Scones airfryer-recept: 3 enkla och goda scones du kan göra i airfryer

Amanda Westberg

Som du kanske känner till testar vi nya airfryers med jämna mellanrum för att kunna samla alla de senaste modellerna av airfryers i vår topplista bästa airfryers. Det innebär också att vi hunnit med att testa en hel del airfryer-recept – en hel drös faktiskt! Det är något av en vetenskap att få till det perfekta krispet på pommes frites eller chicken nuggets, samtidigt som några grader mer eller mindre kan göra skillnaden mellan en saftig, god kaka eller en torr, smulig klump.

Ett av de absolut godaste och enklaste recepten genom tiderna är scones. Detta är något som alla kan göra och det går snabbt att slänga ihop när suget kryper på. Här krävs ingen tid för jäsning eller andra tråkiga steg – blanda helt enkelt ihop ingredienserna och släng in dem i ugnen i cirka 10 minuter, så är det klart. Men .. Kan man göra dessa utsökta, enkla bröd i en airfryer? Svaret är ja! Processen är snarlik och framför allt lika enkel som i vanlig ugn, om inte ännu enklare.

Vi har testat att göra massor av olika scones-recept i airfryer, från den vanliga osötade varianten, till klassiska söta brittiska scones och lite mer experimentella smaksättningar. Men innan du börjar behöver du såklart en airfryer och om du inte har införskaffat en ännu, lägger vi in köplänkar till de topp tre bästa modellerna från vår topplista över bästa airfryers just nu.

Topp 3 bästa airfryers just nu

1. Philips Avance XXL – Bäst i test

Jämnt och sprött resultat på nolltid
Stor kapacitet

Den är riktigt dyr
Tar stor plats i köket

4

2. Xiaomi Mi Smart Airfryer – Bästa billiga airfryer

Ett gäng smarta funktioner
Röst- och appstyrning
Enkel att göra ren

Inte alltid superkrispiga resultat

4

3. Philips Essential Airfryer – Bästa lilla airfryer

Bra resultat varje gång
Kompakt och liten storlek
Några smarta och användbara funktioner

Behöver mer olja än många andra airfryers
Den är ganska dyr

4

Innan du börjar

Degen för scones är väldigt kletig, så det kan vara lite fippligt att få bort allt från fingrarna och skapa jämna bullar. Ställ därför fram en liten skål med vatten som du kan doppa fingrarna när du ska forma dina scones, då fastnar degen inte på fingrarna! Alternativt kan du använda en sked.

Det underlättar också om du ställer fram smöret en liten stund innan du börjar baka, så det hinner tina lite. Då blir det mycket enklare att arbeta med och knåda in i degen. Men det går såklart också fint med kylskåpskallt smör, om du skulle glömma att plocka fram det eller inte har tid att vänta.

Slutligen är det en bra idé att förvärma din airfryer på 200 grader. Återigen är detta ingenting som behövs – du kommer få goda scones med ett härligt smul på utsidan även om du inte förvärmer din airfryer. Men i våra tester fick våra scones en lite finare, gyllenbrun färg på utsidan när vi lät airfryern förvärmas innan vi lade in bullarna för tillagning.

Scones med timjan och rosmarin – perfekt för kyliga vinterkvällar

Portioner: 4 medelstora scones Tid: 30 minuter

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca. 1 tsk timjan (justera efter eget tycke)
ca. 1 tsk rosmarin (justera efter eget tycke)

Gör så här:
Ta fram en stor skål och blanda vetemjöl, bakpulver och salt.

Tillsätt smöret och knåda ihop det med mjölblandningen tills du fått en ganska torr och smulig deg.

Tillsätt mjölk och fortsätt tills du fått en kletig deg.

Tillsätt kryddorna – vi tycker att cirka en tesked av timjan och rosmarin blir lagom, men justera mängden efter eget tycke.

Dela upp degen i fyra medelstora bollar, eller 6-8 mindre bollar.

Smöra ett tunt lager eller använd lite matlagningsspray i botten på din airfryer.

Placera dina scones i din airfryer-korg och se till att lämna lite utrymme mellan varje scones, så luften kan flöda fritt i airfryern.

