Guide: Så målar du på din iPad

Amanda Westberg

Olika modeller av Apples iPads är kanske det mest populära alternativet för alla digitala konstnärer. Dessa surfplattor må vara ganska dyra, men för pengarna får du fantastisk hårdvara som klarar av tuffa uppgifter och framför allt den bästa mjukvaran. Procreate är i en klass för sig och finns inte tillgängligt för Android, vilket är en stor anledning till varför så många digitala konstnärer föredrar iPads för sitt måleri.

Men hur kommer man igång med att måla på sin iPad och vad ska man tänka på? Det kan kännas som lite av en djungel och en förvirrande process med att komma igång och måla på sin nya iPad. Om du sitter i den här sitsen förstår vi dig – man vill bara kunna börja måla på en gång och har ingen vidare lust att fippla runt med program och inställningar hit och dit. Men oroa dig inte, här nedanför har vi skrivit ihop en enkel och översiktlig guide på hur du kommer igång och målar på din iPad.

Steg 1: Skaffa en iPad och en Apple Pencil

Detta steg är ganska självklart, men om du inte kommit så långt ännu, behöver du beställa hem en iPad-modell och en tillhörande Apple Pencil. Här nedanför hittar du de topp tre bästa iPad-modellerna just nu enligt oss, samt köplänkar till Apple Pencil, så du snabbt kan klicka hem allt du behöver.

iPad 10 gen

Apple 10.9 (2022)
Detta är Apples senaste surfplatta på standardnivå. Den har blivit lite dyrare än sin föregångare, men den håller hög klass med en mångsidig och långlivad användar-upplevelse. Vi anser att detta är det bästa alternativet för de allra flesta och har därför utsett den till testvinnare i vår topplista över bästa surfplatta just nu.

4.5

iPad 10.2 (2021)
Detta är ytterligare en grundmodell från Apple som har några år på nacken nu, men den håller fortfarande måttet. Här får du en lagom rymlig skärm på strax över 10 tum, 64 GB lagring och en batteritid på upp till 10 timmar. Denna modell är lite mer prisvärd och är det bästa alternativet för dig som vill ha något billigt.

4.5

Apple iPad Pro 10.2 (2022)
Detta är den lyxigaste och bästa surfplattan från Apple som du kan köpa just nu. Om du vill ha den bästa möjliga prestandan och den vackraste skärmen, är det denna surfplatta du ska köpa. Men du behöver en ganska rejäl budget för att kunna köpa den.

4.5

Apple Pencil
Slutligen behöver du såklart en Apple Pencil för att kunna måla alla dina mästerverk på surfplattan. Apple Pencil finns tillgänglig i två olika versioner, där den senaste Generation 2 ansluts med USB-C.

Steg 2: Anslut Apple Pencil till din iPad

När du införskaffat din iPad och din Apple Pencil (notera att inte alla Apple Pencils fungerar med alla iPad-modeller, så se till att du väljer rätt), behöver du para ihop själva pennan med surfplattan. Detta är en snabb process! Det första du behöver göra är att se till att du har Bluetooth påslaget i surfplattans inställningar. Om du har en Apple Pencil 2 behöver du sedan ansluta pennan till det magnetiska fästet på höger sida av din iPad. Om du har originalet av Apple Pencil, tar du helt enkelt av ena änden på pennan. Där under hittar du Lightning-anslutningen som du sedan kopplar in i Lightning-porten på din iPad. När du gör detta bör det dyka upp en liten ruta på skärmen som frågar om du vill para ihop tillbehöret med surfplattan.

Steg 3: Skaffa målarappen du vill använda

Apples iPads har ett par förinstallerade appar du kan använda för att måla, om du vill komma igång så snabbt som möjligt eller bara testa hur det känns att måla med pennan på skärmen. Vi rekommenderar dock att du installerar en dedikerad målarapp, då de ger dig mycket mer djup och fler funktioner, för en mycket trevligare och mer mångsidig målarupplevelse.

