Bästa oljefärg: 5 testvinnande färger för hobby- och proffsnivå

Amanda Westberg

Oljefärger kan upplevas som lite skrämmande att börja med. Det är ganska vanligt att det beskrivs som en av de svåraste typerna av färger att arbeta med, de är jobbiga att göra rent och är dessutom dyra. Men det behöver faktiskt inte vara så läskigt! Oljefärger är riktigt härliga att arbeta med och är väldigt förlåtande när man väl lärt sig använda dem. Det är enkelt att måla över eller göra om ett område där det blivit fel och det finns ett gäng prisvärda märken att välja mellan för konstnärer på olika nivåer. Så om du varit sugen på att testa oljefärger uppmuntrar vi dig verkligen att göra det och om du behöver införskaffa lite nya färger så har du kommit till precis rätt ställe.

Här har vi nämligen skrivit ihop en topplista över bästa oljefärger för olika typer av behov och budgetar, så oavsett om du är en ivrig nybörjare som vill testa på oljefärger för första gången eller är en erfaren proffskonstnär, bör det finnas något som passar här.


Winsor & Newton – Bäst i test

Passar bäst för: Nybörjare till proffs Prisklass: Mellan

Oljefärg från Winsor & Newton
Oljefärg från Winsor & Newton är det bästa alternativet för de allra flesta.

Vi har valt ut Winsor & Newton som testvinnare i vårt jämförande test över bästa oljefärger, då de erbjuder hög kvalitet till ett överkomligt pris. Om du har någorlunda koll på konstnärsmärken har du säkerligen hört talas om Winsor & Newton. Det är ett av konstnärsvärldens äldsta och mest populära märken, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1832. De säljer allt från papper och penslar till akvarellfärger och oljefärger. Deras oljefärger har länge varit förknippade med överlägsen kvalitet och prestigefyllda resultat.

Passar bäst för de allra flesta
Vi anser att oljefärger från Winsor & Newton är alternativet som passar bäst för de allra flesta. Oavsett om du är en nybörjare som vill prova på oljefärger för första gången, är en hobbykonstnär som vill komma undan så billigt som möjligt eller en professionell konstnär som är ute efter toppkvalitet, kommer Winsor & Newtons oljefärger att leverera. Med en mjuk och smidig konsistens är de lätta att blanda och skapa subtila övergångar och nyanser, oavsett om du målar på duk eller papper.

Vattenlösliga färger
Du kan välja att beställa hem dessa oljefärger i färdiga kit eller separata tuber, som dessutom finns tillgängliga i olika prisklasser för att passa olika budgetar och behov. Alla oljefärger från Winsor & Newton är också vattenlösliga, vilket är ett extra plus, då de blir enklare att göra rent och du slipper använda farliga lösningsmedel för att göra rent efter dig. Vi tycker att Winsor & Newton har hittat en perfekt balans mellan färgkvalitet och pris för att vara ett bra val för både ivriga nybörjare och blivande proffs.

Hemsida

Vackra pigment och stort utbud av färger
Lättblandade färger med smörig konsistens
Bra balans mellan kvalitet och pris

Dyrare märken är snäppet vassare och kan tilltala proffs mer

5

Annons
Prisvärt färdigt set med 8×21 ml tuber
Separata färgtuber i bästa kvalitet.

Faber Castell – Bästa oljefärg i budgetklass

Passar bäst för: Nybörjare och hobbykonstnärer Prisklass: Låg

Oljefärg från Faber-Castell
Oljefärg från Faber-Castell är ett bra och prisvärt alternativ.

I vanlig ordning i våra måleri-topplistor har Faber-Castell fått en välförtjänt plats i vårt jämförande test över bästa oljefärger också. Detta kända konstnärsmärke tillverkar otroligt prisvärda oljefärger som är ett perfekt alternativ för dem som precis börjat sin nya hobby inom oljemålning eller lite mer erfarna konstnärer som vill komma undan billigt.

Krämig konsistens
Dessa oljefärger från Faber-Castell har vackra pigment och ett fint lyster, som får färgerna att se verklighetstrogna och ljusa ut på pappret eller duken. De har en förvånansvärt krämig konsistens som gör dem enkla att blanda och för att skapa subtila övergångar och nyanser. Jämfört med lite dyrare märken kan dessa oljefärger kännas lite mindre oljemättade. Ett plus med detta är att de inte luktar lika starkt, men de torkar också lite snabbare på duken. Om detta skulle vara ett problem när du målar, kan du ha en flaska olja bredvid och tillsätta lite extra vid behov. 

Svårt att få tag på separata tuber
Du kan beställa hem dessa oljefärger från Faber-Castell i färdiga set med 12 färger. Du får alla grundfärger och de framför allt de röda färgerna är helt underbara. Något som är synd med oljefärger från Faber-Castell är att det inte går att beställa hem enskilda tuber, så om du saknar en färg får du helt enkelt försöka blanda med dem du har tillgängliga. Dessa oljefärger är perfekt för dem som vill komma undan billigt eller ha oljefärger hemma som går att använda lite mer ”slösaktigt”. De dyraste oljefärgerna kan bli så dyra att man knappt vill använda dem, men det behöver du inte tänka på här!

Hemsida

Otroligt prisvärda
Perfekt för nybörjare
Vackra färger, speciellt de röda

Lite torrare än dyrare märken
Begränsat antal färger och endast färdiga kit

4.5

Annons
Prisvärt färdigt set med 12×9 ml färgtuber.

Sennelier – Bästa oljefärg i premiumklass

Passar bäst för: Erfarna konstnärer och proffs Prisklass: Hög

Oljefärg från Sennelier
Oljefärg från Sennelier håller absolut toppklass.

