Bästa TV: 5 modeller i test

TestPlanet

Vilken är den bästa TV:n du kan köpa i år? Vi har modellerna som passar alla plånböcker och stilar.

Det har aldrig varit en bättre tid att köpa TV. Dels blir bildkvaliteten hela tiden bättre. Det gäller i synnerhet billigare modeller, som hela tiden får ”ärva” teknik från fjolårsmodellernas dyrare segment. Samtidigt har vi lite kommit upp på en platå när det kommer till TV-apparater. Numera har i stort sett alla modeller stöd för 4K och HDR, vilket i sig ger en fantastiskt bildkvalitet. Samtidigt har TV-tillverkarna kommit ikapp spelkonsoler som Playstation 5 och Xbox Series X. Det gör att du kan få relativt billiga TV-apparater som har stöd för alla, eller åtminstone de flesta, nya funktioner som de konsolerna lanserades med. Häng med när vi listar TV-året 2023 och guidar dig till vilken TV som är bäst för dig.


LG Oled C3 – Bäst i test

TV-typ: Oled Storlekar: 42, 48, 55, 65, 77, 83 tum HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG Smart-TV: LG WebOS

LG Oled Evo C3

LG OLED Evo C3 är en imponerande TV med enastående bildkvalitet och innovativa funktioner. Samtidigt är det en TV du bör vänta med fram till hösten och Black Friday-rean om du vill göra ett kap. Fjolårsmodellen C2 ligger däremot bra i pris och är nästan lika vass, medan C3 fortfarande är så pass nylanserad för att inte ha hunnit sänkas i pris riktigt. Den största skillnaden mellan de två modellerna ligger i menysystemet, som städats upp och förenklats något i C3.

Bäst TV för allt
Samtidigt är LG C3 en sån där TV som på många sätt är bäst på allt. Vill du ha alla funktioner för gaming? Oavsett du spelar på PS5 eller Xbox finns fullt stöd för alla tekniker där. Spelar du på PC finns både Freesync och G-sync tillhands. Tittar du mycket på sport hanterar den snabba panelen alla rörelser mästerligt. Är det film som är ditt stora intresseområde kommer C3 leverera allt du kan önska dig när det kommer till fantastiska färger och helt otroliga detaljer i mörka partier.

Premiumpris för premiumfunktioner
C3 finns i storlekar från 42 tum, eller en riktigt fet gamingmonitor om du så vill, upp till biodukskänsla på hela 83 tum. Prislappen är såklart därefter, men det är få TV-apparater som är ett så tryggt val för att få ut de bästa ur precis vad du än väljer att visa på den. Av den anledningen är LG Oled C3 vårt solklara val som bäst i test.

Hemsida

Fantastisk bild
Många gamingfunktioner
Snyggt gränssnitt

Ganska högt pris

5


TCl Qled 7-serien – Bästa prisvärda

TV-typ: QLED Storlekar: 55, 65, 75, 85 tum HDR: Dolby Vision IQ, HDR10+ Smart-TV: Google TV

TCL C745 Qled google TV

Kinesiska TCL är en tillverkare som ger dig otroligt mycket TV för pengarna. Företagets 7-serie, TCL C745, är ett fantastiskt exempel på det. Här får du både Qled-panel för bättre färger och HDMI 2.1 för alla gamingfunktioner.

Android ger bredd
Du styr TV:n och alla smarta funktioner via operativsystemet Google TV. Det ger dig både ett lättstyrt system och brett stöd för alla tänkbara appar.

För gamers bjuds det på riktig lyx, med både Freesync Premium för PC-spelare och en panel som maxar ut på 144 hertz, tillsammans med alla extrafunktioner både PC- och konsolspelare vill ha idag.

Bra färger
Om det är en svaghet hos TCL:s 7-serie är det ljudet, som stannar på ett ganska standardiserat stereoljud. Stöd för Dolby Atmos och liknande finns, men vill du matcha bildkvaliteterna bör du nog skaffa en soundbar också.

Bildmässigt finns det inte mycket att klaga på. TCl har gjort Qled-TV:s länge nu och levererar en riktigt bra bild med fina färger. Stöd för HDR finns också såklart, däribland Dolby Vision IQ och HDR10+.

Kort och gott är TCL:s 7-serie (C745) en ruskigt prisvärd uppsättning TV-apparater som kommer göra de flesta nöjda till en riktigt trevlig prislapp.

Hemsida

Många funktioner
144hz-panel
Google TV

Lite klent ljud

4.5


Samsung the Frame – Bästa design

TV-typ: QLED Storlekar: 43, 50, 55, 65, 75, 85 tum HDR: HDR10, HDR10+ HLG Smart-TV: Tizen

Samsung LS03B med konstverk på skärm

Samsung The Frame (LS03B I det här fallet) är en serie TV-apparater som varit otroligt populära de senaste åren. I grund och botten är det en av Samsungs fina Qled-maskiner med riktigt fina färger och rejält med ljusstyrka för att passa även i ljusdränkta hem.

