Bästa pastellfärger: 5 topptestade kritor, pennor och färger i både torr- och oljepastell

Amanda Westberg

Pastellfärger är ett roligt och mångsidigt medium som konstnärer på alla nivåer kan använda. Det har en förtrollande förmåga att skapa konstverk som strålar av mjukhet och lyster, samtidigt som det kan användas för att skapa textur och variation i målningar. Om du är ute efter bästa pastellfärger har du hittat precis rätt.

I vårt jämförande test över bästa pastellfärger hittar du våra favoriter bland traditionella mjuka pastellkritor till oljepasteller och pastellpennor just nu. Vi har kollat på saker som färgkvalitet, pigmentintensitet, hållbarhet och mer. Oavsett om du är en nybörjare som vill utforska pastellkonstens underbara värld eller en erfaren konstnär som söker de bästa färgerna för ditt nästa mästerverk, bör du hitta något som passar dig.


Caran D’Ache – Bäst i test

Passar bäst för: Hobbynivå till erfarna konstnärer Typ: Oljepastellkritor Prisklass: Mellan

Pastellfärger från Caran D'Ache
Pastellfärger från Caran D’Ache är det absolut bästa alternativet enligt oss.

Vi har utsett Caran d’Ache till testvinnare i vårt jämförande test över bästa pastellfärger. Det är en välrenommerad schweizisk tillverkare av konstnärsmaterial, som länge har varit synonyma med högkvalitativa konstnärsverktyg. Deras pastellkritor är inget undantag och erbjuder konstnärer på olika nivåer en fantastisk upplevelse.

Smular minimalt
Oljepastellkritor från Caran d’Ache är vattenfasta och fungerar utmärkt att använda på flera olika typer av underlag. De är mjuka och smidiga, vilket gör dem enkla att blanda och skapa sömlösa övergångar mellan olika färger. Sett till hållbarhet imponerar de också, då Caran d’Aches pastellkritor smular minimalt och är väldigt ljusbeständiga, så de behåller sitt fina lyster över tid. Du kan välja bland ett stort urval av färger, som alla har intensiva och vackra pigment.

Kritor och pennor
Pastellfärger från Caran d’Ache finns att köpa både som oljefärgpastellkritor och pastellpennor. De finns tillgängliga i färdiga kit i flera olika storlekar, från små startkit med 12 pastellkritor till megapack med nästan 100 pastellkritor i. Med tanke på deras höga kvalitet har de relativt överkomliga priser och passar bra för både nybörjare och proffs.

Hemsida

Intensiva pigment
Smular minimalt
Enkla att blanda och skugga med
Fungerar bra på olika typer av underlag

Svårt att få tag på enskilda kritor, om du skulle behöva fylla på en färg

5


Sennelier oljepastell – Bästa pastellfärg i premiumklass

Passar bäst för: Erfarna konstnärer till proffs Typ: Oljepastellkritor Prisklass: Hög

Pastellfärger från Sennelier
Konstnärsmaterial från Sennelier håller i vanlig ordning hög klass.

Oljepasteller från Sennelier kommer in på en andraplats i vårt jämförande test över bästa pastellfärger. Det legendariska franska konstnärsvarumärket har en historia som sträcker sig över ett sekel och är kända för sitt engagemang för att erbjuda konstnärer högsta kvalitet. Oljepasteller från Sennelier är inget undantag och utmärker sig på många sätt.

Fylliga, djärva färger
Sennelier Oljepasteller är kända för sina rika och djärva färger som ger konstverk en intensiv och levande lyster. Oljepastellernas färgkvalitet gör det möjligt att detaljerade konstverk med vackert färgdjup. De har också en krämig och smidig konsistens som gör dem enkla att använda på olika typer av ytor samt blanda och skapa sömlösa skuggningar. Som förväntat av ett märke i premiumklass behåller pastellfärgerna sitt lyster över tid och smular minimalt.

Bra, men dyra
Sennelier Oljepasteller är som tidigare nämnt ett märke i premiumklass och är därför inget alternativ vi rekommenderar för nybörjare. De finns tillgängliga att köpa i färdiga kit i olika storlekar, men du får betala en hel del för dem. Ett extra plus är att du också kan välja att köpa dem separat, vilket är perfekt om du bara behöver köpa en extra färg som du målat slut på eller saknar.

Hemsida

Pigment och färgkvalitet i absolut toppklass
Finns att beställa i färdiga kit eller separata kritor

Nybörjare bör kolla på andra alternativ
Dyra

5


Pentel oljepastell – Bästa pastellfärg i budgetklass

Passar bäst för: Nybörjare till hobbynivå Typ: Oljepastellkritor Prisklass: Låg

Pastellfärger från Pentel
Pastellfärger från Pentel är också ett bra alternativ.

Om du tycker att oljepastellerna från Sennelier är alldeles för dyra, kan vi tipsa om de prisvärda alternativen från Pentel istället. Dessa har fått titel som bästa pastellfärger i budgetklass av oss, då de säljer användarvänliga pastellfärger i ett stort utbud färger till överkomliga priser. Av denna anledning lämpar de sig väldigt bra för nybörjare som vill prova på pastellfärger eller konstnärer som har en tajt budget.

