Bästa mobiltelefon: 7 modeller i test

TestPlanet

Vilken mobiltelefon är bäst? På ett sätt är den frågan lättare att besvara idag än för några år sedan, eftersom lägstanivån hos de flesta tillverkare är rätt hög numera. Samtidigt är den svårare att besvara, för vad skiljer egentligen en telefon för 5 000 kronor mot en som kostar det tredubbla?

Bara lugn. Vi har koll och kan tipsa dig om den bästa telefonen. Oavsett vad det är du letar efter och vilken budget du än har.

Apple iPhone 15 Pro – Bäst i test

Operativsystem: iOS Batteri: 3274 mAh Systemchip: Apple A17 Pro

Apple iPhone 15 Pro

Apples iPhone 15 Pro är en fantastisk telefon på många sätt. Men det som gör att den kan ta förstaplatsen hos oss är inte så mycket vad den har och vad den kan göra idag. Istället är det något helt annat, som vi återkommer till. Samtidigt måste man säga att priset är högt, men det finns en anledning till det.

Otroligt välbyggd

Själva telefonen delar mycket med Pro-utgåvorna som har kommit tidigare, iPhone 14 Pro och 13 Pro, med designfunktioner från 11-serien. Du får en konstruktion som känns mer som ett finslipat smycke, snarare än en klumpig plastlåda, där inget lämnas åt slumpen. Samtidigt har du komponenter och hårdvara som nästan går som i cirklar kring konkurrenterna, och en mycket bra kamera med mobilbranschens kanske smidigaste och mest enhetliga bildkvalitet. Apples ansiktsigenkänning, Face ID, fungerar bättre än konkurrenternas versioner och den magnetiska trådlösa laddningen Magsafe gör äntligen trådlös laddning till något som faktiskt fungerar bra.

Modernt system med lång livslängd

Prislappen är som sagt hög. Men samtidigt är kostnaden betydligt lägre med tanke på hur länge du kan behålla telefonen. Apple kommer att ge dig uppdateringar för mobiltelefonen i minst fem år, förmodligen längre. Uppdateringarna släpps också samtidigt för alla modeller, så du behöver inte vänta ett halvår som hos Android-tillverkarna (som ofta glömmer bort äldre modeller så fort en ny lanseras). Lägg in ett batteribyte efter två eller tre år i budgeten, så kommer telefonen att kännas som ny längre än någon annan tillverkare kan erbjuda. Ur detta perspektiv ger iPhone 15 Pro faktiskt ganska mycket för pengarna, trots det höga priset. Tillsammans med de andra egenskaperna mobilen har är detta vår klara vinnare.

Byggkvaliteten
Prestandan
Livslängden

Dyr investering
Ingen USB-C för ladding

4.5


Samsung Galaxy S24 Ultra – Bästa premiummobil

Operativsystem: Android Batteri: 5000 mAh Systemchip: Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy

Samsung Galaxy S24 Ultra

Om du vill ha en telefon som kan göra ”allt” är Samsung Galaxy S24 Ultra den du bör överväga. Det är en stor och robust telefon som kryssar i alla rutor som en mobiltelefon ska ha 2024 (om vi bortser från att den inte går att fälla ihop).

Klarar allt

En stor och otroligt bra skärm? Ja! Fantastisk kamera med många möjligheter för både video och foto? Absolut! Snabbaste prestanda du kan hitta i en Android-telefon? Definitivt! En integrerad penna med fler tillhörande funktioner än du kan lära dig? Visst, det också! Vilket dessutom är ganska unikt. Pennan låter dig göra anteckningar, redigera bilder och mycket mer.

Dessutom finns det bra högtalare, bra batteritid, massor av smarta appar och mycket mer som gör detta till en riktigt komplett mobiltelefon.

Samsung Galaxy S24 Ultra i forskjellige farger

Lite långsam laddning

Även utan den användbara pennan är detta en riktigt bra telefon. Men du som letar efter mobiltelefoner i den här prisklassen bör fundera på vad du ska använda den till innan du bestämmer dig för att köpa.

Är det något vi ska vara missnöjda med så är det laddningen. Snabbladdning finns, men det går märkbart långsammare än vad många andra tillverkare åstadkommer nuförtiden, både trådlöst och med kabel.

Bortsett från detta är S24 Ultra den mest kompletta telefonen du kan köpa 2024.

