Lego för vuxna: Coola legomodeller för dig som vill fortsätta leka

Amanda Westberg

Lego är väl för barn? Inte längre! Lego för vuxna är en ständigt växande del av utbudet från det legendariska företaget, med stora och fascinerande modeller. Tanken är att du ska återvända till glädjen från barndomen och samtidigt få modeller som du vill visa upp i vardagsrummet. Utmärkande för vuxenlego är att klassiska legoklossar används på nya sätt, så att till exempel en figurs huvud plötsligt blir en lykta eller ett avgasrör. Därmed blir själva bygget också en spännande upplevelse bara för att man imponeras av bygget och kreativiteten bakom.

En annan egenskap är att dessa Lego-modeller är väldigt dyra. Vuxna har generellt sett mer pengar än barn och det vet Lego. Så det här är investeringar du behöver planera lite. Lyckligtvis säljs Lego av flera återförsäljare och en del pressar ner priserna. Lego för vuxna produceras dock i begränsade upplagor, så sällsynta modeller kan bli väldigt dyra. Och det finns en lukrativ marknad för den som inte öppnar lådorna och säljer dem vidare efter några år.

Hur som helst, här är våra favoriter i Lego-kategorin för vuxna.


Lego Star Wars – R2-D2

Antal delar: 2314 Storlek: 31 x 19 x 15 cm Modellnummer: 75308

Lego Star Wars
Alla älskar väl R2-D2?

R2-D2 är en av de coolaste karaktärerna från Star Wars, och denna Lego-modell är en väldigt snygg version av androiden. Det ser bra ut och blir en snygg dekoration. R2-D2 kommer garanterat också att dra till sig uppmärksamhet från både barn och vuxna. Det finns också massor av roliga detaljer och funktioner som gör att du faktiskt kan leka med den.

Medan andra Star Wars-modeller ofta är lite tråkiga i färgerna och massiva, är detta en ganska vacker modell som förtjänar en plats i ditt vardagsrum. Och den är tillräckligt fin oavsett om du är ett inbitet Star Wars-fan, eller bara tycker att Lego är kul.

Hemsida

Ikonisk
Kommer att passa fint in i vardagsrummet

Kan välta

Andra fantastiska Lego Star Wars-modeller
Annons
LEGO Star Wars 75313 AT-AT
LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon
LEGO Star Wars 75331 Razor Crest

Lego Technic – Liebherr kran

Antal delar: 2883 Storlek: 99 x 110 x 28 cm Modellnummer: 42146

Lego Liebherr bandkran
Detta legobygge kräver fingerfärdighet och koncentration.

LEGO Liebherr bandkran LR 13000 låter dig bli den ingenjör du alltid har drömt om att vara. Det här är Lego Technic och det handlar om praktisk och teknisk konstruktion, med fokus på funktion före estetik. Det här är en modell som kräver lite koncentration, men det är just det som gör den så cool. Det är kanske inte en modell som passar in i alla rum, men den är utan tvekan tuff.

Liebherr LR 13000 är cirka en meter hög, så du bör ha ganska mycket utrymme. Och även om det här är Lego för vuxna så är det definitivt en modell att leka med. Den har motorer och styrs med handkontroll. Det är ett dyrt legoset, men om du är tekniskt intresserad är det här en vinnare.

Hemsida

En ingenjörs dröm
Ett utmanande bygge

Tar mycket plats
Inte för estetiker
Väldigt dyr

Andra fantastiska Lego Technic-modeller
Annons
LEGO Technic 42143 Ferrari Daytona SP3
LEGO Technic 42096 Porsche 911 RSR

Lego Architecture – Himeji-slottet

Antal delar: 2125 Storlek: 19 x 32 x 27 cm Modellnummer: 21060

Lego Himeji-slottet
Detta är ett riktigt vackert legobygge.

Himeji-slottet är den senaste modellen i Lego Architecture-serien. Det japanska slottet är en imponerande syn i verkligheten, och denna miniatyrmodell är en ganska bra replika. Det finns många småbitar och väldigt kreativ användning av klassiska legoklossar, så det här är en rolig konstruktion. Det är roligt att bygga och snyggt att se på när det är klart. Något som vi gillar särskilt mycket är de rundade hörnen på huvudtornet, de är specialdesignade föremål endast för Archictecture-serien.

Det är lite ovanligt att bygga en miniatyrmodell om man inte redan är van vid Architecture, men det finns många roliga lösningar som både är smarta och låter dig använda din fantasi när du ser det färdiga resultatet. Det kan dessutom ställas ut i vardagsrummet när det är klart, då det är en stilren modell.

Bilde av legomodellen Himeji fra Lego Architecture-serien

Hemsida

Majestätisk
Exklusiva, rundade hörn

Miniatyr, så inget utrymme för figurer
Inget lekvärde

Andra fantastiska Lego Architecture-modeller
Annons
LEGO Architecture 21056 Taj Mahal
LEGO Architecture 21058 Pyramiderna i Giza
LEGO Architecture 21046 Empire State Building

Lego Ideas – Ensam hemma-huset

Antal delar: 3955 Storlek: 27 x 34 x 37 cm Modellnummer: 21330

Lego Ensam hemma
Detta legoset kommer garanterat att ge dig flashbacks från filmen.

