Bästa systemkamera: 5 testvinnande kameror från Canon och Nikon

TestPlanet

Välkommen till vårt jämförande test över bästa systemkamera! I den här artikeln har vi samlat ett gäng systemkameror för olika erfarenhetsnivåer och budgetar, så det ska finnas något som passar för ivriga fotoentusiaster på hobby nivå likaväl som för erfarna proffsfotografer.

I våra tester av systemkameror har vi kollat på en mängd faktorer som är viktiga för en systemkamera inklusive, utbytbara objektiv, hög bildkvalitet, videofunktioner och andra avancerade funktioner som ger varje fotograf både flexibilitet och kreativ frihet. Vi har sedan avslutat med att läsa recensioner från andra användare och jämfört systemkamerornas prestanda med deras pris, för att se hur prisvärda de här. Skrolla bara vidare för att komma till vårt jämförande test över bästa systemkamera just nu!


Nikon D3500 – Bäst i test

Sensor: APS-C CMOS Megapixel: 24,2 MP Autofokus: 11-punkters Video: 1080p

Nikon D3500 är bäst i test just nu.

Nikon D3500 är enligt oss den absolut bästa systemkamera du kan köpa just nu, då den erbjuder en suverän balans mellan prestanda och pris, samtidigt som den lämpar sig bra för både nybörjare inom fotografering och erfarna proffsfotografer.

Hanterar svagt ljus riktigt bra
Systemkameran producerar konsekvent bra resultat, med högkvalitativa bilder med en stor mängd detaljer och exakt färgåtergivning. Den har 24,2 megapixel och en APS-C CMOS-sensor, samt en imponerande ISO-prestanda, som låter dig justera kameran enligt omgivande ljusförhållanden och är perfekt att använda för att ta bra bilder även i svagt ljus.

Nikon D3500 passar både för nybörjare och proffs.

Användarvänligt Guide-läge
Systemkameran levereras med ett 18-55 mm VR-kitobjektiv, vilket ger dig möjlighet att ta både vidvinkels- och porträttbilder. Dessutom har den ett 11-punkters autofokussystem som snabbt och exakt spårar motivet du vill fota. För övrigt är det en väldigt användarvänlig systemkamera med intuitiva kontroller som är enkla att förstå även för nybörjare. Den har till och med ett speciellt Guide-läge som kan ge dig tips och instruktioner för hur du kan ta bättre bilder. Du får lägga ut närmare 15 000 kronor för denna systemkamera, men den är verkligen värd sitt pris.

Hemsida

Otroligt användarvänlig med ett speciellt Guide-läge
Passar bra för både nybörjare och proffs
Väldigt kompakt och hanterbar design
Utmärkta fotoresultat

Videoinspelningar är inte superbra
Du får klara dig utan en pekskärm

5


Canon EOS 2000D – Bästa systemkamera budgetklass

Sensor: APS-C CMOS Megapixel: 24,1 MP Autofokus: 9-punkters Video: 1080p

Canon EOS 2000D ger dig mycket för en billig peng.

Canon EOS 2000D (även känd som EOS Rebel T7) är den bästa systemkameran för dem som vill ha något bra, men billigt. Detta är en överkomlig instegsmodell i Canons populära EOS-serie av systemkameror och den bjuder på utmärkta bilder med fina detaljer och naturtrogna färger.

Snabb bildprocessor
Med en upplösning på 24,1 megapixel och en APS-C CMOS-sensor som kombineras med en bra ISO-prestanda, kan du räkna med en imponerande bildkvalitet för en rad olika motiv och ljusförhållanden. Inuti systemkameran sitter också en DIGIC 4+ bildprocessor, som ger snabb bildbearbetning och minimalt med brus. Du får dock klara dig med ett ganska föråldrat 9-punkters autofokussystem och ett burst-läge som är begränsat till 3 FPS.

Canon EOS 2000D passar perfekt om du vill ha en systemkamera till överkomligt pris.

