Bästa surfplatta: 5 modeller för alla ändamål

TestPlanet

Surfplattor har blivit en naturlig del av mångas vardag. Men vilken är bäst? Vi har alla svaren åt dig, oavsett vad du vill använda den till.

En surfplatta är en väldigt mångsidig maskin. Den funkar utmärkt till slösurf i soffan, Youtube och andra streamingtjänster, barnvakt, läsplatta, anteckningsmaskin, ritblock och mycket mer. 

Frågar du mer eller mindre alla tillverkare av surfplattor under de senaste åren är de även högst kompetenta som arbetsmaskiner och har inga problem att ersätta din dator. Beroende på vad som ingår i ditt jobb kan det mycket väl stämma, men i många fall har de en ganska lång bit kvar på det området.

Av den anledningen finns det helt enkelt en surfplatta för alla, helt beroende på vad du ska använda dem till. Vi har testat det mesta inom den här kategorin och har tagit med våra favoriter här nedan. 

Det betyder såklart inte att alla andra surfplattor suger, men två saker kan vi råda dig till: Köp inte det allra billigaste du hittar och köp inga surfplattor specifikt riktade mot barn. Båda två av exakt samma anledning faktiskt. Barnanpassade surfplattor är utan undantag långsamma surfplattor som knappt fungerar från start och bara kommer att bli mer frustrerande med tiden. Samtidigt brukar de vara betydligt dyrare än vad de är värda, just för att de är riktade mot barn. Superbilliga surfplattor brukar tyvärr lida av samma sak. Om du startar en ny surfplatta och märker att både webbläsare och Youtube hackar och tar lång tid på sig att starta kommer du knappast bli mer nöjd med den upplevelsen framöver.

Av den anledningen är det bättre att spara en stund och lägga sig på en lite högre prisnivå, både för prestandan idag och hur den kommer att bete sig om ett år eller två.

Med det sagt, våra favoriter när det kommer till surfplattor är följande.


Apple Ipad (10:e generationen)- Bäst i test

Skärmstorlek: 11, 12,4 tum Operativsystem: iOS Lagring: 64, 256 GB

Surfplatta apple ipad 2022

Apples vanliga Ipad har blivit en hel del dyrare i och med den tionde generationen. Vill du ha ungefär samma upplevelse, men ett par tusenlappar billigare, kan vi varmt rekommendera nionde generationens Ipad som fortfarande säljs. 

Men vill du satsa på något som kommer att hålla i bra många år framåt är det värt att gå på den senaste Ipaden.

Modern laddning
Utseendemässigt har det hänt en del här, samtidigt som mycket är sig likt. Skärmen är fortfarande en väldigt fin 10,2 tum stor variant i en hyfsat slimmad kropp med bra batteritid. Numera är hemknappen bortplockad och all styrning av paddan sköts med svepgester. Det finns fortfarande möjlighet att logga in med fingeravtrycksläsaren TouchID, men numera sitter den på strömknappen. Stöd för penna finns också, för dig som vill rita och skriva.

Som sista Ipad ut har tionde generationens Ipad också bytt till USB-C-kontakt för laddning. I praktiken betyder det inte allt för mycket för själva Ipaden. Men det är kontakten som är standard numera på alla typer av bärbara enheter, vilket ger en framtidssäkring (Iphone har fortfarande kvar Lightning, men kommer att byta även den under 2023).

Surfplatta apple ipad 2022

Lång hållbarhet
En viktig sak för att surfplattan ska kännas fräsch och modern under lång tid är uppdateringar av mjukvaran. Där är Apple utan tvekan bäst i klassen. Vanliga Ipad kan räkna med i alla fall fem års uppdateringar av operativsystemet. Det gör även att alla appar kommer kunna hänga med betydligt längre än så. 

På så sätt är Ipad kanske en dyr investering i början, men det kommer att betala av sig med tiden. Bara det är något ingen annan Ipad kommer i närheten av.

Hemsida

Mångsidig

Långlivad

Lite högt pris

4.5


Apple Ipad Pro – Bästa premiumval

Skärmstorlek: 10,2 tum Operativsystem: iOS Lagring: 128, 256, 512 GB, 1, 2 TB

En Apple iPad Pro visas upp mot en vit bakgrund.

