Löparklockor är inte bara klockor; de är intelligenta träningsverktyg som har revolutionerat sättet vi mäter våra träningspass och utvecklas som löpare. Oavsett om du är en erfaren maratonlöpare, en ivrig löpare på hobbynivå eller helt enkelt vill hålla koll på din dagliga aktivitet, finns det en löparklocka som passar dina behov och din budget.
I detta jämförande test har vi samlat ihop alla de bästa löparklockor som finns att köpa just nu. Denna smarta typ av träningsklockor erbjuder GPS-spårning, pulsmätning, avancerade träningsfunktioner och mycket mer. Ta reda på vilken löparklocka som är den bästa för din träningsstil och mål, och ta din löpning till nya höjder.
Skriven & senast uppdaterad av:
Senaste uppdatering: Bytte ut Garmin Forerunner 245 med den nyare Garmin Forerunner 265 som bästa löparklocka i mellanklass. Du hittar den längst ner i topplistan.
Garmin Forerunner 955 Solar – Bäst i test
Batteritid smartklockeläge: 20 dagar Batteritid GPS-läge: 49 timmar Pris (cirka): 7 000 kronor
Garmin Forerunner 955 Solar är testvinnare i vårt jämförande test över bästa löparklocka. Det är det ultimata verktyget för seriösa löpare och elitidrottare som vill ta sin träning till nya höjder. Det är en avancerad löparklocka som erbjuder en imponerande kombination av avancerad teknik och lång batteritid, tack vare sin solcellsdrift. Notera dock att det är en avancerad och dyr klocka, och därför inget vi rekommenderar för nybörjare.
Solcellsteknik ger lång batteritid
En av de främsta funktionerna med Garmin Forerunner 955 Solar är det faktum att den använder solcellsteknik för att förlänga batteritiden. Kort batteritid är ett vanligt problem bland avancerade löparklockor, som använder kraftfulla sensorer för exakta mätningar av dina löprundor, men som tyvärr dränerar batteriet väldigt snabbt. Med solcellsteknik förlängs batteritiden avsevärt och du kan räkna med en batteritid på upp till 3 veckor i bästa fall.
Brett utbud av funktioner
Sett till sensorer och träningsfunktioner får du en löparklocka i toppklass, med funktioner VO2 max-beräkningar, avancerade löpdynamikmätningar och träningsbelastningsanalys. Den mäter kontinuerligt puls och stressnivå, samt saker som sömnkvalitet. Du får givetvis också inbyggd GPS och stöd för topografiska kartor. Sammanfattningsvis är detta en löparklocka i absolut toppklass, med ett pris att matcha. För cirka 7 000 kronor får du den bästa löparklocka som finns att köpa just nu. För ett mer prisvärt alternativ kan du läsa vidare.
Avancerade sensorer och mätningar i toppklass
Mäter löpdynamik, träningsbelastning, sömnkvalitet och mer
Ganska dyr
Inget för nybörjare
Polar Vantage V2 – Bästa tillhörande app
Batteritid smartklockeläge: 168 timmar Batteritid GPS-läge: 40 timmar Pris (cirka): 4 999 kronor
Polar Vantage V2 får en plats i vårt jämförande test över bästa löparklocka, då det en avancerade löparklocka med exakta mätningar med ett pris i mellanklass, som gör den till ett bra alternativ för användare på olika nivåer.
Djupgående insikter
Polar Vantage V2 erbjuder noggrann pulsmätning direkt på handleden med hjälp av Precision Prime™ sensorteknik. Löparklockan har ett gäng användbara och avancerade funktioner som ger djupgående insikter i din löpning. Du får bland annat funktioner som Running Power, Recovery Pro och analys kring träningsbelastning. Löparklockan fungerar dessutom med den välgjorda och omfattande Polar Flow-appen, för ytterligare insikter kring din träning.
Hyfsad batteritid
Löparklockan har en godkänd batteritid som håller i upp till 40 timmar i träningsläge med GPS och pulsmätning, samt upp till 7 dagar som vanlig klocka. Med sitt pris i mellanklass på cirka 4 000-5 000 kronor, är detta en löparklocka som fungerar bra för både elit- och hobbynivå.
Polar Flow-appen är riktigt omfattande
Gott om användbara funktioner
Exakta mätningar
Nybörjare bör välja ett billigare alternativ
Garmin Enduro 2 – Bästa löparklocka med lång batteritid
Batteritid smartklockeläge: 50 dagar dagar Batteritid GPS-läge: 150 timmar Pris (cirka): 11 000 kronor
Garmin Enduro 2 är absolut bästa löparklocka för långdistanslöpare eller alla som bara avskyr att behöva ladda sina enheter. Här får du en löparklocka med hög precision, kombinerat med en batteritid som är oslagbar jämfört med det konkurrenter erbjuder. Det är den perfekta följeslagaren för alla långdistanslöpare.
Batteritid i en klass för sig
Garmin Enduro 2 erbjuder exakt pulsmätning direkt på handleden med hjälp av avancerad sensor-teknik. Precis som övriga wearables från Garmin håller den absolut toppklass, med hög precision i mätningarna. Men det som får Garmin Enduro 2 att verkligen sticka ut från resten, är dess otroliga batteritid. Batteritiden skiljer sig en hel del beroende på vilket läge du använder och hur mycket sol klockan får. Men du kan i snitt räkna med cirka 50 dagars batteritid i smartklockeläge och upp till 150 timmar i GPS-läge med pulsmätning.