Stöd för Full HD-videor
Prestandan får alltså mer än godkänt och utöver det får du ett gäng användbara funktioner och kreativa lägen, för en mångsidig användarupplevelse. Du får bland annat lägen som panorering, matfotografering, porträttläge och mer. Om du skulle vilja ta en paus från fotandet och spela in en video, har kameran stöd för videoinspelningar i Full HD, vilket ger hyfsat skarpa videor. Ytterligare ett plus för denna systemkamera är att den har ett användarvänligt gränssnitt och är enkel att använda, vilket gör den till ett utmärkt val för nybörjare. Om du vill ta din fotohobby till nästa nivå, utan att behöva lägga ut en alltför stor summa pengar, är detta systemkameran för dig.

Hemsida

Du får riktigt bra prestanda för ett billigt pris
Fungerar bra för både foto och video
Enkel att använda

Kan kännas lite plastig jämfört med dyrare modeller
Vissa specifikationer är lite föråldrade
Finns ingen pekskärm

4


Canon EOS 5D Mark IV – Bästa systemkamera premiumklass

Sensor: Fullformats CMOS Megapixel: 30,4 MP Autofokus: 61-punkters Video: 4K

Canon EOS 5D Mark IV är en riktigt lyxig systemkamera.

Canon EOS 5D Mark IV är bästa systemkamera om du vill ha en riktigt lyxig systemkamera på proffsnivå. Här kan du räkna med en enastående bildkvalitet och imponerande prestanda överlag, men du får också vara beredd på att betala en hel del för den.

Fotokvalitet i en klass för sig
Canon EOS 5D Mark IV levererar bilder absolut toppklass, med en upplösning på 30,4 megapixel och en CMOS-sensor som hjälper till att producera en hög detaljnivå, ett imponerande dynamiskt omfång och naturtrogna färger. Kameran är utrustad med Canons DIGIC 6+ bildprocessor, som ger en snabb och effektiv bildbehandling. Listan över imponerande specifikationer fortsätter, då du även får en 61-punkters autofokusprestanda och Dual Pixel CMOS AF-teknologi. Detta gör att systemkameran kan hitta fokus på nolltid, oavsett om du pysslar med stillbildsfotografering eller videoinspelning.

Canon EOS 5D Mark IV håller absolut toppklass.

Robust och vädertålig konstruktion
På tal om videoinspelningar erbjuder systemkameran ett omfattande kit av professionella videofunktioner, inklusive 4K-inspelningar med stöd för DCI-format samt Full HD med upp till 60 bilder per sekund. Kameran har också stöd för både Wi-Fi och NFC, för smidiga överföringar av dina bilder samt fjärrstyrning via mobil eller surfplatta. För övrigt får du en robust och vädertålig konstruktion med användarvänlig design och intuitiva kontroller. Detta är en systemkamera i absolut toppklass och den kostar därför en hel del. Vi rekommenderar den därför bara till erfarna användare som verkligen kan dra full nytta av dess prestanda och avancerade funktioner.

Hemsida

Foto- och videokvalitet i absolut toppklass
Specifikationer och funktioner imponerar
Stor och tydlig pekskärm

Riktar sig främst till proffsfotografer
Onödigt kraftfull och för dyr för de allra flesta

5


Nikon D780 – Bästa allround systemkamera

Sensor: Fullformats CMOS Megapixel: 24,5 MP Autofokus: 51-punkters Video: 4K

Nikon D780 är ett riktigt bra allround-alternativ.

Nikon D780 är en utmärkt allround systemkamera som kombinerar de bästa egenskaperna hos DSLR och spegelfri teknik. Detta ger dig stor kontroll över din fotoupplevelse och skapar en mångsidig, om än ganska dyr och klumpig, systemkamera.

