Bästa ritplatta: 5 modeller i test

TestPlanet

Välkommen till vårt jämförande test över bästa ritplatta. Vi har testat en mängd ritplattor för att se vilka som är de allra bästa modellerna på marknaden just nu, för att kunna hjälpa dig att hitta det perfekta verktyget för dina konstnärs- och designprojekt. Oavsett om du är en professionell konstnär, en digital illustratör eller bara ritar på hobbynivå, kan en ritplatta ta din kreativa process till en helt ny nivå.

I våra tester av ritplattor har vi kollat på de allra viktigaste faktorerna, inklusive prestanda, funktioner, användarvänlighet och mer. Vi har sedan jämfört våra resultat med ritplattans pris för att se hur prisvärd den är. Det finns modeller för olika nivåer av erfarenhet samt i lite olika prisklasser, så det bör finnas något som passar alla.


Wacom Intuos Pro – Bäst i test

Tryckkänslighet: 8 192 nivåer Storlek: Upp till 10,6 tum Kompatibilitet/plattform: Windows, Mac

Wacom Intuos Pro är vår testvinnare just nu.

Enligt vårt test är Wacom Intuos Pro den bästa ritplatta du kan köpa just nu, då den erbjuder en suverän kombination av prestanda och funktionalitet för konstnärer och designers. Den finns tillgänglig i flera olika storlekar och framför allt den minsta är relativt prisvärd.

Exakt spårning
Ytan på Wacom Intuos Pro är behaglig att rita på och alla drag registreras med hög precision och ritplattan gör också ett utmärkt jobb med att känna av olika nivåer av tryck. Med vid köp får du en Wacom Pen 2, som har exakt spårning av handrörelser och ett imponerande intervall av trycknivåer för detaljerade linjer som noggrant följer trycket du applicerar på ritplattan.

Wacom Intuos Pro har en tryckkänslig och responsiv penna.

Finns i olika storlekar
Som tidigare nämnt finns Wacom Intuos Pro i olika storlekar, där den minsta är på 5,8 tum och den största mäter 10,6 tum, vilket ger tillräckligt med arbetsyta för de allra flesta. Ritplattan har också anpassningsbara knappar och gester, så du kan fixa snabb åtkomst till dina mest använda funktioner. Du har även möjlighet att köpa till extra tillbehör till Wacom Pro Pen 2, med olika pennspetsar för olika stilar och tekniker. Wacom Intuos Pro är en ritplatta i toppklass och riktar sig främst till professionella konstnärer och designers, men om du har budget för den är det också ett fantastiskt alternativ för användning på hobbynivå.

Hemsida

Marknadens bästa prestanda
Finns i olika storlekar
Hög precision och tryckkänslighet
Bra utbud av tillbehör

Lite för avancerad och onödigt dyr för nybörjare

5


Huion Kamvas Pro 16 – Bästa ritplatta i budgetklass

Tryckkänslighet: 8 192 nivåer Storlek: 15,6 tum Kompatibilitet/plattform: Windows, Mac

Huion Kamvas Pro ger dig riktigt mycket för pengarna.

Ritplattorna i Huion Kamvas Pro-serien är bland de bästa som finns och vi har valt att ge Huion Kamvas Pro 16 en plats i vårt jämförande test över bästa ritplatta. Detta eftersom den erbjuder en fin balans mellan prestanda och pris, jämfört med märkets toppmodeller som kan vara riktigt dyra.

Riktigt stor skärm
Det som sticker ut allra mest med Huion Kamvas Pro 16 är dess fantastiska skärm på 15,6 tum. Den har en hög upplösning och en bred färgskala som gör att alla dina konstverk ser levande och detaljerade ut. Den vackra skärmen kombineras med över 8 000 trycknivåer för att säkerställa en hög precision i alla dina pennrörelser över plattan. Själva pennan är batterifri och väldigt känslig och responsiv. Ett extra plus är att du även får med ett stativ, pennhållare och en rithandske vid köp, vilket gör ritplattan ännu mer prisvärd.

Huion Kamvas Pro är riktigt prisvärd.

Övriga funktioner
Trots sitt ganska överkomliga pris, har ritplattan ändå stöd för ett gäng användbara funktioner som anpassningsbara snabbtangenter och genvägar, för att göra ditt arbetsflöde så smidigt som möjligt. Den är kompatibel med en rad olika ritprogram och kan anslutas till datorn via USB eller HDMI.

Hemsida

Riktigt prisvärd
Följer med ett kit med tillbehör vid köp
Vacker och ljus skärm

Vissa användare upplever problem med USB-anslutningen

 

4.5


Apple iPad Pro – Bästa ritplatta i premiumklass

Tryckkänslighet: 4 096 nivåer Storlek: 12,9 tum Kompatibilitet/plattform: iOS, MacOS

Apple iPad Pro är en lyxig surfplatta som fungerar utmärkt att använda som ritplatta.

Surfplattan Apple iPad Pro går faktiskt utmärkt att använda som en ritplatta och är ett väldigt populärt alternativ bland konstnärer och designers. Det är en kraftfull och mångsidig enhet med stöd för några av de bästa ritprogrammen som finns, men du får betala en hel del för den och du behöver köpa till tillbehör som en penna separat.

