Bästa rit- och målarblock: Bästa papper för olika typer av konstnärer

Amanda Westberg

Är du ute efter bästa rit- och målarblock just nu? Då har du kommit till precis rätt ställe, här hittar du nämligen vår topplista över de absolut bästa pappren som finns att köpa för alla dina målningar, oavsett vilken typ av färg eller pennor du målar med. Vi har delat in topplistan i olika kategorier för bland annat akryl, akvarell, pastell, markers och mer. Du hittar ett gäng olika alternativ från några av de största märkena inom konstnärsmaterial, som bland annat Arches, Winsor & Newton, Crevide och fler. 

Innan du beställer hem dina nya papper kan vi rekommendera att du kikar längst ned i denna artikel, där har vi samlat några köpråd samt vanliga frågor och svar kring olika typer av papper, för att göra det enklare för dig att välja rätt.


Daler-Rowney – Bästa skissblock

Bäst för: Skisser/kolteckningar Prisklass: Låg/medel

Ett rosa och svart Daler-Rowney block visas upp mot en vit bakgrund.
Daler-Rowney gör helt suveräna skissblock.

Om du målar mycket med blyerts, bläck eller kolpennor, kan vi rekommendera dessa papper från Daler-Rowney. Detta är syrafria ark på 220 gram som är riktigt tåliga. Deras tjocklek innebär att de faktiskt tål lite färg och vatten också, så om du vill blanda dina skisser och teckningar med lite akvarellfärg fungerar det fint, så länge du inte lägger på för mycket vatten. Trots att det är ganska kraftiga och rejäla papper, är de släta och behagliga att skissa och teckna på. Allt detta i kombination med ett överkomligt pris gör att märket förtjänar en plats i vår topplista över bästa rit- och målarblock.

Hemsida

Passar bra för alla typer av pennor
Tål mycket färg och vatten

220g kan kännas överdrivet om du bara ska använda blyerts

4.5


Clairefontaine – Bästa pastellblock

Bäst för: Pastell, guache, akryl Prisklass: Låg/medel

Ett Clairefontaine block visas upp mot en vit bakgrund.
Clairefontaine passar utmärkt för pastellfärger.

Dessa papper från Clairefonatine får en plats i vår topplista över bästa rit- och målarblock, då de är mångsidiga och håller hög kvalitet. De passar alldeles utmärkt för dig som målar mycket med pastellfärger, men fungerar också för ett gäng andra tekniker och material. Arken är på 250 gram, vilket innebär att de tål en hel del färg och vatten, så förutom att pastellfärger fungerar som bra för både akrylfärger och gouachefärger. Notera att pappren vi länkar till här är vita, men det finns även att köpa med svarta ark för dem som föredrar att måla pastell på svarta papper.

Hemsida

Passar även bra för gouache- och akrylfärg
Tåliga papper på 250g
Hög kvalitet från ett känt märke

Notera att arken är vita (finns även med svarta ark)

4.5

Arches – Bästa akvarellblock

Bäst för: Akvarell, gouache Prisklass: Hög

Arches akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Arches’ akvarellpapper är det absolut bästa du kan köpa.

Akvarellpapper från Arches är testvinnare vår guide över bästa akvarellpapper och får därmed också en plats i vår topplista över bästa rit- och målarblock. Det är ett väletablerat märke som är riktigt populärt inom målarvärlden, som erbjuder papper i absolut toppklass. Deras akvarellpapper är otroligt tåliga och kan absorbera en stor mängd vatten innan de börjar bukta eller smula sönder. De finns tillgängliga i ett gäng olika storlekar i både kall- och varmpressade varianter. Arches finns dessutom tillgängligt ända upp till 640g, vilket är bland det tjockaste akvarellpapper man kan köpa och är perfekt för dem som använder rejält med vatten i sina målningar. Detta är akvarellpapper i en premiumklass och kostar däefter, så det är inget vi rekommenderar för nybörjare som bara vill prova på akvarell eller som precis kommit igång med sitt målande. Dessa papper har dessutom en ganska grov textur, vilket vi tror nybörjare kan uppleva som lite svårare att arbeta med.