Garmin Connect-appen
För övrigt får du tillgång till avancerad träningsdata, VO2 Max-beräkningar och PacePro-funktionen som hjälper dig optimera din löpprestanda. Löparklockan har inbyggd GPS och topografiska kartor, och fungerar sömlöst med Garmin Connect-appen för ytterligare insikter kring din träning och dina framsteg.
Helt otrolig batteritid
Perfekt för långdistanslöpare
Typiskt Garmin-paket i toppklass
Åt det dyrare hållet
Ganska skrymmande
Coros Pace 2 – Prisvärt alternativ
Batteritid smartklockeläge: 20 dagar dagar Batteritid GPS-läge: 30 timmar Pris (cirka): 2 200 kronor
Coros Pace 2 är bästa löparklocka för dig som vill ha en wearable med hög precision till ett riktigt billigt pris. Här får du exakta mätningar och användbara funktioner, samtidigt som klockan förblir lättnavigerad och användarvänlig. Om du upplever andra avancerade löparklockor som alldeles för komplicerade, med omfattande funktioner och svårlärda appar, är detta ett bra alternativ.
GPS och GLONASS
Coros Pace 2 har inbyggd pulsmätning och mäter kontinuerligt din puls under hela träningspasset. Detta kombineras med inbyggd GPS och GLONASS, för exakt spårning av rutt och distans. Löparklockan har också en ovanligt lätt design som gör att den sitter bekvämt runt handleden och det känns knappt att man har den på sig. Övriga funktioner inkluderar VO2 Max-beräkningar och analys kring träningsbelastning.
Både för nybörjare och erfarna
Vi skulle beskriva Coros Pace 2 som en mångsidig löparklocka som fungerar bra för löpare på alla nivåer, från nybörjare till erfarna. Den passar utmärkt för alla som vill ha något med en nätt design, en användarvänlig upplevelse och ett överkomligt pris.
Väldigt lätt design
Håller saker och ting simpla
Inbyggd GPS, kontinuerlig pulsmätning och GLONASS
Kan kännas lite plastig jämfört med dyrare löparklockor
Kan vara för simpel för dem som vill ha djupgående insikter
Garmin Forerunner 265 – Bästa löparklocka i mellanklass
Batteritid smartklockeläge: 12 dagar Batteritid GPS-läge: 30 timmar Pris: ca. 4 000 kronor
Garmin Forerunner 265 är en högpresterande löparklocka som är designad för seriösa löpare och atleter, men som även är ett utmärkt förstaval för nybörjare och dem som precis kommit igång med sin fitnessresa. Den hittar alltså en perfekt balans mellan funktioner, mätningar och pris. Vi skulle mycket gärna kunnat ha utsett den till testvinnare i vår topplista över bästa löparklocka, men med tanke på dess pris passar den också utmärkt som bästa alternativ i mellanklass och vi valde helt enkelt att placera den där.
Exakt och snabb GPS
Garmin Forerunner 265 är utrustad med avancerade GPS-funktioner (som numera inkluderar GNSS-stöd) och träningsverktyg som hjälper dig att optimera dina löprundor. Med en precis pulsmätare och träningsanalysverktyg som VO2 max, träningsbelastning och återhämtningstid, får du detaljerad insikt i din prestation och hälsa. Klockan stöder också multisportaktiviteter, vilket gör den idealisk för triatleter. På tal om andra sporter, så lyser klockan allra starkast när det kommer till löpning och resultaten är inte riktigt lika vassa när det kommer till andra typer av aktiviteter. Missförstå oss inte, det är fortfarande en klocka i toppklass med exakta mätningar, men vid aktiviteter som exempelvis simning har den en tendens att avrunda resultaten uppåt något.
Ett extra plus är att GPS-positionen låser fast ganska snabbt också, vilket har varit ett problem med vissa andra Garmin-modeller vi testat. Med denna modell kan du räkna med att behöva vänta mellan 10-20 sekunder innan den hittat sin GPS-position, sedan är det bara att köra igång med träningspasset.
Förbättrad batteritid
Batteritiden har förbättrats jämfört med tidigare modeller, vilket alltid är trevligt att se. Du kan räkna med upp till 12 dagars batteritid i standby-läge, samt upp till 30 timmar i GPS-läge. Det är dock värt att notera att GNSS-stödet kommer att dränera batteritiden lite snabbare och då kommer batteritiden i GPS-läget att ligga på cirka 20 timmar istället för 30.
Om du helst slipper att bära med din mobilen på dina löprundor, finns det även en Garmin Forerunner 265S Music-modell tillgänglig, som låter dig ladda ner musik eller podcasts direkt på klockan. Det är en trevlig funktion, men du får såklart betala några hundralappar mer för den lyxen.
Hög precision i mätningar
Finns en Music-variant
Förbättrade sensorer och GNSS-stöd
Triathlon-stöd
Dyrare än tidigare modeller i serien
GNSS-användning dränerar batteriet ganska snabbt
Ingen möjlighet till solcellsladdning
Bästa billiga hörlurar: 5 budgethörlurar som är bäst i test