Riktigt prisvärda
Som tidigare nämnt finns Pentels oljepasteller tillgängliga i en brett utbud av färger och du kan exempelvis klicka hem ett färdigt set med 50 stycken färger för under 200 kronor. Det ger dig massor av alternativ och möjlighet att utforska din kreativitet med olika nyanser och färger. Pastellerna är inte riktigt lika mjuka i konsistensen som dyrare märken så de kan vara lite svårare att blanda och skugga med. De har dessutom en ganska stark lukt, men med tanke på priset kan vi knappast klaga här.

Bra alternativ för nybörjare
Pentel oljepasteller håller hög kvalitet för att vara så otroligt billiga som de är. Om du är en nybörjare som vill prova på pastellfärger för första gången eller är en hobbykonstnär med tajt budget, kan vi varmt rekommendera dessa. Om du däremot är en erfaren konstnär som vill ha bästa möjliga kvalitet, bör du kolla in andra alternativ.

Hemsida

Bra kvalitet för priset
Många storlekar på färdiga set

Inte lika mjuka och enkla att blanda som dyrare märken
Har en ganska stark lukt

4.5


PanPastel – Bästa pastellfärger i palettform

Passar bäst för: Nybörjare till erfarna konstnärer Typ: Oljepastell i palettform Prisklass: Mellan

Pastellfärger från PanPastel
Pastellfärger från PanPastel är perfekt om du föredrar palettform.

Om du föredrar att använda färgpaletter med pastellfärger, är PanPastel det absolut bästa alternativet. Märket är banbrytande inom pastellkonst och deras innovativa approach har förändrat hur konstnärer arbetar med pastellfärger. Märket är känt för att leverera högkvalitativa pastellfärger i palettform som passar perfekt för dig som vill måla med svampar och andra typer av blenders.

Perfekt för olika typer av verktyg
Pastellfärger från PanPastel har högt pigmentinnehåll och har en helt suverän förmåga att skapa mjuka övergångar och subtila skuggningar. Med hjälp av svampar, knivar och andra typer av blenders är det enklare än någonsin att skapa konstverk med djup och dimension. Om du tycker om realistiska detaljer och komplexa skuggningar, är det PanPastel du bör välja.

Bra färdiga kit med olika färgteman
Om du vill prova PanPastel går dessa pastellfärger att beställa hem separat eller i färdiga kit i olika storlekar och olika färgteman. De levereras i praktiska plastkoppar med lock och flera verktyg för att blanda och skugga färgerna, så du slipper köpa till det separat. Prismässigt ligger de i en övre mellanklass och lämpar sig därför bra för både hobbykonstnärer och proffs.

Hemsida

Absolut bästa alternativet för palettfärger
Suveräna för realistiska detaljer och komplexa skuggningar

Kan vara svåranvända för nybörjare
Lite för dyra för nybörjare

3.5


Faber-Castell – Bästa pastellkritor

Passar bäst för: Nybörjare till erfarna konstnärer Typ: Torrpastell, pennor Prisklass: Låg

Pastellfärger från Faber-Castell
Pastellfärger från Faber-Castell är ett bra alternativ för torrpasteller.

Om du tycker att oljepasteller är lite för feta och mjuka att arbeta med, kan torrpasteller vara ett bättre alternativ för dig. Alternativt fungerar torrare pastellpennor utmärkt för att måla fina detaljer. Om detta låter som något för dig, är Faber-Castell ett av de bästa märkena du kan satsa på.

Brett utbud av färger
Faber-Castell är ett känt konstnärsmärke och de tillverkar allt från penslar och papper till färger och pennor. De är kända för sin innovation och produkter av hög kvalitet. Faber-Castells pastellkritor är inget undantag och är ett populärt val bland konstnärer på olika nivåer. Deras pastellkritor och pastellpennor går att beställa hem i färdiga kit finns i ett brett utbud av levande färger, som låter dig skapa vackra och detaljrika konstverk med fint lyster.

Perfekt för fina detaljer
Trots att dessa pastellkritor och pastellpennor är helt vax- och oljefria, är de enkla att applicera och de fäster bra på olika typer av ytor. Vi skulle rekommendera att använda pastellpennor och -kritor i kombination med vanliga oljepasteller, då pastellpennor främst används för att skapa fina detaljer. Med båda typerna av pastellfärger hemma får du ett otroligt mångsidigt kit.

Hemsida

Perfekt för att måla detaljer
Vackra pigment

Finns endast att beställa i ett fåtal färdiga kit

4.5


Bästa rit- och målarblock: Bästa papper för olika typer av konstnärer

Hobby & Fritid
Ett gäng tuber med oljefärger ligger på ett målarbord bredvid ett par penslar.

Bästa oljefärg: 5 testvinnande färger för hobby- och proffsnivå

Hobby & Fritid
Ett gäng färgkoppar med gouachefärger.

Bästa gouachefärger: Topp 5 alternativ för nybörjare och proffs