Bästa träningsklocka: 8 topptestade klockor

TestPlanet

Välkommen till vår enkla och översiktliga topplista över bästa träningsklockor just nu. I dagens värld av fitness och hälsa har dessa smartklockor blivit riktigt viktiga för att mäta och förbättra vår träning. Med alla avancerade funktioner de numera packar, fungerar de nästan som små personliga tränare runt handleden. 

De räknar allt från steg, kalorier, distans, höjd och mäter saker som blodtryck, blodsyresättning, puls och sömn, samtidigt som de erbjuder ett stort utbud av träningsfunktioner och loggar dina framsteg över tid. I den här artikeln hittar du vårt jämförande test med alla de bästa träningsklockorna på marknaden just nu. Vi har noggrant granskat och jämfört olika modeller baserat på faktorer som funktioner, prestanda, användarvänlighet och design. I artikeln hittar du modeller från några av de ledande märkena på marknaden, både toppmodeller och billigare varianter, så det bör finnas något som passar för alla behov och budgetar.


Garmin Fenix 7 – Bäst i test

Batteritid: Upp till 12 dagar Storlekar: 42, 47 och 51 mm Tillhörande app: Garmin Connect

Garmin Fenix 7 är en träningsklocka i absolut toppklass.

I vårt jämförande test över bästa träningsklockor är testvinnaren Garmin Fenix 7. Det är en avancerad multisportklocka som imponerar med omfattande funktioner och robust design. Detta är verkligen en träningsklocka i toppklass, men den kostar därefter och är ingenting vi rekommenderar för nybörjare.

Alla funktioner du behöver
Garmin Fenix 7 har otroligt omfattande spårningsfunktioner för olika typer av träning och aktiviteter. Garmin imponerar som vanligt vad gäller GPS-precision och pulsmätning och Fenix 7-modellen har förbättrats en hel del jämfört med sin föregångare, så du kan känna dig säker på att du får noggrann och pålitlig data från dina träningspass. Förutom att mäta träning och aktivitet, mäter träningsklockan dessutom sömn och stress.

Garmin Fenix 7 är dyr, men du får verkligen allt du behöver här.

Tål alla väder
Det enorma utbudet av funktioner får sällskap av en solid och hållbar konstruktion med vattentålighet för att tåla väder och vind. För att vara en så kraftfull klocka med så pass många funktioner, har den en riktigt imponerande batteritid samt speciella lägen för att optimera strömförbrukningen. Du får bra möjligheter till att anpassa klockans inställningar och gränssnitt efter smak, och får även notifikationer och möjlighet att betala via klockan. Du får alltså en utmärkt träningsklocka kombinerat med en del smartklockefunktioner här.

Hemsida

Multisportklocka med massor av träningsfunktioner
Otroligt exakt navigering
Riktigt tålig design, om än något klumpig

Den är ganska dyr
Inget för nybörjare
Simpel skärm

4.5


Fitbit Charge 5 – Bästa billiga träningsklocka

Batteritid: Upp till 7 dagar Storlekar: Armband i S och L Tillhörande app: Fitbits egna

Fitbit Charge 5 bjuder på ett gäng avancerade funktioner till ett billigt pris.

Fitbit Charge 5 är ett aktivitetsarmband som passar utmärkt som första träningsklocka för nybörjare. Trots ett riktigt överkomligt pris erbjuder den en mängd användbara funktioner för att övervaka och förbättra användares hälsa och träning. Om du vill ha en bra träningsklocka till ett billigt pris, är det denna du bör satsa på.

Dyra funktioner i en billig klocka
Fitbit Charge 5 kan mäta allt från hjärtfrekvens och syremättnad i blodet, till hudtemperatur och stressnivåer. Men den kanske bästa funktionen är dess inbyggda GPS, som gör det möjligt att dra ut på träningspass och få exakta mätningar av rutten utan att du behöver ha mobilen med dig. Detta är en funktion som inte alltid finns tillgängliga i så pass billiga träningsklockor, så det är ett stort plus för Fitbit-klockan!

Fitbit Charge 5 är en billig och enkel träningsklocka.

Skarp skärm och lång batteritid
Något annat vi uppskattar med träningsklockan är dess skärm som är både större och mer färgstark jämfört med tidigare modeller i serien. Du får en OLED-skärm som tydligt visar information och statistik på urtavlan. Trots den skarpa skärmen lyckas träningsklockan dessutom behålla en stark batteritid som kan hålla i upp till 7 dagar mellan varje laddning, lite beroende på hur mycket du använder klockan och vilka funktioner du använder såklart.