Tillaga dina scones i 10 minuter och låt dem sedan svalna.

Tips: Dessa scones har en höstig känsla i smaken och passar perfekt att äta tillsammans med kryddiga grytor eller värmande soppor.

Söta scones med vaniljsmak – perfekt med grädde och marmelad

Portioner: 4 medelstora scones Tid: 30 minuter

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Börja med att hälla upp mjöl, smör, socker, vaniljsocker och bakpulver i en stor skål och blanda ihop det tills du fått en ganska smulig deg.

Tillsätt sedan ägget och mjölken och fortsätt att blanda tills du fått en kletig deg.

Dela upp degen i fyra medelstora bollar, alternativt 6-8 lite mindre bollar.

Dela upp degen i fyra medelstora bollar, eller 6-8 mindre bollar.

Smöra ett tunt lager eller använd lite matlagningsspray i botten på din airfryer.

Placera dina scones i din airfryer-korg och se till att lämna lite utrymme mellan varje scones, så luften kan flöda fritt i airfryern.

Tillaga dina scones i 10 minuter och låt dem sedan svalna.

Placera dina scones i din airfryer-korg och se till att lämna lite utrymme mellan varje scones, så luften kan flöda fritt i airfryern.

Tips: Om du vill ha ännu tydligare vaniljsmak kan du byta ut vaniljsockret med äkta vaniljpulver eller en vaniljstång. Du kan smaksätta söta scones med massor av olika saker, som exempelvis nötter och torkade bär eller frukt. Så var inte rädd för att experimentera med dina favoritsmaker.

Scones med salami och fetaost – perfekt för att stilla saltsuget

Portioner: 4 medelstora scones Tid: 30 minuter

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca. 10 skivor pepparsalami
ca. 50 g fetaost

Börja med att hacka salami och fetaost i små bitar.

Ta fram en stor skål och blanda vetemjöl, bakpulver och salt.

Tillsätt smöret och knåda ihop det med mjölblandningen tills du fått en ganska torr och smulig deg.

Tillsätt mjölk och fortsätt tills du fått en kletig deg.

Häll i den hackade salamin och fetaosten och arbeta in det i degen.

Dela upp degen i fyra medelstora bollar, eller 6-8 mindre bollar.

Smöra ett tunt lager eller använd lite matlagningsspray i botten på din airfryer.

Placera dina scones i din airfryer-korg och se till att lämna lite utrymme mellan varje scones, så luften kan flöda fritt i airfryern.

Tillaga dina scones i 10 minuter och låt dem sedan svalna.

Tips: Du kan även byta ut salamin mot knaperstekt bacon hackad i småbitar.

Saker att tänka på

Vilken temperatur och tid som ger bäst resultat beror lite på vad du har för typ av airfryer, samt hur stora scones du gör. Det brukar dock vara alldeles lagom med en temperatur på 200 grader och en tillagningstid på 10 minuter. Det är tillräckligt hög värme för att dina scones ska hinna stiga tillräckligt, samtidigt som de får en härlig gyllenbrun färg utan att hinna bli brända.

Nästan oavsett vad du tillagar i en airfryer, är det viktigt att lämna lite utrymme runt maten så luften kan cirkulera fritt inuti airfryern, även om det finns ett par undantag till denna regel (exempelvis om du bakar en sockerkaka eller gör lasagne). Precis som vid matlagning med vanlig ugn, är det också en bra idé att förvärma airfryern innan du lägger i maten.

När tillagningstiden på 10 minuter är klar, kan du öppna airfryern och sticka ned en tandpetare i dina scones för att kolla om de är klara. Om ingen deg fastnar på tandpetaren är de klara. Om de däremot inte är klara kan du snabbt stänga luckan igen och lägga till 2-3 minuter ytterligare tillagningstid. 

Hem & Hushåll
En färdiggräddad våffla ligger i ett öppnat våffeljärn på en rödvit rutig duk.

Bästa våffeljärn: 6 testvinnare för frasiga och spröda våfflor varje gång

Hem & Hushåll

Bästa airfryer: 6 topptestade luftfritöser