Bästa löparklocka: 5 testvinnande träningsklockor för löpning

Amanda Westberg

Löparklockor är inte bara klockor; de är intelligenta träningsverktyg som har revolutionerat sättet vi mäter våra träningspass och utvecklas som löpare. Oavsett om du är en erfaren maratonlöpare, en ivrig löpare på hobbynivå eller helt enkelt vill hålla koll på din dagliga aktivitet, finns det en löparklocka som passar dina behov och din budget.

I detta jämförande test har vi samlat ihop alla de bästa löparklockor som finns att köpa just nu. Denna smarta typ av träningsklockor erbjuder GPS-spårning, pulsmätning, avancerade träningsfunktioner och mycket mer. Ta reda på vilken löparklocka som är den bästa för din träningsstil och mål, och ta din löpning till nya höjder.


Garmin Forerunner 955 Solar – Bäst i test

Batteritid smartklockeläge: 20 dagar Batteritid GPS-läge: 49 timmar Pris (cirka): 7 000 kronor

En svart Garmin Forerunner 955 Solar mot en vit bakgrund.
Garmin Forerunner 955 Solar är testvinnare i vår topplista över bästa löparklocka just nu.

Garmin Forerunner 955 Solar är testvinnare i vårt jämförande test över bästa löparklocka. Det är det ultimata verktyget för seriösa löpare och elitidrottare som vill ta sin träning till nya höjder. Det är en avancerad löparklocka som erbjuder en imponerande kombination av avancerad teknik och lång batteritid, tack vare sin solcellsdrift. Notera dock att det är en avancerad och dyr klocka, och därför inget vi rekommenderar för nybörjare.

Solcellsteknik ger lång batteritid
En av de främsta funktionerna med Garmin Forerunner 955 Solar är det faktum att den använder solcellsteknik för att förlänga batteritiden. Kort batteritid är ett vanligt problem bland avancerade löparklockor, som använder kraftfulla sensorer för exakta mätningar av dina löprundor, men som tyvärr dränerar batteriet väldigt snabbt. Med solcellsteknik förlängs batteritiden avsevärt och du kan räkna med en batteritid på upp till 3 veckor i bästa fall.

Brett utbud av funktioner
Sett till sensorer och träningsfunktioner får du en löparklocka i toppklass, med funktioner VO2 max-beräkningar, avancerade löpdynamikmätningar och träningsbelastningsanalys. Den mäter kontinuerligt puls och stressnivå, samt saker som sömnkvalitet. Du får givetvis också inbyggd GPS och stöd för topografiska kartor. Sammanfattningsvis är detta en löparklocka i absolut toppklass, med ett pris att matcha. För cirka 7 000 kronor får du den bästa löparklocka som finns att köpa just nu. För ett mer prisvärt alternativ kan du läsa vidare.

Hemsida

Avancerade sensorer och mätningar i toppklass
Mäter löpdynamik, träningsbelastning, sömnkvalitet och mer

Ganska dyr
Inget för nybörjare

5


Polar Vantage V2 – Bästa tillhörande app

Batteritid smartklockeläge: 168 timmar Batteritid GPS-läge: 40 timmar Pris (cirka): 4 999 kronor

En röd Polar Vantage V2 mot en vit bakgrund.
Polar Vantage V2 har en helt suverän tillhörande app med omfattande funktioner.

Polar Vantage V2 får en plats i vårt jämförande test över bästa löparklocka, då det en avancerade löparklocka med exakta mätningar med ett pris i mellanklass, som gör den till ett bra alternativ för användare på olika nivåer.

Djupgående insikter
Polar Vantage V2 erbjuder noggrann pulsmätning direkt på handleden med hjälp av Precision Prime™ sensorteknik. Löparklockan har ett gäng användbara och avancerade funktioner som ger djupgående insikter i din löpning. Du får bland annat funktioner som Running Power, Recovery Pro och analys kring träningsbelastning. Löparklockan fungerar dessutom med den välgjorda och omfattande Polar Flow-appen, för ytterligare insikter kring din träning. 

Hyfsad batteritid
Löparklockan har en godkänd batteritid som håller i upp till 40 timmar i träningsläge med GPS och pulsmätning, samt upp till 7 dagar som vanlig klocka. Med sitt pris i mellanklass på cirka 4 000-5 000 kronor, är detta en löparklocka som fungerar bra för både elit- och hobbynivå.

Hemsida

Polar Flow-appen är riktigt omfattande
Gott om användbara funktioner
Exakta mätningar

Nybörjare bör välja ett billigare alternativ

4.5


Garmin Enduro 2 – Bästa löparklocka med lång batteritid

Batteritid smartklockeläge: 50 dagar dagar Batteritid GPS-läge: 150 timmar Pris (cirka): 11 000 kronor

En svart Garmin Enduro 2 mot en vit bakgrund.
Garmin Enduro 2 är en nästan ofattbart lång batteritid.

Garmin Enduro 2 är absolut bästa löparklocka för långdistanslöpare eller alla som bara avskyr att behöva ladda sina enheter. Här får du en löparklocka med hög precision, kombinerat med en batteritid som är oslagbar jämfört med det konkurrenter erbjuder. Det är den perfekta följeslagaren för alla långdistanslöpare.

