Bästa luftfuktare: 3 topptestade modeller som förbättrar luften hemma

Amanda Westberg

Med en av de bästa luftfuktare blir det enkelt att skapa ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat, både för dig och dina växter. Dessa innovativa apparater är utformade för att förbättra luftkvaliteten i ditt hem genom att optimera fuktighetsnivåerna. 

Det finns en mängd olika modeller att välja mellan, från små och relativt billiga som passar utmärkt för mindre rum till stora och avancerade premiummodeller för stora vardagsrum och liknande. Vi har försökt hålla en bra variation på modeller i topplistan, så oavsett om du letar efter en prisvärd och kompakt modell eller en maffig premiumvariant, bör det finnas något som passar alla typer av behov och budgetar här.

Xiaomi Smart 2 Humidifier – Bästa luftfuktare i budgetklass

Xiaomi Smart 2 Humidifier är en utmärkt och prisvärd luftfuktare som erbjuder både UV-C-sterilisering och rening av luften i ditt hem. Den har en riktigt stor vattentank med en kapacitet på 4,5 liter som räcker riktigt länge mellan varje påfyllning och som släpper ut upp till 350 ml fukt per timme och har automatiskt läge för att förhindra överdriven luftfuktighet. Luftfuktaren har dessutom enkla kontroller med en beröringsknapp som sitter på framsidan av enheten, samt möjlighet till fjärrstyrning via Mi Home-appen.

Genom att använda UV-C ultraviolett steriliseringsteknik eliminerar luftfuktaren upp till 99,9% av bakterierna innan vattnet släpps ut i luften. Den stora kapaciteten på vattentanken möjliggör kontinuerlig drift i upp till 32 timmar utan påfyllning, vilket är riktigt imponerande.

Den har också smarta funktioner som exempelvis en 360° roterande mistdispenser för att täcka hela rummet utan att behöva ständigt justera positionen. Transparent vattenindikator och enkel påfyllning gör användningen bekväm, och den erbjuder även aromaterapifunktion för att skapa en avslappnande atmosfär. Här får du egentligen allt du kan tänkas vilja ha från en luftfuktare, till ett riktigt överkomligt pris, så om du är ute efter en billig och bra luftfuktare bör du satsa på Xiaomi Smart 2 Humidifier.

4

Pros

Stor kapacitet på vattentanken
Täcker stora utrymmen utan problem
Enkel att styra direkt på enheten eller via appen

Cons

Kan vara slut i lager ibland

Philips 20001 Series 2-i-1 – Bästa luftfuktare i premiumklass

Philips 2000i Series 2-i-1 Luftfuktare och luftrenare är den bästa luftfuktaren i premiumklass enligt oss, så om du har en stor budget och vill ha det bästa av det bästa, bör du satsa på den här modellen. Som du hör på namnet är detta en kombination av en luftrenare och luftfuktare i en och samma enhet och det är delvis därför den är så dyr. Kombinationen ger dig dock en omfattande lösning för rening och fuktighet i ditt hem och avlägsnar effektivt 99,97 % av bakterier, damm och allergener, och dess HEPA-filter garanterar ren luft i stora utrymmen på upp till 65 kvadratmeter. 

Den har tre autolägen, inklusive ett allergenläge för dem som är extra känsliga och den fungerar utmärkt att köra under hela dygnet, så den är ultratyst i drift och knappt hörs under nätter. Det dämpade viloläget med reducerad belysning och lägre fläkthastighet ser till att du kan sova gott även om den är igång hela natten. Via den smarta hem-appen kan du enkelt kontrollera saker som fläkthastighet, filterstatus och inomhusluftens kvalitet i förhållande till utomhusluften. I förpackningen ingår dessutom HEPA-filter, aktivt kolfilter och appkontroll för en komplett upplevelse. Så om du är ute efter en kombination av en luftrenare och luftfuktare, och har en stor budget, kommer du garanterat att bli nöjd med Philips 2000i Series 2-i-1.

5

Pros

Luftrenare och luftfuktare i en
Perfekt för dem som är känsliga mot allergener
Väldigt tystgående

Cons

Väldigt dyr
Onödigt för dem som bara vill ha en luftfuktare

Salking Aroma diffuser – Bästa luftfuktare med stilren design

Salking Aroma Diffuser är en avancerad luftfuktare som går att kombinera med olika typer av oljor för en behaglig luftkvalitet och aromaterapi i hemmet eller på kontoret. Med tanke på att denna luftfuktare ofta används med olika typer av doftoljor, är den också populär att använda under meditations- och yogapass för en lugn och harmonisk atmosfär. 

Luftfuktaren har en stilren och modern design och är tillverkad i PP-material som är babysäkert. Den passar bäst för utrymmen på upp till 50 kvadratmeter men går att använda även i större utrymmen, men notera då att effekten kan bli lite svagare. Den har också ett par smarta funktioner som tre olika timerlägen på 60, 120 eller 180 minuter och automatisk avstängning om vattnet skulle ta slut i dess behållare på 250 ml. Ett extra plus är att denna luftfuktare också fungerar som en lugnande nattlampa med ett varmt ljus som går att skifta i flera olika färger för en extra avslappnande miljö. Oavsett om du är ute efter en luftfuktare för torr hy, dina växter eller för att skapa en avslappnande atmosfär hemma, är Salking Aroma Diffuser ett riktigt bra och prisvärt alternativ som fått toppbetyg från hundratals nöjda kunder.

4.5

Pros

Stilren, modern design
Går att använda med doftoljor
Inbyggt behagligt ljus
Passar för olika typer av ändamål

Cons

Vattenbehållaren hade kunnat vara lite större

Mobil
En hand håller upp en mobil för att fotografera en strand i skymningsljus.

Bästa kameramobil: 3 telefoner för foto som är bäst i test

Hem & Hushåll

Bästa robotdammsugare: 6 modeller testade