Hemsida

Många träningsfunktioner till ett lågt pris
Både stress- och EKG-mätning finns
Väldigt fin skärm

Ingen möjlighet att kontrollera musik

4


Garmin Forerunner 955 Solar – Bästa träningsklocka för löpning

Batteritid: Upp till 20 dagar Storlekar: 46,5 mm Tillhörande app: Garmin Connect

Garmin Forerunner 955 Solar är dyr, men den är värd sitt pris.

Om du ägnar dig mest åt löpning är det Garmin Forerunner 955 Solar du ska satsa på. Det är en avancerad löparklocka som erbjuder en mängd funktioner för seriösa löpare och idrottare. Den finns dessutom tillgänglig i en Solar-version, som hjälper till att förlänga batteritiden avsevärt och är perfekt för dig som springer långa lopp eller bara inte vill behöva oroa dig över batteritiden. Denna träningsklocka är ganska dyr och vi rekommenderar den till ganska erfarna löpare, för dem som vill ha ett liknande men billigare alternativ kan vi rekommendera Garmin Forerunner 55 istället.

Fokus på löpning
Garmin Forerunner 955 Solar lägger som sagt stort fokus på löpning, men erbjuder en lång lista träningsfunktioner även för andra aktiviteter, inklusive GPS, pulsmätning och anpassningsbara träningsprogram. Som vanligt med träningsklockor från Garmin kan du känna dig trygg med att du får exakt spårning från dess GPS och hög precision i övriga mätningar.

Garmin Forerunner 955 Solar är en avancerad träningsklocka för löpare.

Nätt design för att vara så kraftfull
För att vara en så pass kraftfull och tålig träningsklocka, är den ändå väldigt lätt och bekväm att ha på sig även under längre träningspass. Kraftfulla träningsklockor för utomhusaktiviteter kan ofta vara ganska stora och klumpiga, men det är absolut inte fallet med denna träningsklocka från Garmin. Du får dessutom en vattentålighet på träningsklockan som ser till att den klarar av alla väderförhållanden. Förutom träningsfunktioner får man också några smartklockefunktioner som exempelvis notifikationer, musikkontroller och anpassningsbara widgets.

Hemsida

Mäter puls och distans med otrolig precision
Tydliga kartor visas i färg på klockan
Ett gäng träningsfunktioner utöver löpning

Inte lika exakt när det kommer till styrketräning
Den är dyr, så inget för nybörjare

5


Apple Watch 8 – Bästa träningsklocka för Apple-fans

Batteritid: Upp till 18 timmar Storlekar: 41 och 45 mm Tillhörande app: Apple Watch

Apple Watch 8 har en fin balans mellan smartklocke- och träningsfunktioner.

Om du är ett Apple-fan och vill ha något som fungerar både som tränings- och vardagsklocka är det Apple Watch 8 du ska satsa på. Apples senaste smartklocka har inte alltför många uppgraderingar jämfört med tidigare modeller, där endast en temperaturmätare och falldetektering är nytt, men du får ändå en utmärkt blandning mellan smartklockefunktioner och funktioner för att spåra träning och hälsa. Om designen är viktig för dig får du en stilren och slimmad design här som smälter bra in i en kontorsmiljö såväl som på gymmet. Det finns ett stort utbud av armband i olika material, färger och mönster att välja mellan, så du kan få din helt egna stil på klockan.

Nästan fulladdat batteri på en halvtimme
Apple Watch 8 behåller exakt samma batteritid som sin föregångare och ligger på godkända 18 timmar vid normal användning, så ja, du behöver ladda den ungefär en gång per dygn eller en gång varannan dag, men som tur är har Apple sett till att fixa riktigt snabb laddning på klockan som gör att den kan laddas till 80% på bara en halvtimme.

Apple Watch 8 är den senaste smartklockan från Apple.

Riktigt bra allround kit
När det gäller tränings- och hälsofunktioner finns det stöd för en lång lista aktiviteter och typer av träningspass, samt en avancerad pulsmätare och inbyggd sömnmätning. Den samlar detaljerad statistik från dina träningspass och ger dig sedan feedback för att hjälpa dig nå dina tränings- och hälsomål. Den bjuder inte på några jättestora förändringar jämfört med sin föregångare, men Apple Watch 8 är fortfarande en av de bästa smartklockorna som finns just nu tack vare sin prestanda, användarvänlighet och omfattande ekosystem av appar och tillbehör.