Om du tillhör den skara som anser att surfplattor duger utmärkt som arbetsinstrument är Ipad Pro ett klockrent, men dyrt val.

Egentligen har du tre steg att välja på här. Ipad Air är på många sätt en Ipad Pro “light”, men för en något billigare peng. Steget upp till 11 tums Ipad Pro innebär en snabbare processor, men i övrigt ganska likt. Sen har du vrålåket i form av Ipad Pro 12,4 tum. Där får du en betydligt bättre skärm med bättre ljusstyrka.

Otroliga prestanda
M2-chippet som sitter i bägge Ipad Pro-modellerna är fånigt snabbt. Antagligen alldeles för snabbt för något du kan göra med en surfplatta. Att göra avancerade arbetsflöden i Apples egna Logic Pro eller Final Cut såväl som andra proffsprogam som Davinci Resolve är som att skära smör med en svets, otroligt snabbt och smärtfritt.

Problemet här ligger snarare i att det är väldigt få tillfällen där kraften kan utnyttjas. Ipad OS är i sin natur lite enklare än ett operativsystem till en dator. Det gör dels att filhantering är lite meckigare och såklart att det inte finns lika många proffsprogram att tillgå.

surfplatta apple ipad pro 2022

Klarar allt
Ska vi se nyktert på saken är surfplattor som rena arbetsmaskiner inte “där” än. De klarar mycket, men har också en bit kvar. Men ska vi se till vilken plattform det faktiskt släpps proffsappar är Ipad Pro absolut bäst positionerad för att först fylla de hål som saknas. 

Samtidigt kommer Ipad Pro att uppdateras under betydligt längre tid än någon annan surfplatta på marknaden. Det i kombination med prestandan och tillbehören i form av tangentbord och penna (och mus om du så vill) gör det till den absolut bästa surfplattan för proffsanvändning i dagsläget.

Hemsida

Prestandan

Skärmen

Lite begränsat operativsystem

Svårt att utnyttja kraften

4.5


Samsung Tab S8 – Bästa surfplatta med Android

Skärmstorlek: 10,2 tum Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

Samsung Galaxy Tab S8 fungerar utmärkt att använda som ritplatta.

Om du inte vill gå in i Apple-lägret när det kommer till surfplattor, men ändå vill ha något riktigt lyxigt är det Samsungs S8-serie du ska titta på. Här är det vanliga S8 vi syftar på, för att den ändå känns mest “normal”. Men om du vill ha ännu större skärm och mer batteri finns både S8 Plus (12 tumsskärm) och S8 Ultra (14 tumsskärm) att tillgå.

S pen förgyller
Själva plattan saknar egentligen inget. Här får du ett lyxigt bygge som är både lätt och andas kvalitet. Skärmen är en riktigt fin Amoled-variant med 120 hertz uppdateringsfrekvens som inte kommer att göra någon besviken. På insidan hittar du åtminstone fjolårets vassaste Snapdragon-chip som kommer att leverera all prestanda du kan behöva.

S8 Tab levereras även med S Pen, Samsungs penna för att skriva och rita på skärmen. Medan pennan i sig är riktigt bra på att just efterlikna en penna är det funktionerna som sticker ut. Samsung har byggt mobiler med penna sedan 2011 och mängden funktioner de byggt kring dessa är helt enkelt överväldigande. Om det finns någon funktion du kan tänka dig som en penna i kombination med en skärm skulle kunna utföra finns det garanterat här (ofta i flera varianter).

Surfplatta Samsung galaxy tab S8

Dex ger mer
Medan surfplattan utan problem kan användas som just en surfplatta för slösurf och spel utan att krångla är inte det riktigt poängen här. Med den prislapp som hela Tab S8-serien har är det lite mer proffsinriktning som gäller. Samsungs stora satsning på det området kallas Dex. Dels är det ett specialläge på själva surfplattan som ger dig en mer datorlik upplevelse med appar i fönster och ett aktivitetsfält. Dels ger det riktigt bra möjligheter att koppla upp dig mot en skärm och använda surfplattan mer som en dator.