Hemsida

Slitstarka papper
Tål mycket vatten
Finns i både kallpressade och varmpressade alternativ
Tillverkat av 100% bomull

Dyrt
Grov yta lämpar sig inte för nybörjare

5

Crevide – Bästa oljeblock

Bäst för: Akryl/olja Prisklass: Låg/medel

Ett rosa och vitt Crevide block visas upp mot en vit bakgrund.
Crevide gör bra block för dig som målar med akryl eller olja.

Crevide är ett riktigt prisvärt och bra alternativ som passar utmärkt för både akrylfärg och oljefärg. Dessa ark har redan förberetts med tre lager primerfärg, vilket innebär att du kan börja måla på en gång. Arken är helt gjorda av bomull och har en behaglig canvas-liknande struktur som passar bra för både nybörjare och proffs. Det enda klagomålet vi egentligen har på detta pappersblock är att det endast innehåller 10 ark, vilket inte räcker särskilt lång. Men för övrigt är det riktigt suveräna papper som gör sig välförtjänta av en plats i vår topplista över bästa rit- och målarblock.

Hemsida

Riktigt prisvärt
100% bomull
Förberett med primerfärg
Passar för både nybörjare och proffs

Endast 10 ark

4


Winsor & Newton- Bästa markerblock

Bäst för: Skisser, markers, tusch Prisklass: Medel

Winsor & Newton
Winsor & Newton gör riktigt bra färger – och block!

Om du målar mycket med ProMarkers eller andra typer av färgpennor är dessa block från Winsor & Newton ett av de bästa och mest prisvärda alternativen som finns att köpa. Arken är väldigt tunna och släta, men tål ändå rejält med färg. Du kan skugga och lägga till flera lager färg utan att det blir buckligt eller att färgerna blöder ut. Blocket innehåller dessutom 50 ark, så det kommer att räcka ett bra tag.

Hemsida

Otroligt slätt papper
Endast 75g men tål rejält med färg
Hindrar färgerna från att blöda
Riktigt prisvärt

Kan kännas lite tunt och skört

5

Crevide – Bästa akrylblock

Bäst för: Akryl/olja Prisklass: Låg/medel

Ett rosa och vitt Crevide block visas upp mot en vit bakgrund.
Crevide gör bra block för dig som målar med akryl eller olja.

Detta är samma typ av block som vi rekommenderar för akrylfärger, då det passar utmärkt för både akrylfärg och oljefärg. Dessa ark har redan förberetts med tre lager primerfärg, vilket innebär att du kan börja måla på en gång. Arken är helt gjorda av bomull och har en behaglig canvas-liknande struktur som passar bra för både nybörjare och proffs. Det enda klagomålet vi egentligen har på detta pappersblock är att det endast innehåller 10 ark, vilket inte räcker särskilt lång.

Hemsida

Riktigt prisvärt
100% bomull
Förberett med primerfärg
Passar för både nybörjare och proffs

Endast 10 ark i blocket

4

Hahnemüle – Bästa mixed media-block

Bäst för: Mixed media som fineliners, tusch mm. Prisklass: Medel

Ett grått och vitt Hahnemule block visas upp mot en vit bakgrund.
Hahnemule är ett suveränt mixed media-block.

Om du tycker om att blanda olika typer av tekniker, färger och material, kan vi rekommendera detta mixed media-block från Hahnemüle. Det är ett extra tjockt och tåligt papper som passar bra för ett gäng olika färger och pennor som bland annat grafik, fineliners, tusch och mer. Arken är på 250 gram, så du kan applicera en hel del färg och vatten utan att behöva oroa dig för att det ska bli buckligt eller börja smula. Detta block innehåller 20 ark, vilket bör räcka hyfsat länge.