S Pen
Kameran
Prestandan

Kan bli ganska varm
Högt pris
Trög laggning

4.5


Google Pixel 7a – Bästa billiga mobil

Operativsystem: Android Batteri: 4355 mAh Systemchip: Google Tensor G2

Hver gang det lanseres en ny modell i Googles Pixel-serie må vi alltid dobbeltsjekke at prisen faktisk stemmer. For Google gir deg faktisk mye for pengene. Pixel-mobiler i 7a-serien gir deg også mye for pengene, men det gjør faktisk også standardmodellen Google Pixel 7.

Fullproppad

Det här är en lite ovanlig telefon. Den är ganska tunn och ligger bekvämt i handen, med ett distinkt utseende som kanske inte alla uppskattar lika mycket. OLED-skärmen är på 6,3 tum och har en alltid-på-funktion och en uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Skärmen är ganska ljusstark och kan skjutas upp till 1400 nits. Inuti hittar vi ett rejält Google Tensor G2-chip.

Kamerorna, två stycken på baksidan, levererar (som är normalt för Google) bildkvalitet vi förväntar oss av mobiler till det dubbla priset, men det är inte hårdvaran som ger de bra bilderna – utan mjukvaran.

Funktionsrik programvara

Med Google får du ren Android med Googles Material You-designspråk. Detta innebär en smidig användarupplevelse och bra uppdateringar av mjukvaran. Du lovas dock bara tre år av operativsystemuppgraderingar och fem år av säkerhetsuppdateringar.

Vill du ha mycket telefon till en relativt rimlig kostnad? Då är detta det bästa valet du kan göra 2024.

Priset
Spännande design
Tar bra bilder

Inte särskilt kompakt
Inte jättemycket lagring

4


iPhone 15 – Mest för pengarna

Operativsystem: iOS 17 Batteri: 3349 mAh Systemchip: A16 Bionic

Apple har länge satt standarden för vad som är en bra mobilupplevelse, både funktionellt och estetiskt. Med iPhone 15 lyckas de för första gången på ett tag göra den mest prisvärda modellen i syskonskaran till ett kanonköp.

Bra uppdatering

Med iPhone 15 har Apples basmodell fått sitt största lyft på flera år. Om du inte är alltför förtjust i de fancy elementen som Pro-modellerna har, är standardmodellen ett utmärkt val. Här får du allt du behöver av en flaggskeppsmodell – till ett betydligt lägre pris.

Konstruktionen är solid, men utan titan. Här får du aluminium med transparent glas på baksidan.

Suverän kamera

iPhone 15 har en underbar skärm, en lätthanterlig 6,1-tums Super XDR OLED. Kamerorna har fått ett rejält lyft, med högre upplösning och bättre porträttlägen. Fotografierna från den här mobilen ser bra ut, med mer jämn kvalitet än med till exempel Samsung Galaxy S23.

Som vanligt ser Apples telefoner bra ut. Här får du dessutom Apples egen lösning för frontkameran – Dynamic Island.

iPhone 15 är absolut bland de mobiltelefoner som ger överlägset mest valuta för pengarna.

Bra kvalitet till priset
Utmärkt kamerauppdatering

Ganska liten
Svag zoom

4


Oneplus Open – Bästa vikbara mobil

Operativsystem: Android Batteri: 4805 mAh Systemchip: Snapdragon 8 Gen 2

OnePlus Open i flere varianter – åpne og lukkede.

Vikbara – eller hopfällbara, om du föredrar det – telefoner är ett coolt koncept. Men varianten där mobiltelefonen fälls ut för att bli en slags minisurfplatta, som den nya hopfällbara från OnePlus, har nog inte riktigt hittat formen ännu. OnePlus Open, å andra sidan, gör allt rätt från början när det kommer till att imponera.

Häftig design

Med OnePlus Open har OnePlus skapat en vikbar mobiltelefon som verkar långt mer genomtänkt än konkurrenter från till exempel Samsung och Google. Här känns även proportionerna betydligt bekvämare, vilket i sin tur ger en bekvämare användarupplevelse. Det är visserligen ett dyrt nöje, för man måste punga ut runt 20 lappar för denna goding.

Telefonen i sig är otroligt snygg och välkonstruerad. Vikfunktionen har precis lagom motstånd och ingenting sitter löst eller känns sårbart.

En åpen OnePlus Open.

Bra prestanda

Prestandan i den här mobilen kan inte riktigt matcha iPhone 15, men med sitt Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip är den i paritet med andra bra Android-mobiler. Användargränssnittet är lätt att navigera, och övergången mellan olika skärmar och skärmlägen känns smidig och bra. Detsamma gäller för att växla mellan olika kameralägen och kamerasökare. Du får väldigt bra bilder med den här mobilen.