Vill du ha värstingen bland Android-surfplattor behöver du liksom inte titta längre än till Tab S8 för att få allt du behöver.

Hemsida

Många funktioner

S Pen

Lite högt pris

Lite kort uppdateringstid

4.5


Google Pixel Tablet – Bästa surfplatta för hemmet

Skärmstorlek: 10,2 tum Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

surfplatta google pixel tablet

Du vet att det blir något speciellt när Android-pappan själv går och gör en surfplatta med sitt eget operativsystem. Vi har sett det förr i Googles Pixel-telefoner, som är riktigt bra och riktigt intressanta. Samma sak gäller Pixel Tablet, företagets första surfplatta på många år.

Mest mot hemmaanvändning
Utöver de funktioner som redan finns inbyggda från start i Android, vilka är fullt tillräckliga för de allra flesta, är Pixel Tablet närmast befriande arbetsbefriad. Här ligger fokus på det som surfplattor används mest till, mediakonsumtion. Skärmen är kanske inte lika fin som till Samsungs Tab S8, men för ändamålet är den mer än tillräckligt. Dock fångar den upp ganska många reflektioner från omgivande ljus.

Att köra flera appar samtidigt är lekande lätt. Det gör att du kan surfa samtidigt som du kollar på en film utan problem.

surfplatta google pixel tablet

Även en smart display
I förpackningen finns även ett litet bordsställ. Det fäster du surfplattan på med magneter för att sedan ladda den. Väl i stället förvandlas surfplattan till en smart display, ungefär som Google Nest Display. Det finns inbyggda högtalare som gör ljudet bättre och du kan använda Google-assistenten med din röst för att styra plattan. Det är en kul idé som gör surfplattan användbar även när den inte används. Dockan blir däremot oanvändbar när surfplattan tas bort. Där hade vi gärna sett att den funkade som en Nest Mini eller att det i alla fall gick att spela upp musik via Google Cast även utan surfplattan.

Google Pixel Tablet är en riktigt trevlig surfplatta som klarar det mesta du behöver hemma. Samtidigt är det just hemma den gör sig allra bäst.

Hemsida

Kul docka

Bra byggkvalitet

Lite högt pris

Oanvändbar docka när plattan inte är där

4


Amazon Fire HD 10 Plus – Bästa billiga surfplatta

Skärmstorlek: 10,2 tum Operativsystem: Android Lagring: 64, 256 GB

Surfplatta amazon fire hd 10 plus

Det finns två saker du ska veta med Amazons surfplattor direkt. De använder inte “riktiga” Android och de är knappast några prestandamonster. Medan det är Android som körs på surfplattan, är det en Amazon-variant av den med en egen appbutik. De allra flesta appar och spel du vill ha finns där, men inte allt.

Billig av en anledning
Nästa grej är såklart prestandan. En surfplatta för 2 000 kronor kommer inte att vara lika snabb som en Tab S8 för nästan fem gånger priset. Men sett till priset och den prestanda du får skulle vi ändå säga att Amazons surfplatta funkar fullt dugligt. Det tar några ögonblick mer att öppna appar, men väl där är det inga större problem att surfa eller kolla på Netflix.

Surfplatta amazon fire hd 10 plus

Amazon-anpassad
Även om Amazon finns i Sverige sedan en tid tillbaka säljer de inte sina egna surfplattor här än, utan de får du köpa via andra återförsäljare. Det har däremot ingen inverkan på funktionaliteten. Istället bör du vara medveten om att det är en väldigt Amazon-inriktad surfplatta. Det gör att den i första hand kommer att dirigera dig till Amazons tjänster. Läsa böcker? Kindle. Titta på film? Prime Video. Ljudböcker? Audible. Det är lite det som är tanken med Amazons prylar och därför priset kan hållas nere. andra appar går såklart bra att använda, men det är tydligt vilka som premieras här.

Vill du bara ha en billig surfplatta för lite slösurf i soffan duger dock Fire HD 10 Plus bra. Men du behöver vara medveten om begränsningarna för att inte bli besviken.

Hemsida

Priset

Helt okej prestanda

Bara okej prestanda

Väldigt Amazon-inriktad på gott och ont

3.5


Bästa VPN

Bästa powerbank