Stöd för slow motion i Full HD
Nikon D780 har en upplösning på 24,5 megapixel och en bakbelyst CMOS-sensor, samt fina specifikationer som 51-punkters autofokussystem, 4K UHD-videoinspelningar med upp till 30 bilder per sekund, ljuskänslighet ned till -4 EV och möjlighet att filma slow motion i Full HD. Det är alltså ett starkt och mångsidigt kit, som låter dig plocka fram din kreativa sida för fotografering och videoinspelningar i en mängd olika miljöer och ljusförhållanden. Du kan räkna med en exceptionell bildkvalitet med en stor mängd detaljer, bra dynamiskt omfång och låga brusnivåer även vid högre ISO-värden.

Nikon D780 kombinerar DSLR och spegelfri teknik.

Passar både nybörjare och mer erfarna
Sett till design får du en användarvänlig sådan med intuitiva kontroller, som gör Nikon D780 enkel att använda för både erfarna fotografer och nybörjare. Designen är dessutom kompatibel med ett gäng användbara tillbehör, inklusive NIKKOR-objektiv, blixtar och andra tillbehör från Nikon, vilket gör systemkameran ännu mer mångsidig. För övrigt får du en vinklingsbar pekskärm, samt stöd för Wi-Fi och Bluetooth för smidiga överföringar och fjärrstyrning via andra enheter.

Hemsida

Riktigt mångsidig systemkamera
Bra kombination mellan DSLR och spegelfri teknik
Lång batteritid

Ganska stor och klumpig
Kommer vara lite för dyr för många

4.5


Canon EOS 250D – Bästa systemkamera för nybörjare

Sensor: APS-C CMOS Megapixel: 24,1 MP Autofokus: 9-punkters Video: 4K

Canon EOS 250D passar perfekt för dig som är nybörjare.

Canon EOS 250D (även kallad Canon EOS Rebel SL3) är en kompakt och otroligt lättanvänd systemkamera som passar perfekt för alla nybörjare, eller som ett överkomligt alternativ för lite mer erfarna fotografer. Några av dess specifikationer är lite svaga och föråldrade, men det hjälper till att hålla ned priset och den håller ändå en mer än godkänd nivå för alla som är på jakt efter en bra instegsmodell.

Riktigt bra för porträttfotografering
Systemkameran har en upplösning på 24,1 megapixlar och tar fina foton med en bra mängd detaljer och övertygande färgåtergivning. På insidan hittar du en APS-C CMOS-sensor och en DIGIC 8-bildprocessor, som ser till att bildbehandlingen går snabbt och smidigt. Du får nöja dig med ett ganska föråldrat 9-punkters autofokussystem, men systemkamerans Dual Pixel CMOS-autofokus med stöd för ögonigenkänning gör samtidigt ett riktigt bra jobb, speciellt vid porträttfotografering. När det kommer till videoinspelningar har systemkameran stöd för 4K-video, vilket är trevligt att se på en så pass billig systemkamera, men du får räkna med viss videobeskärning och jello-effekt från dess rolling shutter-teknik.

Canon EOS 250D har ett användarvänligt Guide-läge.

Erbjuder steg-för-steg-instruktioner
Om vi tittar på övriga funktioner får du bland annat en variabel vinklingsbar pekskärm, stöd för Wi-Fi och Bluetooth, samt en optisk sökare om du föredrar en traditionell bildvisning. För nybörjare finns det också ett Guide-läge som ger användare steg-för-steg-instruktioner för olika fotolägen och kamerainställningar. Allt detta gör Canon EOS 250D till en oerhört användarvänlig systemkamera som dessutom är relativt prisvärd, vilket gör den idealisk för nybörjare. Det finns också möjlighet att köpa till objektiv och blixtar för fler kreativa möjligheter och ta fotoupplevelsen till nästa nivå.

Hemsida

Utmärkt batteritid
Lätt och smidig med bra hantering
Har en del avancerade funktioner trots sitt pris
Helt perfekt för nybörjare

Beskärningar och rolling shutter i 4K-videor
Några specifikationer är föråldrade

3.5


Bästa polaroidkamera