Vinner på designen
Hela grejen med The Frame hörs i namnet. Den ser ut som en tavla helt enkelt (du kan även byta ram om du vill). För att matcha in design och funktion finns även ett viloläge som visar upp olika konstverk, vilket ytterligare ger känslan av att det är en tavla som kan extraknäcka som en TV.

Vekt ljud
Så fort du trycker på fjärrkontrollen har du dock en fullmatad TV med tidigare nämna bildkvalitet. Samtidigt är Samsungs menysystem bland det snabbaste på marknaden och även fullmatat med funktioner.

De flesta Samsung-apparater lider dock av ett riktigt vekt ljud och det stämmer in även här. Här gäller det alltså att du hittar lika fina högtalare att koppla in för att kunna kombinera designen med ett någorlunda vettigt ljud.

Vid sidan av det finns det däremot inte mycket att klaga på när det kommer till The Frame. Utan det är en riktigt fin TV som samtidigt satsar hårt på en riktigt schysst design.

Hemsida

Snygg design
Anslutningar i separat låda
Fin bild

Tråkigt ljud

4


Samsung QN900c – Bästa 8k

TV-typ: Qled Storlekar: 65, 75, 85 tum HDR: HDR10, HLG Smart-TV: Tizen

Samsung 8K Neo QLED QN900C

Vi ska vara ärliga från början. Du köper inte en 8K-TV för den fantastiska upplösningen. Du köper den för att kunna skryta. Detta helt enkelt för att det knappt finns något material i 8K-upplösning idag och för att över huvud taget kunna se skillnad mellan det och 4K behöver du en riktigt stor skärm. Med det sagt, är det 8K du vill ha är det Samsung du ska titta på.

Bäst på 8K
De flesta tillverkare har någon enstaka modell i 8K-upplösning, mest för att kunna säga att de har det. Samsung har däremot storsatsat på tekniken under många år och QN900C är en TV som är van att hantera upplösningen. Hittar du film med rätt upplösning ser det riktigt bra ut och TV:n är även riktigt kompetent på att skala upp material i lägre upplösning.

Samtidigt är det en flaggskeppsprodukt på alla andra sätt också, med den bästa Qled-panelen Samsung kan uppbåda och alla boxar på listan avprickade när det kommer till bildkvalitet.

Smart koppling
Som flagskeppsprodukt har den även en separat anslutningslåda för alla kontakter, med endast en tunn sladd upp till din TV. Det gör det enkelt att fixa en snygg installation och betydligt lättare att koppla in grejer.

Här har Samsung även satsat på rejält ljud med en rad högtalare och virtuellt surround. Det är bra mycket bättre än snittet (och rejält mycket bättre än Samsungs snitt), men köper du en TV i den här prisklassen skaffar du nog en fet soundbar för att matcha ändå.

Kort och gott: Är det en 8K-TV du vill ha behöver du inte fundera så mycket.

Hemsida

Bra 8K-uppskalning
Bra bild
Smidig anslutningsbox

8K är rätt overkill
Bra, men inte superljud
Saknar Dolby Vision

4


Philips The One – Prisvärd med unikt ljus

TV-typ: LED Storlekar: 43, 50, 55, 65, 75, 86 tum HDR: Dolby Vision, HDR10 Smart-TV: Android TV

TV Philips the one PUS8807

Philips har förstått att modellnamn på TV-apparater är en djungel. Därför introducerade de ”The One” för några år sedan för att förenkla det hela. Alla funktioner du behöver utan att behöva tänka helt enkelt. Dock har de kvar branschens krångligaste modellnamn bakom, så 2022 års The One hittar du i modellserien PUS8xxx (de tre sista siffrorna varierar mellan modeller). Just här syftar vi på PUS8807.

Unikt ljus
Den stora grejen med Philips TV-apparater är Ambilight. Ljusramper på baksidan av TV:ns kortsidor och överkant som lyser i takt med det som visas på skärmen. Det låter lite lökigt, men är faktiskt en förhöjande funktion, snarare än något irriterande som det kan vara på alla neonblinkande gamingprodukter. Som bonusfunktion kan du även synka dina Philips Hue-lampor med Ambilight (det brukar däremot bli rätt störande).

På insidan hittar vi Android TV. Inte det snyggaste smart-TV-systemet direkt, men fullt av appar och funktioner.

Allt du behöver
Bildmässigt är det en kompetent LED-skärm med fin bild överlag och riktigt vettig bildprocessor i bakgrunden. Ljudet är klart godkänt i sig, samtidigt som det finns inbyggt DTS-play-Fi-stöd för att koppla in trådlösa högtalare till maskinen.

Sett till funktioner är allt på plats. Inklusive 120 hertz-stöd och alla gamingrelaterade funktioner som hör till det.

En bra TV helt enkelt, med en unik och förvånansvärt trevlig extrafunktion.

Hemsida

Många funktioner
Ambilight är trevligt
Bra bild

Förvirrande många modellnamn

4


Bästa mobiltelefon