Hemsida

Suverän kombination av tränings- och vardagsklocka
Det självklara valet för dem i Apples ekosystem
Helt okej utbud av träningsfunktioner

Ingen fullfjädrad träningsklocka
Inga större nyheter jämfört med Apple Watch 7
Ganska dyr

4


Samsung Galaxy Watch 5 – Bästa träningsklocka för Samsung-fans

Batteritid: Upp till 20 timmar Storlekar: 40 och 44 mm Tillhörande app: Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch 5 finns tillgänglig i ett gäng fina färger.

Samsung Galaxy Watch 5 är en utmärkt träningsklocka för dem som vill ha en allsidig och stilren smartklocka med träningsfunktioner, och som är en del av Android-ekosystemet. Här får du en skarp och levande AMOLED-skärm, med smidig och intuitiv navigering, samt en robust byggkvalitet med vattentålighet och ett gäng funktioner för träning både inomhus och utomhus.

Bra kombination av tränings- och hälsofunktioner
På träningsfronten finns det flera förinstallerade träningsprogram på klockan och den kan spåra och analysera ett gäng olika aktiviteter som exempelvis löpning, simning och cykling. Den har dessutom inbyggd GPS som noggrant spårar dina pass även om du inte har mobilen med dig. Utöver de vanliga träningsfunktionerna får du även några användbara funktioner för hälsomätning, som exempelvis hjärtfrekvens, stressnivå och sömnkvalitet.

Samsung Galaxy Watch 5 har en stilren och kompakt design.

Bäst för dem med Samsung-mobiler
Övriga styrkor i Samung Galaxy Watch 5 inkluderar trådlös laddning och NFC-stöd för kontaktlösa betalningar. Tyvärr ligger batteritiden på cirka en dag, vilket är ganska kort och klockan är främst optimerad för Samsungs egna mobiler. Det innebär att vissa funktioner och integrationer kommer att fungera smidigare för användare med Samsung-mobiler. Sådana funktioner inkluderar möjligheten att använda Samsung Pay och andra Samsung-appar som Samsung Health, Samsung SmartThings och mer.

Hemsida

Bra kombination mellan tränings- och vardagsklocka
Överkomligt pris

Begränsad kompatibilitet
Batteritiden är lite för kort

4


Garmin Vivosmart 5 – Bästa billiga Garmin

Batteritid: Upp till 7 dagar Storlekar: Small/Medium, Large Tillhörande app: Garmin Connect

Garmin Vivosmart 5 är väldigt liten och nätt.

Garmin Vivosmart 5 är mer ett avancerat aktivitetsarmband med fokus på hälsa och fitness snarare än en fullfjädrad träningsklocka, men den fungerar som ett utmärkt alternativ för nybörjare eller dem som vill komma undan lite billigare.

Tränings- och hälsokit
Här får du ett gäng avancerade träningsfunktioner och hälsomätning. Du får en exakt pulsmätare som håller koll på din hjärtfrekvens både under träning och vila. Den övervakar också dina stressnivåer och sömnkvalitet, vilket ger dig användbar information kring din övergripande hälsa och välbefinnande. Du får en lång lista träningsprofiler inklusive löpning, simning och cykling, samt en intressant Pulse Ox-sensor, som mäter syrenivån i blodet.

Garmin Vivosmart 5 visar en mängd användbar information på skärmen.

Kompakt träningsklocka
Om du vill ha en liten och diskret träningsklocka är Vivosmart 5 också ett bra alternativ, då den har en tunn formfaktor och en diskret design. Klockan är dessutom bekväm att bära under hela dagen och är vattentålig, så den fungerar bra till träning både inomhus och utomhus. Ett annat stort plus för träningsklockan är dess imponerande batteritid, som kan hålla igång i upp till 7 dagar på en enda laddning.

Hemsida

Riktigt billig med tanke på alla träningsfunktioner som finns
Lång batteritid
Spårar dina aktiviteter automatiskt

Inte gjord i premium-material
Du får klara dig utan inbyggd GPS
Simpel, monokrom skärm

4


Garmin Venu 2 – Bra alternativ

Batteritid: Upp till 11 dagar Storlekar: 40, 43 och 45 mm Tillhörande app: Garmin Connect

Garmin Venu 2 är en stilren träningsklocka.