Hemsida

Riktigt tåligt papper på 250g
Passar bra för både pennor och färg
Helt vita ark

250g kan kännas överdrivet om du målar mest med blyerts och kolpennor

5

Bästa rit- och målarblock – köpråd och vanliga frågor

Innan du köper papper till dina målningar kan det vara bra att känna till de viktigaste egenskaperna och de största skillnaderna mellan de olika typerna av papper som finns. Här nedanför går vi igenom några av de viktigaste sakerna du behöver känna till om papper:

  • Tjocklek/tålighet: Papper har olika tjocklek som avgör hur mycket vatten de kan absorbera innan de börjar bli buckliga eller smula sönder. Detta anges i gram per kvadratmeter och det finns papper i allt från 60-640g. Hur mycket du behöver beror lite på vilken typ av målningar du gör. Blyerts och markers behöver inte mer än 60-80 gram. För vattenfärger skulle vi rekommendera att köpa runt 180g som lägst, men tycker att 300g är optimalt. Papper på 300g tål en rejäl mängd vatten utan att bli för grova. Om du går hela vägen upp till 640g blir det för det första väldigt dyrt och pappret blir svårt att arbeta med då ytan blir så grov. Det är väldigt få som målar med så mycket vatten att man behöver 640g-papper.
  • Material: De flesta akvarellpapper är gjorda av 100% bomull, men det finns också vissa papper som är blandningar med träfibrer, cellulosa och bomull. Papper gjorda helt i bomull håller oftast högst kvalitet. Du bör också kolla att pappret är syrafritt, då behåller det sin vita färg bättre med tiden.
  • Gräng: Detta är ett ord som beskriver vilken typ av textur ytan på pappret har. Det finns lite olika varianter och det är väldigt personligt vad man själv föredrar. Typen av textur brukar delas in i tre nivåer: grain fin (fin), grain satiné (medel) och grain torchon (grov). Papper kan också vara antingen kallpressade eller varmpressade (olika tillverkningsmetoder), där kallpressade papper ofta har en grövre textur med en skrovlig yta, medan varmpressat känns slätt i nästan lite halt i jämförelse.  
  • Limning: Akvarellpapper är täckta med ett lager av lim och färgen absorberas på olika sätt beroende på hur tjockt detta lager är. Om lagret av lim är för tjockt, kan färgen ha svårt att tränga igenom. Om du upplever detta kan det vara smart att blöta pappret innan du börjar måla. Papper för akryl- och oljemålningar kan vara täckta med primerlager, så du slipper lägga på detta själv innan du kan börja måla.

Vad är akvarellpapper?
Akvarellpapper är en lite tjockare typ av papper som ofta är gjorda helt av bomull. Denna typ av papper har högre uppsugningförmåga än vanliga pappersark och tål därför rejält med vatten och flera lager färg, utan att de blir buckliga eller börjar luckras upp.

Vad är markerpapper?
Markerpapper är tunna och släta papper som är gjorda för olika typer av färgpennor som bläck, markers och tuschpennor. Trots att de är tunna och kan kännas ganska sköra, tål de rejält med färg utan att tappa kvalitet. De är dessutom suveräna på att förhindra färg från att blöda ut och är ofta helt vita i färgen.

Hur tjockt papper ska jag ha?
Det beror lite på vad för typ av målningar du ska göra. För skisser och teckningar med torrt material som blyerts och kolpennor räcker det med papper som ligger runt 60-80 gram. För vattenfärger och tjockare färger som akvarell, gouache, akryl och oljefärger rekommenderar vi papper på 180 gram som minst, men 300g är det optimala för de allra flesta. Papper med 180 gram tål en hyfsad mängd med vatten och har ganska överkomliga priser, men om du använder för mycket färg eller målar många lager kan du stöta på problem och då är det bättre att lägga ut lite mer pengar och köpa papper på 300 gram.

Vad är skillnaden mellan akvarell och gouache?
Gouachefärger är en typ av vattenbaserad färg som skiljer sig från vanlig akvarellfärg då den är lite tjockare i konsistensen och mer täckande i sitt pigment. Denna typ av färg är något enklare att arbeta med, då den är enklare att återaktivera och blanda än vanliga akvarellfärger som är mer transparenta i sitt pigment och torkar snabbare. Akvarellfärg brukar också kallas vattenfärg.


Bästa billiga hörlurar: 5 budgethörlurar som är bäst i test

Ljud & Bild

Bästa polaroidkamera: 5 topptestade instantkameror

Ljud & Bild

Bästa Bluetooth-högtalare: Topp 7 testade bärbara högtalare