Kamerorna överträffar vad du får med andra vikbara mobiler. Med hjälp av en ny, skiktad sensor från Sony har OnePlus lyckats klämma in oväntat bra sensorer på det begränsade utrymme man nödvändigtvis får i en vikbar modell.

Imponerande skärm
Hög kvalitet på foton

Högt pris
Tar plats

4


Lenovo Thinkphone by Motorola – Bästa företagstelefonen

Operativsystem: Android Batteri: 5 000 mAh Systemchipp: Snapdragon 8+ Gen 1

Både Motorola och Thinkpad ägs av Lenovo sedan många år. Men det här är deras första gemensamma telefon. För privatkonsumenter är den lite för dyr. Ur ett företagsperspektiv, särskilt ett företag som använder Thinkpads, är det dock klockren.

Lyxbygge
Det är en telefon som andas lyx och kvalitet, med metall runt om och aramidfiber (typ kolfiber) på baksidan. Det syns inte, men Thinkphone är en kämpe också, med både Mil-STD-810- och IP68-klassning för tålighet.

Vidare på utsidan sitter en skärm som får gamers att bli avundsjuka och på sidan återfinns en Thinkpad-röd extraknapp som antingen kan konfigureras själv eller via MDM.

Lenovo Thinkphone by Motorola i solsken

Stort batteri
Batteriet ligger även på trevliga 5 000 milliamperetimmar för att hålla riktigt länge. På insidan hittar vi specifikationer i övrigt som var flaggskepp i början av 2022. I dagsläget är de inte toppklass, men gott nog för allt du kan behöva. Även kamerorna är riktigt bra, om än inte i den yttersta toppklassen.

Lite trist är att vi bara får tre års Androiduppdateringar. Men du får En hel drös med Thinkpad-relaterad mjukvara, bland annat säkerhetssviten Thinkshield, som gifter sig sömlöst med datorerna. Det datorlika läget Ready For finns även där. Koppla in skärm, mus och tangentbord och telefonen kan extraknäcka som en enklare dator, perfekt.

Lenovo Thinkphone by Motorola är helt enkelt en perfekt businesstelefon.

Byggkvaliteten

Funktionerna

Batteriet

Lite gammal hårdvara

4

OnePlus Nord 3 5G – Prisvärd mobiltelefon

Operativsystem: Android Batteri: 5 000 mAh Systemchipp: MediaTek Dimensity 9000

En OnePlus Nord 3 5G visas upp framifrån mot en vit bakgrund.
OnePlus Nord 3 5G är en riktigt prisvärd telefon.

OnePlus Nord 3 5G är en prisvärd mobiltelefon i mellanklassen som erbjuder riktigt bra kameror och en imponerande uppsättning funktioner till ett överkomligt pris.

Vacker skärmupplevelse
OnePlus Nord 3 5G är utrustad med ett MediaTek Dimensity 9000-chipset, som ser till att mobiltelefonen får kraftfull prestanda och snabb respons. Detta kombineras med en imponerande Super Fluid AMOLED-skärm på 6,74 tum med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, så du får en skärmupplevelse i toppklass. Kameran på OnePlus Nord 3 5G är av högsta kvalitet med en huvudkamera på 50 MP och optisk bildstabilisering. Mobiltelefonen har dessutom en OnePlus-utvecklad algoritm som heter TurboRAW Night, som ser till att du får bra bilder även i svaga ljusförhållanden. På videofronten får du stöd för 4K-inspelningar med 60 bilder per sekund, vilket är första gången på en OnePlus-mobil.

En mintgrön OnePlus Nord 3 5G visas upp bakifrån mot en vit bakgrund.
OnePlus Nord 3 5G finns tillgänglig i denna härliga mintgröna färg.

Blixtsnabb laddning
Batteritiden är imponerande med ett batteri på 5000 mAh och snabb laddning med 80W SUPERVOOC-teknik. Mobiltelefonen levereras med OxygenOS 13.1, som är den senaste versionen av OnePlus operativsystem, vilket ger en snabb och smidig användarupplevelse. OnePlus Nord 3 5G finns tillgänglig i två varianter, antingen med 8 GB RAM och 128 GB lagring eller 16 GB RAM och 256 GB lagring. Den finns tillgänglig i en härlig grön eller grå färg och har ett överkomligt pris runt 5 600 kronor.

Hemsida

Känns mycket dyrare än vad den är
Snabb skärm med vackra färger
Blixtsnabb laddning
Bra kamerauppsättning

Batteriet dräneras ganska snabbt
Högtalarna är sådär

4

Bästa TV

Topplista systemkamera

Bästa laptop

Topplista powerbanks