Garmin Venu 2 är en avancerad träningsklocka med en stilren design som riktar sig till fitnessentusiaster. Här får du en imponerande skärm, med en färgrik och levande AMOLED-panel med en always-on-funktion som ger dig möjlighet att snabbt slänga ett ögonkast på klockan för att få viktig information utan att behöva väcka den helt. Träningsklockan passar utmärkt för både nybörjare och dem som är lite mer erfarna inom träning.

Allt du behöver i träningsväg
Garmin Venu 2 har omfattande tränings- och hälsoövervakning och kan spåra allt från puls och syrenivå i blodet till sömnkvalitet och stressnivåer. Du får en lång lista över tillgängliga träningspass och aktiviteter, vars statistik skickas smidigt till den tillhörande och ingående Garmin Connect-appen. Den är dessutom tålig och vattentät, så du får verkligen allt du behöver i träningsväg här, samt ett gäng smartklockefunktioner som exempelvis möjlighet att betala med klockan och notifikationer.

Garmin Venu 2 har stöd för Spotify.

Förbättrad batteritid
Du får också ett starkt batteri som fått en fin förbättring jämfört med föregångaren, med en batteritid som håller i upp till 11 dagar vid normal användning och upp till 8 timmar med GPS:en aktiverad. Träningsklockan har tyvärr inte stöd för trådlös laddning, men den laddar hyfsat snabbt med den medföljande laddningssladden.

Hemsida

En avancerad träningsklocka
Även utmärkt som smartklocka
Möjlighet att lagra upp till 650 låtar på klockan
Stilren design som finns i två storlekar

Finns vissa begränsningar på appfronten

5

Garmin Enduro 2 – Bästa batteritid

Batteritid: Upp till 80 dagar Storlek: 51 mm Tillhörande app: Garmin Connect

En svart Garmin Enduro 2 visas upp mot en vit bakgrund, med en meny över tillgängliga träningspass som visas på urtavlan.
Behöver du lång batteritid? Då är Garmin Enduro 2 träningsklockan för dig.

Garmin Enduro 2 är en avancerad träningsklocka som erbjuder ett kit med imponerande egenskaper och funktioner, kombinerat med en solid byggkvalitet. Det är en dyr träningsklocka som vi bara rekommenderar till erfarna idrottare och äventyrare.

Batteritid i toppklass
Den absolut mest imponerande egenskapen på Garmin Enduro 2 är dess otroligt långa batteritid. Ett av de vanligaste problemen med avancerade träningsklockor och smartklockor är att saker som GPS-spårning och andra funktioner dränerar enheternas batterier alldeles för snabbt. På vissa klockor får du knappt en dags batteritid innan du behöver plocka fram laddaren. Men med Garmin Enduro 2 kan du få upp till 80 dagars batteritid! Den siffran gäller om du använder klockan i sparläge och sjunker givetvis om du använder saker som pulsmätning, GPS-spårning, sömnövervakning och mer. Men det är ändå en otroligt imponerande batteritid.

En svart Garmin Enduro 2 visas upp bakifrån mot en vit bakgrund, med sensorerna synliga.
Garmin Enduro 2 har avancerade sensorer som mäter dina träningspass exakt.

Omfattande utbud av tränings- och hälsofunktioner
Med Garmin Enduro 2 får du ett omfattande utbud av tränings- och hälsofunktioner, samt en exakt GPS-spårning som mäter alla dina pass. För att vara en så pass kraftfull klocka, lyckas den ändå hålla en relativt kompakt storlek som är bekväm att ha på sig under långa heldagsturer. Klockan är riktigt robust med en militärklassad konstruktion och en vattentålighet upp till 100 meter. Du får för övrigt en ljus MiP-skärm som är tydlig även i direkt solljus, generös lagring för appar och musik, aviseringar från mobilen och stöd för både Bluetooth och WiFi. Som tidigare nämnt är detta en avancerad och dyr träningsklocka och därför inget vi rekommenderar till nybörjare. Men om du är en entusiastisk idrottare eller proffsatlet och har en stor budget, är detta en otroligt bra träningsklocka.

Hemsida

Riktigt robust konstruktion
Avancerad träningsklocka med omfattande funktioner
Batteritiden i en klass för sig

Inget för nybörjare
Kan kännas för stor för dem med mindre handleder
Väldigt dyr

4.5


Bästa TV

Bästa träningsappar