Sennelier är ett av de mest prestigefyllda namnen inom konstnärsmaterial. De har levererat högkvalitativa konstnärsprodukter i över ett sekel och deras oljefärger är inget undantag. Här får du oljefärger i absolut toppklass, men du får också betala därefter.

Absolut bästa kvalitet
Om du vill ha det bästa av det bästa, är det oljefärger från Sennelier som gäller. Detta är smörigt krämiga oljefärger med en exceptionell kvalitet och jämnhet som överskuggar den mer prisvärda konkurrensen. De finns tillgängliga att köpa i färdiga kit eller som separata tuber, som delas in i några olika prisklasser. Den dyraste tuben? Den kommer att kosta dig cirka 450 kronor för 40 ml! Men du kan också välja att beställa hem från den lägre prisklassen, där en tub på 40 ml kostar runt 100 kronor. Om du väljer den dyraste prisklassen får du vara beredd på att blanda en del nyanser själv, så Sennelier valt att hålla produktserien liten för att fokusera på en sublim kvalitet.

Endast för erfarna konstnärer
Med tanke på priset på dessa oljefärger är detta endast något vi rekommenderar till erfarna konstnärer och proffs. För nybörjare och konstnärer på hobbynivå är det helt enkelt inte värt investeringen och det finns andra, mer prisvärda alternativ att satsa på istället.

Hemsida

Överskuggar all konkurrens
Bästa valet för proffs
Finns i olika prisklasser

Överflödigt för nybörjare och hobbynivå
Dyra

4.5

Annons
Färdigt set med 12×10 ml färgtuber.
Separata färgtuber med 200 ml i varje.

Van Gogh – Prisvärd oljefärg med stor färgpalett

Passar bäst för: Hobbykonstnärer och erfarna konstnärer Prisklass: Övre mellan

Oljefärg från Van Gogh
Oljefärg från Van Gogh passar bra för impasto-teknik.

Van Gogh, ett namn som förknippas med en av konsthistoriens största mästare, tillverkar idag högkvalitativt konstnärsmaterial som bär hans arv vidare. Om du vill ha ett prisvärt alternativ för oljefärger, med stora färdiga kit, gott om nyanser att välja mellan och vackra färger, är färgerna från Van Gogh ett utmärkt alternativ.

Perfekta för impasto
Oljefärgerna från Van Gogh har livfulla och intensiva pigment och skiljer sig lite i konsistens jämfört med andra oljefärger, vilket är intressant. De har en mer balanserad konsistent som gör att de passar för bra lite annorlunda tekniker, som exempelvis impasto, där tjocka lager av färg appliceras ovanpå varandra och dragen från penseln eller kniven förblir synliga. Om du tycker om stilen på Van Goghs kända tavlor och vill försöka dig på något liknande, är dessa färger alltså ett bra alternativ. Färgerna är för övrigt enkla att blanda och skugga med för att skapa mjuka övergångar och nyanser.

Bra kvalitet till överkomligt pris
Dessa oljefärger säljs som tidigare nämnt i en omfattande palett av nyanser och kan köpas individuellt eller i kit och set. Priset varierar lite beroende på antalet färger i kitet och storlek på tuberna, men de erbjuder enastående kvalitet till ett överkomligt pris och passar därför utmärkt för både nybörjare och proffs.

Hemsida

Omfattande utbud av färger
Perfekta för impasto-teknik

Om du är van med en mer traditionell konsistens på oljefärger kan de kännas underliga att måla med

3.5

Annons
Separata färgtuber med 20 ml i varje.
Färdigt set med 10×40 ml färgtuber.

Daler Rowney – Bra oljefärg i prisvärda kit

Passar bäst för: Nybörjare till hobbynivå Prisklass: Lägre mellan

Oljefärg från Daler Rowney
Oljefärg från Daler Rowney är också ett bra alternativ.

Daler Rowney är ett väletablerat märke inom konstnärsmaterial som är kända för att tillverka riktigt billiga produkter av hög kvalitet. Vi har bland annat inkluderat några av deras produkter i vår topplista över bästa rit- och målarblock. Deras oljefärger är ett populärt alternativ för nybörjare och hobbykonstnärer, och går att köpa i prisvärda färdiga kit.

Prisvärt, simpelt alternativ
Dessa oljefärger sticker egentligen inte ut på något sätt. Det är inte marknadens absolut bästa färger, men de håller en solid kvalitet, speciellt med tanke på priset. Du får hyfsat mjuka och smöriga färger med ett fint lyster. Ett stort plus för dessa oljefärger är att de behåller sin kvalitet över tid. Med vissa oljefärger kan oljan separeras något från pigmenten med tiden, men det är inget problem med oljefärgerna från Daler Rowney. 

Fipplig design på korkarna
Vi upplever skruvkorkarna på Daler Rowney som något fippliga. De är svåra att skruva på helt rätt, speciellt om det kommer lite färg emellan. Men även om du inte får på dem helt perfekt, håller sig färgen fin inuti tuben. Du kan beställa hem dessa prisvärda oljefärger i färdiga kit eller i separata tuber.

Hemsida

Bra konsistens och pigment
Håller sig bra över tid
Prisvärda

Skruvkorkarna är sådär
Sticker inte ut på något sätt

4.5


Bästa rit- och målarblock: Bästa papper för olika typer av konstnärer

Hobby & Fritid
En stor färgpalett med akvarellkoppar,

Bästa akvarellfärger: 5 vackra akvarellfärger för både hobbynivå och proffs

Hobby & Fritid
Akrylfärger på en vit canvas.

Bästa akrylfärger: 5 testvinnande akrylfärger för nybörjare och proffs