Bästa ringbelysning: 4 ring lights för olika syften som är bäst i test

Amanda Westberg

Är du ute efter bästa ringbelysning, eller ring lights som det heter på engelska? Här har vi skrivit ihop en kort och översiktlig topplista på de fyra bästa alternativen just nu, oavsett om du är ute efter ett ring light för användning på golv, skrivbord eller ett mer bärbart och mångsidigt alternativ för mobil och laptops.

Ringbelysning är smarta små lampor som ofta har en cirkulär form, därav namnet. Dessa lampor har ett gäng användningsområden som exempelvis porträttfotografering, sminktutorials, livestreaming, videoproduktion och mer. Deras syfte är att ljusa upp en scen och skapa en jämn och mjuk belysning på motivet. Om du kollar runt bland olika återförsäljare inser du snabbt att det finns näst intill ett oändligt utbud av ringbelysning i olika former och i olika prisklasser. För att göra sökandet enkelt för dig har vi valt ut fyra bästsäljare med toppbetyg från kunder för några av de vanligaste användningsområdena för ring lights. Läs vidare för att se våra favoriter.

Miccye ringljus med stativ – bästa ringbelysning för golv

Vi har utsett detta cirkulära ringljus från Miccye till bästa ringbelysning för golv i vår topplista. Det har ett justerbart stativ som sträcker sig från 45-155 centimeter för en maxhöjd på 180 centimeter med själva lampan inräknat. Det är alltså mångsidigt och fungerar också fint att använda på bord och andra ytor än golv. Om du letar efter en ringbelysning som du kan använda till YouTube-videor, streaming, sminkning, selfies eller något annat, är detta ett riktigt bra och prisvärt alternativ.

Själva lampan på denna ringlight är en 10-tum stor ring som har tre vita färger i olika toner, tretton RGB-lägen samt tretton dynamiska lägen som skiftar mellan lampans olika färger i olika takt. Lampans temperatur i de vita lägena skiftar för övrigt mellan 3000K till 6500K. Ett extra plus enligt oss är att det finns en mobilhållare på stativet som placerar mobilen i mitten av cirkeln. Du kan också justera själva lutningen på stativet för att få till precis rätt vinkel. Slutligen är ringbelysningen USB-driven och kommer med en fjärrkontroll med en räckvidd på upp till tio meter, som gör det enkelt för dig att koppla din enhet till ringbelysningen och ta selfies.

4.5

Pros

Mångsidigt i höjd och vinklar
Bra ljus i olika färger och temperaturer
Fjärrkontroll för enkla selfies

Cons

Inte den mest stabila konstruktionen

Elgato Ring Light – bästa ringbelysning för skrivbord

Om du behöver ett ringlight att använda endast vid skrivbordet eller någon annan typ av bänk eller hylla, är Elgato Ring Light det bästa alternativet enligt oss. Detta är ett förstklassigt ringlight med höga betyg från nöjda kunder och det har också ett hyfsat överkomligt pris.

Med Elgato Ring Light får du en maximal ljusstyrka på 2500 lumen som är riktigt imponerande och vad som kanske är ännu mer imponerande är temperaturen i ljuset. Här kan du skifta mellan temperaturer på 2900K hela vägen upp till 7000K, som går från en varm bärnstensfärg till en isig blå färg. Höjden på stativet sträcker sig upp till 43,7 centimeter och i mitten av den runda lampan hittar du en hållare för enheter som mobiler och kameror. Du kan kontrollera lampan med hjälp av knappar eller via appen som har stöd för Mac, Windows, iPhone och Android. Detta ringlight är perfekt för dig som streamar, spelar in videor vid skrivbordet eller har många videomöten.

4.5

Pros

Perfekt för streaming och videomöten
Hög maximal ljusstyrka
Imponerande temperaturskiftningar

Cons

Ingen RGB-belysning
Inte särskilt flexibelt

Streamplify Ring Light 10 – bästa billiga ringbelysning

Om du är ute efter en billig lösning, är Streamplify Ring Light 10 ett riktigt prisvärt och mångsidigt ringljus, som fungerar utmärkt att använda till allt från streaming, videomöten och fotografering. Detta smidia ringljus har en ganska kompakt formfaktor med en 10-tums LED-ring som kan skifta i färgtemperatur från kallt till varmt ljus och har flera ljusstyrkenivåer för optimal belysning. Den är utformad för användarvänlighet och inkluderar ett flexibelt stativ för enkel positionering. Notera att detta är en låg variant av ringljus, som ska ställas på ett skrivbord eller liknande. Det går inte att justera längden för en variant i ståhöjd.

Denna ringlampa passar utmärkt för blivande innehållsskapare som söker professionella ljusinställningar samtidigt som de håller sig till en liten budget. Med ett pris på cirka 250 kronor, är lampan riktigt överkomlig och gör den till ett bra val för användare på både hobby och professionell nivå.

5

Pros

Riktigt billig
Justerbar färgtemperatur
Flexibelt stativ
Bra ljusstyrka

Cons

Endast för skrivbord

Newmowa ringljus – bästa ringbelysning för laptop & mobil

Detta ringljus från Newmowa är riktigt smart och prisvärt. Om du är ute efter ett flexibelt, bärbart och mångsidigt ringlight som du kan använda med exempelvis din mobil och laptop, är detta ett solklart alternativ.

Har du försökt ta selfies någon gång men insett att det är omöjligt att få till en bra bild med så dåligt ljus? Eller suttit i ett videomöte där du knappt syns för belysningen runt om dig är så svag? Med detta ringlight från Newmowa behöver du aldrig ha det problemet igen. Det har en riktigt kompakt formfaktor som gör det enkelt att packa med sig i väskan när du ska ut på tur eller åka iväg till kontoret. När du väl behöver använda det är det enkelt att fästa på mobilen eller laptopen med hjälp av en liten klämma som passar på alla modeller av mobiler och laptops. Trots sin lilla storlek får du en kraftfull belysning som går att ställa in i tio olika nivåer och själva ljuset går också att ställa in i tre olika temperaturnivåer som skiftar från 3200K till 5600K, alltså från en varm vit till en varm gul. Detta är en bästsäljare hos återförsäljare som bland annat Amazon, med toppbetyg från tusentals nöjda kunder och det är enkelt att förstå varför. Vi beställde hem detta ringlight för ett tag sedan och det är den bästa ”villhöver”-investering vi gjort på länge.

4.5

Pros

Drömmen för selfies och videosamtal
Bärbart och flexibelt
Prisvärt

Cons

Inte lika stark ljusstyrka som övriga modeller i denna topplista

Hem & Hushåll
En svart eltandborste mot en blå bakgrund med runda, digitalt målade bollar.

Bästa eltandborste: 4 eldrivna tandborstar som är bäst i test

Träning & Hälsa

Bästa träningsappar: 6 appar för inspiration, verktyg och statistik