Ensam hemma-huset är helt enkelt en pärla till legomodell. Själva huset är stilrent i sig, men det är på insidan man verkligen hittar underhållningen. Byggnaden är full av detaljer du kommer att känna igen från filmen, och byggnaden kommer säkerligen att väcka minnen. Det är mycket som ska få plats i McCallister-huset, men med lite koncentration får du varenda liten bit på plats – och får återuppleva hela filmen samtidigt.

Trädkojan och källaren är separata moduler, så du får verkligen hela historien i en uppsättning. Det här är mer en upplevelse än en vanlig Lego-modell, här kommer du att ha kul medan du bygger. Och även om det är Lego för vuxna kan vi lova dig att även barn kommer att tycka att detta är en fantastisk modell.

Hemsida

Många detaljer
Många minnen från filmen
Fascinerande för alla åldrar

Många små detaljer kräver viss fingerfärdighet

Andra fantastiska Lego Ideas-modeller
Annons
LEGO Ideas 21327 Skrivmaskin
LEGO Ideas 21335 Motordriven fyr
LEGO Ideas 21333 Vincent van Gogh – The Starry Night

Lego Icons – Lord of the Rings Rivendell

Antal delar: 6167 Storlek: 39 x 72 x 50 cm Modellnummer: 10316

Lego Sagan om ringen
Om du älskar Sagan om ringen är detta legoset för dig.

Sagan om ringen är ett mäktigt epos och denna Lego-modell av Rivendell är precis vad den borde vara: Vacker, levande och färgstark. Det är en av de mest estetiska legomodellerna du kan lägga vantarna på och kommer att vara helt perfekt för dig som gillar Sagan om ringen. Extra roligt är att du får legofigurer av alla de viktigaste karaktärerna med.

Detta är ett Lego-set som kommer att kännas levande när du bygger och är så vackert att det är både roligt och rogivande att bygga ihop. Rivendell består av över 6 000 delar, kostar mycket och kräver mycket utrymme. Så det här är för Sagan om ringen-entusiaster som vill ha det bästa.

Hemsida

Elegant
Färgrik

Tar mycket plats
Många smådelar som lätt faller av
Djur

Andra fantastiska Lego Icons-modeller
Annons
LEGO Icons 10274 Ghostbusters ECTO-1
LEGO Icons 10306 Atari 2600

Lego Super Mario – Nintendo

Antal delar: 2646 Storlek: 23 x 24 x 16 cm Modellnummer: 71374

Lego Nintendo
Detta legoset har seriösa retrovibbar.

Det här är en helt vansinnigt snygg modell som ser otroligt äkta ut. Om du är född före 1990 har du garanterat ett förhållande till NES – Nintendo Entertainment System, spelkonsolen som gav oss Super Mario bros.

Här har Lego gjort en exakt kopia av originalet och Mario på TV-skärmen är så cool att det här garanterat blir en succé att ställa fram i vardagsrummet.

Hemsida

Otroligt lik originalet
Barndomsminnen

Meningslös om du är yngre än 30 år

Andra fantastiska Lego Super Mario-modeller
Annons
LEGO Super Mario 71411 Den mäktiga Bowser
LEGO Super Mario 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Lego Harry Potter – Hogwarts

Antal delar: 6020 Storlek: 69 x 58 x 43 cm Modellnummer: 71043

Lego Harry Potter Hogwarts
Hogwartsslottet är riktigt maffigt!

Om du gillar Harry Potter (och har råd) är det här modellen du nästan måste skaffa. Hogwarts är en imponerande syn i filmerna, och denna LEGO-modell gör verkligen det ikoniska slottet rättvisa. Som väntat finns det många roliga detaljer och funktioner inne i slottet – precis som det ska vara i Harry Potters universum.

Detta är en modell som kommer att fascinera alla Harry Potter-fans i alla åldrar, men som bör byggas av en vuxen. Med 6 000 delar är det ett omfattande bygge, så Hogwarts kräver lite tålamod. Men är du i målgruppen kommer du att få otroligt mycket glädje av detta set.

Hemsida

Många roliga detaljer
Många minnen från filmerna

Kräver mycket utrymme
Endast för Harry Potter-fans
Dyr

Andra fantastiska Lego Harry Potter-modeller
Annons
LEGO Harry Potter 76405 Hogwartsexpressen
LEGO Harry Potter 75947 Hagrid’s Hut: Buckbeak’s Rescue

Hobby & Fritid
En målad akvarell med ett gäng grodor ligger på ett vitt bord bredvid ett par färgtuber, en pensel och ett färghjul.

Akvarell för nybörjare: 7 tips och tricks för dig som vill börja måla med vattenfärg

Hobby & Fritid
Pastellkritor ligger utspridda på ett mörkt bord runtom ett vitt ritblock.

Bästa pastellfärger: 5 topptestade kritor, pennor och färger i både torr- och oljepastell