Procreate på en iPad

Vår personliga favorit är Procreate, som förmodligen är den absolut bästa målarapp som finns tillgänglig just nu (ledsen, alla Android-användare). Om du testat Procreate tidigare och inte gillar appen, kan du även kolla in alternativ som Adobe Illustrator, Linea Sketch eller Affinity Designer.

Steg 4: Lär känna pennan

Det är lite speciellt att måla på en digital skärm med en stylus och du får räkna med en liten inlärningskurva innan du blir van. Apple Pencil glider över skärmen mycket mer jämfört med motståndet du får från en vanlig penna eller pensel på papper. Öppna därför ett tomt ark på din iPad och lär känna din stylus, innan du försöker dig på ett digitalt mästerverk.

En kvinna håller i en Apple Pencil och ska börja måla på sin iPad.
Det kan kännas svårt och läskigt att börja måla i början – men öppna ett tomt ark och börja öva med några enkla linjer och former.

Det viktigaste att tänka på är att din stylus är tryckkänslig, så ju hårdare du trycker pennan mot skärmen, desto tjockare blir linjerna. Apple Pencil är en avancerad sak som dessutom känner av hur du vinklar pennan mot skärmen, så testa även detta. En sak som många nybörjare gör är att försöka hålla handen över skärmen i oron om att de ska råka trycka på något på skärmen med handflatan, men det här behöver du inte oroa dig för. Apples iPads är avancerade surfplattor som har speciell teknik för att motverka oavsiktliga tryck med handflatan, så låt den vila mot skärmen så blir det enklare att måla!

Steg 5: Öva, öva, öva

Tro oss, vi vet hur det känns – du har målat på traditionellt vis under flera år och är en ganska erfaren hobbykonstnär, sedan går du över till att försöka måla digitalt och det känns plötsligt som att du är åtta år igen. Linjerna blir skakiga, övergångarna är klumpiga och du får leta onödigt länge efter varje verktyg och funktion. Det hela känns mest frustrerande och man känner för att ge upp.

Detta är något som alla får gå igenom när de gör bytet från traditionell till digital konst, så försök att ha lite tålamod och ägna några minuter varje dag åt att öva. Du kommer snart märka att du blir bättre och bättre. Måla enkla linjer och former, testa olika verktyg som olika typer av penslar, färger och så vidare. Lär känna surfplattan och pennan. Ett tips är att söka runt lite på Youtube på tutorials och enkla steg-för-steg-guider på saker du kan måla, då kan det kännas lite roligare att öva.

Steg 6: Lär känna programmet och alla tricks

Om du är ivrig och vill komma igång och måla så snabbt som möjligt, kan vi förstå att det känns segt att behöva gå igenom massor av guider, instruktioner och andra tråkigheter. Men din målarupplevelse kommer att bli mycket roligare om du har lite koll på vart allting finns och vad som är möjligt att göra innan du sätter igång.

Närbild på änden av en Apple Pencil mot en suddig iPad i bakgrunden.

Tips & tricks för Apple Pencil 2

1. Standardinställning: Växla mellan det aktuella verktyget och suddgummit.
2. Växla mellan det aktuella verktyget och det föregående verktyget.
3. Visa färgpaletten.
4. Gör ingenting (avaktivera dubbeltryck).

Ta dig därför lite tid att kolla på en kort tutorial. Det finns massor av bra alternativ att välja mellan på Youtube, oavsett om du vill ha något kort och snabbt eller föredrar något lite längre och djupgående. Här nedanför har vi lagt in lite länkar på tutorials för Procreate, samt lite tips och tricks som finns tillgängliga för programmet och din Apple Pencil. Visste du till exempel att Apple Pencil är så pass kraftfull att den kan måla igenom ett papper som läggs ovanpå skärmen? Det är perfekt om du snabbt vill måla av konturerna från ett motiv på ett utskrivet papper till ett ark på din iPad.

Mobil
Surfplatta test

Bästa surfplatta: 5 modeller för alla ändamål

Mobil

Bästa ritplatta: 5 modeller i test