.
Vi upplevde liknande problem vid övningar som tunga benpress, där pulsbandet kunde missa att känna av ändringarna helt och hållet, och påstod att vi låg kvar i en bekväm zon för konditionsträning runt 145 slag per minut, trots ett bultande hjärta och blodsmak i munnen. Lite tveksamt alltså.
Är Garmin HRM-Fit rätt pulsband för dig?
Svaret här beror lite på. Om din träningsgarderob består av rejäla sportbehåar med bra support och du framför allt kör ihållande aktiviteter som löpning, cardio, promenader eller liknande, är det här pulsbandet helt fantastiskt. Det kommer att vara bekvämare än något annat pulsband du kan köpa just nu och kommer att ge dig exakta läsningar som är jämförbara med pulsband i toppkvalitet som Garmin HRM-Pro Plus. Det har dessutom ett överkomligt pris på strax över tusenlappen.
Om du däremot föredrar lite tunnare sportbehåar eller främst kör intensiva aktiviteter med snabba växlingar mellan olika pulszoner, kommer du att få bättre resultat med ett vanligt pulsband. Om du satsar på exempelvis Garmin HRM-Pro Plus istället, kan du vara säker på att du får exakta läsningar oavsett aktivitet och passform på sportbehån.
Garmin HRM-Fit – tekniska specifikationer & betyg
Mått: 33,5 x 3,3 x 1,7 cm
Vikt: 53 gram
Vattenklassning: 3 ATM
Batteritid: Upp till 12 månader (vid 1 timmes användning per dag)
Garmin Connect-stöd: Ja
Funktioner: Löpdynamik, löptempo- & distans, kraftmätning vid längdskidåkning, pulsdata för simning, fristående aktivitetsmätning, pulsvariabilitet mm.
Förslag på andra pulsband
Om Garmin HRM-Fit inte låter som rätt pulsband för dig, kan vi rekommendera att du kollar in något av alternativen du hittar här nedanför. Detta är populära och prisvärda alternativ med “vanliga” passformer, som kanske kan passa dig bättre.
Garmins populära pulsband med ”vanlig” formfaktor:
En billigare variant av Garmins populära pulsband:
Ett pulsband speciellt utformat för simmare: