Bästa mobiler för äldre: 4 lättanvända och prisvärda telefoner för äldre

Amanda Westberg

Välkommen till vår topplista över bästa mobiler för äldre. Här samlar vi enkla och prisvärda mobiler som är skräddarsydda för äldre användare, med fokus på användarvänlighet, grundläggande funktioner samt saker som hjälpfunktioner och nödkontakter. På dagens mobilmarknad finns det ett enormt utbud av mobiler att välja mellan, men de blir allt mer kraftfulla och avancerade – något en pensionär inte alltid behöver eller riktigt förstår sig på. Som tur är finns det också lite enklare alternativ, som tar bort allt onödigt extra allt och istället fokuserar på det viktiga.

I vår topplista över bästa mobiler för äldre har vi valt ut mobiler med tydliga skärmar, större appikoner/text, möjlighet till grundläggande funktioner för kommunikation som samtal, meddelanden och videosamtal med nära och kära, lättanvända kameror för att kunna ta och kolla på bilder på barnbarn, Teamviewer-funktion som låter anhöriga gå in i mobilen och hjälpa till om något skulle krångla, nödknapp om något skulle hända och mer. Om du har en senior i familjen som är i behov av en ny mobil och behöver något enkelt, är det någon av dessa mobiler du bör välja.

Doro 8210 – bäst i test

Doro 8210 är den absolut bästa mobilen för äldre som du kan köpa just nu, lite beroende på vilka behov man har såklart. Men om har en äldre person i familjen som är i behov av en ny mobil och som vill ha något simpelt, men ändå ha tillgång till vissa extrafunktioner som en kamera och appar, är detta mobilen att satsa på. Här får du en användarvänlig mobil med ett gäng trygghetsfunktioner anpassade för äldre, samtidigt som det är en smarttelefon med möjlighet att söka på internet, använda röstassistenter och mer – allt till ett otroligt överkomligt pris.

Doro 8210 har en stor och tydlig skärm med ikoner vars storlek går att ställa in. Så om du har en äldre person i familjen som börjar se dåligt, kan du göra alla ikoner riktigt stora (se bild) så det blir enkelt att se dem på skärmen. På skärmen kan du välja att lägga in exempelvis fyra genvägar till de allra viktigaste funktionerna som samtal, kamera och meddelanden. Som du ser på bilden finns också Teamviewer tillgängligt på mobilen, vilket är ett stort plus enligt oss. Detta gör det möjligt för anhöriga som bjuds in att gå in på mobilen via sin egna mobil på distans och hjälpa till om det skulle vara något som krånglar. 

På mobilen finns också Doro ClearSound, som gör ljudet i mobilen extra tydligt under samtal, vilket är viktigt för dem som börjar uppleva åldersrelaterad hörselnedsättning. På baksidan av mobilen sitter det dessutom en larmknapp som skickar larm till anöriga om man exempelvis skulle ramla och inte kommer upp igen, eller om man känner sig dålig och behöver åka in till sjukhuset. För lite mer teknikkunniga pensionärer finns också möjlighet att söka runt på nätet, kolla Facebook, ta bilder och använda röstkommandon för att skriva meddelanden. Detta är en utmärkt lösning på en smarttelefon för äldre som kombinerar moderna funktioner med alla grundläggande delar och viktiga trygghetsfunktioner.

5

Pros

Smarttelefon i ett simpelt format
Extremt tydligt ljud i samtal
Teamviewer finns
Trygghetslarm
Överkomligt pris

Cons

Lite mindre batteri

Nokia 8210 4G – klassisk knappmobil från Nokia

Nokia var ett av de första stora mobilmärkena och ett som många äldre personer säkert redan är bekanta med. Dessa knappmobiler i vanligt format och flip-format är kända för sin tålighet och för att hålla saker och ting simpla. Med en knappmobil från Nokia är det enkelt att hålla kontakten med nära och kära via samtal och SMS, utan massor av krångliga och onödiga extrafunktioner. Denna typ av mobiler finns att köpa än idag och kan vara ett perfekt alternativ för äldre användare som vill ha något enkelt – och dessutom prisvärt.

Nokia 8210 4G är en nyutgåva av den klassiska modellen från slutet av 1990-talet, som har uppdaterats med modern teknologi samtidigt som den bevarar sin distinkta och nostalgiska design (du känner säkert igen den). Just denna modell lanserades under sommaren 2022 och är en unik blandning av retrostil och ny funktionalitet som passar dem som söker enkelhet i ett robust paket.

Design & skärm
Nokia 8210 4G finns tillgänglig i ett par färger som blått, rött och svart och har en kompakt formfaktor med en färgskärm på 2,8 tum, som är placerad över knapptangentbordet nedanför. Jämfört med originalets monokroma skärm, ger denna uppdaterade variant en klar och ljus bild som gör det enkelt att navigera genom telefonens meny. Skärmen är dock ganska liten, vilket kan göra den svår att använda om man ser lite sämre.

Prestanda & kamera
På insidan av mobilen sitter en Unisoc T107-processor, vilket ger tillräckligt med kraft för grundläggande funktioner som samtal, textmeddelanden och enklare appar. Med 48 MB inbyggd lagring och stöd för ett microSD-kort upp till 32 GB, finns det möjlighet att lagra en begränsad mängd bilder, meddelanden och kontakter. Den har också 128 MB RAM, vilket är standard för enklare telefoner och tillräckligt för att hålla grundläggande applikationer och funktioner igång smidigt.

Nokia 8210 4G är utrustad med en enkel VGA-kamera med LED-blixt. Även om den inte kan jämföras med kamerorna i moderna kameratelefoner på toppnivå, är den åtminstone tillräcklig för att ta enkla bilder i dagsljus. Kameran är mer av en tilläggsfunktion som tillför ett visst värde för dem som vill ha en mobiltelefon som kan fånga ögonblick utan några större förväntningar på bildkvalitet.

I vanlig Nokia-anda är batteritiden på den här mobilen en av dess starkaste punkter. Batteriet är ganska litet med en kapacitet på 1 450 mAh, men eftersom mobilen kör så pass svaga komponenter, orkar batteriet hålla igång flera dagar vid normal användning. Det är hästlängder före de flesta avancerade toppmobiler som finns tillgängliga idag, som vanligtvis behöver laddas varje dag.

Den har stöd för 4G LTE, samt Bluetooth 5.0 för trådlös anslutning till hörlurar och andra enheter.

3.5

Pros

Klassisk, simpel design
Stöd för enkla appar
Batteriet håller flera dagar

Cons

Inga dedikerade funktioner för äldre
Liten skärm

Doro 780X IUP – bästa enkla alternativ

Doro 780X IUP är den absolut enklaste och billigaste mobilen i vår topplista över bästa mobiler för äldre. Detta är ett utmärkt alternativ för äldre personer som inte är särskilt teknikkunniga och aldrig håller på med mobilen förutom när de behöver ringa samtal. Här behöver man inte tänka på appar och inloggningar hit och dit, utan får en simpel knapptelefon med tre knappar där man kan lägga in valfria kontakter med tillhörande namnetiketter. På så sätt blir det tydligt och väldigt enkelt att alltid kunna nå personerna som står en närmast, utan att behöva leta igenom massor av menyer eller en lång kontaktlista.

De andra viktigaste funktionerna man får med Doro 780X IUP är ett ensamarbeteslarm, en säkerhetstimer och en trygghetsknapp som skickar ut ett larm med GPS-position. Detta gör det enkelt för användaren att larma och kontakta nära och kära för hjälp om de skulle råka ut för något. Mobilen har dessutom extra högt och tydligt ljud för telefonsamtal, högtalartelefon om det skulle föredras och en visuell ringindikator som gör det enkelt att se om det ringer. Mobilen har ganska lite lagring, samt en lite mindre skärm med ganska låg kontrast om man jämför med dagens toppmobiler, men om du är ute efter en mobil till en äldre person är sådana specifikationer mindre viktiga. Här får du en simpel mobil som fokuserar på grunderna och det som är viktigt för äldre personer. Den är dessutom riktigt billig med ett pris på cirka 2 000 kronor.

4.5

Pros

Tre snabbknappar
Larm- och trygghetsfunktioner tillgängliga
Absolut enklaste alternativet som finns
Väldigt billig

Cons

Svaga specifikationer överlag
Ganska liten skärm

iPhone SE (2022) – bästa för lite mer teknikkunniga

Om du är ute efter en lite mer ”vanlig” mobil med en kraftfullare prestanda, fler funktioner och bättre specifikationer överlag, men som ändå är simpel och prisvärd är iPhone SE (2021) den bästa mobilen för äldre. Om du har någon i familjen som haft iPhone tidigare och är i behov av en ny mobil, men inte behöver det allra maffigaste och dyraste alternativet, är iPhone SE det bästa budgetalternativet som Apple har att erbjuda just nu. Den passar perfekt för alla äldre som är bekanta med Apples iOS och som vill ha något liknande för sin nästa mobil.

Apples iPhone SE (2021) påminner designmässigt om deras äldre mobiler, med lite tjockare ramar, en något mindre skärm och en hemknapp på framsidan av mobilen. Trots den lite gammaldags designen har den kraftfulla komponenter på insidan som inkluderar ett A15 Bionic-chip kombinerat med 4 GB RAM och 64, 128 eller 256 GB lagring. På baksidan sitter en 12 MP kamera som inte är lika kraftfull som de kamerauppsättningarna du hittar på mer avancerade iPhone-modeller, men den duger gott och väl för att ta lite enkla bilder på nära och kära. 

Jämfört med Doros mobiler för äldre är detta inte en mobil som är speciellt anpassad och skräddarsydd för äldre personer, så du får klara dig utan trygghetsfunktioner som en larmknapp på baksidan och liknande. Detta är helt enkelt en simpel och billig smarttelefon för teknikkunniga pensionärer som fortfarande vill ha tillgång till en del appar och användbara funktioner, men som ändå vill ha något enkelt och billigt.

4.5

Pros

Utmärkt val för alla som är bekanta med iOS sedan tidigare
Extra funktioner och appar, utan att bli för krånglig
Specifikationer mer i klass med “vanliga” mobiler

Cons

Inga dedikerade trygghetsfunktioner
Ganska liten skärm

Mobil

Bästa billiga mobil: 5 prisvärda budgettelefoner

Ljud & Bild

Bästa DAB-radio: 5 modeller i test