Batteritid i en klass för sig
Garmin Enduro 2 erbjuder exakt pulsmätning direkt på handleden med hjälp av avancerad sensor-teknik. Precis som övriga wearables från Garmin håller den absolut toppklass, med hög precision i mätningarna. Men det som får Garmin Enduro 2 att verkligen sticka ut från resten, är dess otroliga batteritid. Batteritiden skiljer sig en hel del beroende på vilket läge du använder och hur mycket sol klockan får. Men du kan i snitt räkna med cirka 50 dagars batteritid i smartklockeläge och upp till 150 timmar i GPS-läge med pulsmätning.

Garmin Connect-appen
För övrigt får du tillgång till avancerad träningsdata, VO2 Max-beräkningar och PacePro-funktionen som hjälper dig optimera din löpprestanda. Löparklockan har inbyggd GPS och topografiska kartor, och fungerar sömlöst med Garmin Connect-appen för ytterligare insikter kring din träning och dina framsteg.

Hemsida

Helt otrolig batteritid
Perfekt för långdistanslöpare
Typiskt Garmin-paket i toppklass

Åt det dyrare hållet
Ganska skrymmande

4.5


Coros Pace 2 – Prisvärt alternativ

Batteritid smartklockeläge: 20 dagar dagar Batteritid GPS-läge: 30 timmar Pris (cirka): 2 200 kronor

En ljusgrå/blå Coros Pace 2 mot en vit bakgrund.
Coros Pace 2 är en otroligt lätt löparklocka.

Coros Pace 2 är bästa löparklocka för dig som vill ha en wearable med hög precision till ett riktigt billigt pris. Här får du exakta mätningar och användbara funktioner, samtidigt som klockan förblir lättnavigerad och användarvänlig. Om du upplever andra avancerade löparklockor som alldeles för komplicerade, med omfattande funktioner och svårlärda appar, är detta ett bra alternativ.

GPS och GLONASS
Coros Pace 2 har inbyggd pulsmätning och mäter kontinuerligt din puls under hela träningspasset. Detta kombineras med inbyggd GPS och GLONASS, för exakt spårning av rutt och distans. Löparklockan har också en ovanligt lätt design som gör att den sitter bekvämt runt handleden och det känns knappt att man har den på sig. Övriga funktioner inkluderar VO2 Max-beräkningar och analys kring träningsbelastning.

Både för nybörjare och erfarna
Vi skulle beskriva Coros Pace 2 som en mångsidig löparklocka som fungerar bra för löpare på alla nivåer, från nybörjare till erfarna. Den passar utmärkt för alla som vill ha något med en nätt design, en användarvänlig upplevelse och ett överkomligt pris.

Hemsida

Väldigt lätt design
Håller saker och ting simpla
Inbyggd GPS, kontinuerlig pulsmätning och GLONASS

Kan kännas lite plastig jämfört med dyrare löparklockor
Kan vara för simpel för dem som vill ha djupgående insikter

4


Garmin Forerunner 245 – Bästa löparklocka i mellanklass

Batteritid smartklockeläge: 7 dagar Batteritid GPS-läge: 24 timmar Pris (cirka): 2 500 kronor

En svart Garmin Forerunner 245 mot en vit bakgrund.
Garmin Forerunner 245 är ett riktigt bra alternativ i mellanklass.

Garmin Forerunner 245 kan vara bästa löparklocka för väldigt många, eftersom den hittar en väldigt fin balans mellan prestanda och pris. Alla fitnessentusiaster och löpare på hobbynivå får allt de kan tänkas behöva här till ett riktigt överkomligt pris, även om de får klara sig utan ett par premiumfunktioner.

Lite mindre än tidigare
Löparklockan övervakar kontinuerligt din puls runt handleden och har inbyggd GPS och GLONASS, för exakt spårning av distans och rutt. Dess sensorer har uppgraderats jämfört med den föregående modellen och prestandan har blivit ännu mer exakt. Jämfört med den tidigare modellen är Garmin Forerunner 245 dessutom lite mindre i storlek, vilket är en fröjd för handleden under träningspass och nätter (för dig som vill hålla koll på sömnstatistiken). Ett par nya träningslägen har dessutom lagts till och du kan numera mäta aktiviteter som styrketräning och simning. Statistik från alla aktiviteter och dina framsteg kan du sedan kolla i den tillhörande och välgjorda Garmin Connect-appen.

Riktigt prisvärd
Garmin Forerunner 245 har en mer än godkänd batteritid för att vara en så pass avancerad löparklocka. Här kan du räkna med upp till 7 dagar i smartklockeläge och upp till 24 timmar med GPS. Med ett pris mellan 2 000-3 000 kronor tror vi att denna löparklocka kan vara det bästa alternativet för många, då den ger en allt man behöver till ett överkomligt pris.

Hemsida

Lätt och nätt design
Riktigt bra batteritid
Hög precision i mätningar
Överkomligt pris

Finns sömnspårning, men det är inte den bästa
Saknar vissa premiumfunktioner som Garmin Pay

4.5


Bästa billiga hörlurar: 5 budgethörlurar som är bäst i test

Träning & Hälsa
Garmin pulsband ligger på ett trägolv tillsammans med en Garmin Venu 3.

Bästa pulsband: 6 topptestade bröstband med exakta mätningar

Träning & Hälsa
En Whey 100-påse står på en skärbräda på ett köksbord, med en skopa pulver framför sig och en växt bakom.

Bästa proteinpulver: 4 märken med godast smak och bäst innehåll