Kraftfull prestanda
Procreate är det vanligaste ritprogrammet att använda på Apple iPad Pro, men tack vare den kraftfulla prestandan det avancerade A12Z Bionic-chippet levererar, har Apples surfplatta faktiskt tillräckligt med kraft för att även kunna köra krävande program som Adobe Photoshop, Adobe Illustrator och liknande. Det snabba chipsetet kombineras med en vacker Retina-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz samt ProMotion- och True Tone-teknologi, som får allt du ritar på skärmen att se helt fantastiskt ut, med levande färger och massor av detaljer.

Apple iPad Pro är dyr, men du får mycket för pengarna.

Tillbehör kostar extra
Du behöver köpa till en Apple Pencil 2, som är ganska dyr i sig, men håller absolut toppklass med imponerande precision och tryckkänslighet. När du målat klart går den att fästa smidigt vid sidan av enheten för enkel förvaring och trådlös laddning. Priset för Apple iPad Pro varierar lite beroende på vilken konfiguration du väljer, men var beredd på att det är en premiumenhet med en prislapp att matcha, speciellt med tanke på att du behöver köpa till en Apple Pencil.

Hemsida

En enhet i premiumklass
Kan användas till mer saker än att bara rita
Enormt mycket kraft

Behöver köpa till pennan separat
Väldigt dyr

4.5


XP-Pen Artist Pro – Bästa mångsidiga ritplatta

Tryckkänslighet: 8 192 nivåer Storlek: Upp till 16 tum Kompatibilitet/plattform: Windows, Mac

XP-Pen Artist Pro är en riktigt mångsidig ritplatta.

XP-Pen Artist Pro har fått en plats i vårt jämförande test över bästa ritplatta, då det är en kraftfull ritplatta med ett användarvänligt gränssnitt. Detta gör att den passar bra både för professionella konstnärer och dem som endast målar på hobbynivå.

Vackra färger
Skärmen på XP-Pen Artist Pro är helt suverän. Du får en stor arbetsyta på 15,4 tum som kombineras med en upplösning på 1920 x 1080p, ett sRGB-färgomfång på 133% och en antireflexbeläggning. Den vackra skärmen registrerar alla penseldrag och rörelser med hög precision och går dessutom att luta upp med hjälp av ett stöd på baksidan av ritplattan för bättre komfort.

XP-Pen Artist Pro har en fantastisk skärm.

Omfattande stöd
Den batterifria pennan som följer med vid köp är känslig och responsiv, och sett till funktioner får du ett antal anpassningsbara snabbtangenter och genvägar för att förbättra arbetsflödet och effektiviteten. Ritplattan har stöd för Windows, Mac OS, Chrome OS och Linux och kan köra program som exempelvis Adobe Photoshop, Illustrator, Krita och många fler. Den ansluts till datorn via USB eller trådlöst. Sammanfattningsvis är detta en välgjord ritplatta som bjuder på ett genomtänkt och prisvärt kit som passar utmärkt för konstnärer på olika skicklighetsnivåer.

Hemsida

Passar utmärkt för både nybörjare och proffs
Ett väldigt prisvärt kit
Vacker, justerbar skärm

Sladden är ganska kort
Inte den ljusaste skärmen

4


Samsung Galaxy Tab S8 – Bästa ritplatta för Android-användare

Tryckkänslighet: 4 096 nivåer Storlek: 11 tum Kompatibilitet/plattform: Anslutning

Samsung Galaxy Tab S8 fungerar utmärkt att använda som ritplatta.

Samsung Galaxy Tab S8 har fått en plats i vårt jämförande test över bästa ritplatta, eftersom denna surfplatta fungerar utmärkt för rit- och målaruppgifter. Precis som Apple iPad Pro högre upp i detta jämförande test, är detta en premiumenhet som du kommer få betala en hel del för. Men då får du en enhet som ger dig allt det bästa en surfplatta har att erbjuda, utöver en ritupplevelse i toppklass.

Högupplöst skärm
Samsung Galaxy Tab S8 har en helt fantastisk skärm på 11 tum, vilket ger dig gott om arbetsyta. Om du skulle behöva en ännu större skärm kan du alltid välja Ultra-modellen istället, med en maffig storlek på 14,6 tum. Den är dock väldigt dyr, så det är inget vi rekommenderar. Samsung Galaxy Tab S8 har en vacker AMOLED-skärm med hög upplösning med levande färger och massor av detaljer. Allt du gör på skärmen registreras snabbt och effektivt.

Samsung Galaxy Tab S8 är en riktigt lyxig surfplatta för Android-användare.

S Pen-stylusen är suverän
Med till Samsung Galaxy Tab S8 följer företagets populära S Pen-stylus, som har hög precision och erbjuder en lutningsfunktion som gör det enkelt att skapa varierade linjer och skuggor. Du får givetvis möjlighet att anpassa genvägar och snabbkommandon för att göra arbetsflödet så effektivt som möjligt och du får ett stort utbud av ritappar och program att välja mellan via Galaxy Store. Priset varierar lite beroende på vilken lagringskapacitet du väljer, men räkna med att behöva betala åtminstone 10 000 kronor för denna lyxiga surfplatta/ritplatta.

Hemsida

Premiumenhet
Kan användas som både surfplatta och ritplatta
Vacker skärm som är i en klass för sig

Den är väldigt dyr

4.5


Bästa datorhögtalare