Bästa OLED TV: Få kontrast och färger i toppklass med dessa testvinnare

Amanda Westberg

Välkommen till vår topplista över bästa OLED TV. Här har vi samlat ett gäng prisvärda modeller med fantastisk bildkvalitet som kommer att ta din tittarupplevelse till helt nya höjder. OLED TV-apparater är bland de mest populära TV-typerna på marknaden, med deras överlägsna kontraster, djupa svärtor, vackra nyanser och levande färger. De finns tillgängliga i ett stort utbud av storlekar och sträcker sig genom ett gäng olika prisklasser. Alla stora märken som Samsung, LG, Sony och fler erbjuder sina egna OLED TV-modeller, så det bör finnas något som passar alla preferenser och budgetar här.

Om du vill ha fler alternativ på TV-apparater som är bäst i test, kan vi också rekommendera att du kollar in vår topplista över bästa TV överlag just nu. Där hittar du ett gäng toppmodeller från populära märken som Samsung, Philips, prisvärda TCL och fler.

Samsung S90C – Bäst i test

Vi har utsett Samsung S90C till testvinnare i vår topplista över bästa OLED TV. LG har länge dominerat marknaden av OLED TV, med utmärkta testvinnare i ett gäng olika prisklasser, men Samsungs senaste modeller inom OLED-kategorin har verkligen imponerat. Detta beror delvis på att Samsung lyckas få till en bättre ljusstyrka i sina OLED TV-modeller, något som ofta är den största svagheten för denna typ av TV. 

Samsung S90C finns i storlekar på 55, 65, 77 och 83 tum och har en hög toppljusstyrka (över 1 000 nits), utmärkt ljud, stort utbud av anslutningsalternativ och gamingfunktioner med full 4K 120 Hz gamingprestanda över alla fyra HDMI-portar. På insidan sitter en Neural Quantom 4K-processor, som även används i Samsungs allra bästa flaggskeppsmodeller, vilket ger kristallklara bilder med naturtrogna färger. På den smarta sidan av saker och ting får du avancerade AI-funktioner som hjälper TV:n att hantera och bearbeta inkommande källor som bland annat uppskalning av HD- och SD-innehåll till en 4K-upplösning.

Sett till design har Samsung S90C en stilren design med en tunn panel och minimala kanter. Den är något tjockare i mitten för att få plats med alla portar, men med tanke på det stora portutbudet man får, är det inget vi kan klaga på. Här får du en OLED TV med en högre ljusstyrka och bättre färgdjup och till samma pris som konkurrenterna inom kategorin bästa OLED TV.

5

Pros

Bästa ljusstyrka och färgdjup på en OLED
Allt du behöver för gaming
Överkomligt pris

Cons

Samsungs egna toppmodeller är ljusare och har bättre ljud

LG B3 – Bästa OLED TV i budgetklass

Om du vill ha en utmärkt och billig OLED TV är LG B3 det bästa alternativet enligt oss och har därför fått titeln bästa OLED TV i budgetklass i vår topplista. Här får du en vacker och skarp bildkvalitet tillsammans med mjuk bearbetning av alla rörelser som visas på skärmen – allt till ett otroligt lågt pris. 

Ett extra plus med denna OLED TV att du också får allt du behöver för gaming, med en användbar Game Optimizer-funktion, 120 Hz uppdateringsfrekvens, HDMI 2.1-portar (även om inte alla fyra HMDI-portar är av 2.1-typ) Variable Refresh Rate (VRR), auto low latency mode (ALLM) och mer. Detta är alltså ett bra alternativ både för dem som varit på jakt efter en billig OLED TV och en billig gaming TV.

Om vi bortser från gamingdelen får du stöd för Dolby Vision, HDR10 och HLG. Smart TV-systemet som körs är webOS 23 och du kan välja mellan storlekar på 55, 65 och 77 tum. För sitt pris imponerar verkligen denna TV med exceptionell kontrast, fantastisk HDR och livfulla färger. Den punkt där det märks mest att detta är en lite billigare modell är dess ljuskvalitet. Räkna inte med något maffigt ljud som fyller hela vardagsrummet här. Ljudkvaliteten känns lite platt och saknar tryck, samtidigt som mixningen känns ojämn för många ljudkällor. Så om du kollar mycket på film och vill ha en uppslukande ljudupplevelse, kommer du behöva köpa till en soundbar till denna OLED TV, men för övrigt är den helt fantastisk för sitt pris.

4.5

Pros

Vacker bildkvalitet
Utmärkt som en billig gaming TV
Riktigt prisvärd

Cons

Kan behöva köpa till en soundbar och då blir den plötsligt dyrare
Bara två HDMI 2.1-portar

Samsung S95C – Bästa OLED TV i premiumklass

Samsung S95C är en av Samsungs absoluta toppmodeller och vi har utsett den till bästa OLED TV i premiumklass i vår topplista. Den levererar en imponerande OLED-TV-upplevelse med fantastiska färger och kontrast. Den bjuder också på imponerande gamingfunktioner som 144 Hz, VRR, ALLM och AMD FreeSync Premium Pro, vilket gör den till en utmärkt val för alla som är ute efter en kraftfull gaming TV. Den har en stilren och slimmad design som gör att den passar in utmärkt i alla hem och med storlekar som sträcker sig mellan 55, 65 och 77 tum platsar den bra i både små och stora rum. Som ett premiumalternativ i toppklass är den ganska dyr, men om du har budget för den och vill ha absolut bästa bildkvalitet, är det Samsung S95C du ska satsa på.

En av de mest framstående funktionerna med Samsung S95C är dess livfulla färgåtergivning, där den balanserar imponerande färgrikedom med en subtilitet och finess i alla detaljer och nyanser. Den gör ett utmärkt jobb med att leverera både ljusa HDR-höjdpunkter och fylliga, djupa svärtor för en uppslukande bildkvalitet.

Vi hade gärna sett en lite vassare rörelsebearbetning och stöd för Dolby Vision HDR, men det är bara småsaker om man tittar på paketet i stort. Här får du en TV i absolut toppklass och en av marknadens just nu bästa OLED TV-modeller.

4.5

Pros

Gamingfunktioner i toppklass
Stilren och tunn design
Träffsäkra färger
Klara höjdpunkter och djupa svärtor

Cons

Inget stöd för Dolby Vision
Den är dyr

Ljud & Bild
En svart soundbar ligger på en träfärgad TV-bänk.

Bästa soundbar: 4 topptestade ljudlimpor som fixar biokänslan hemma

Ljud & Bild
TV i ett vardagsrum

Bästa TV: 5 modeller i test