Bästa ljusväckarklocka: 4 testvinnande wakeup lights som väcker dig gradvis

Amanda Westberg

Tycker du det värsta som finns är att behöva ställa alarm och bli väckt av det skräniga oljudet varje morgon? Då behöver du en ljusväckarklocka! Med dessa smarta varianter av väckarklockor behöver morgnarna inte vara lika hemska, då du blir väckt av ett behagligt ljus som påminner om en soluppgång. Det är extra guldvärt för alla som behöver gå upp tidigt under vintern och det är kolsvart varje morgon när man vaknar.

I den här topplistan över bästa ljusväckarklocka har vi samlat de enligt oss tre bästa alternativen du kan köpa just nu. Dessa ljusväckarklockor har stilrena designer, smarta funktioner, behagligt ljus och är topprankade bland tusentals nöjda kunder. I topplistan hittar du ett ”bäst i test”-alternativ som vi tror kommer passa utmärkt för de allra flesta, samt ett billigt budgetalternativ och ett lyxigt premiumalternativ. Så det bör finnas något som passar alla preferenser och budgetar.

Philips Wake-Up Light – Bäst i test

Vi har utsett Philips Wake-Up Light till testvinnare i vår topplista över bästa ljusväckarklocka. Den har en stilren design, ett gäng användbara funktioner och ett överkomligt pris. Allt detta har gjort den till ett populärt val bland kunder och den har fått toppbetyg från tusentals nöjda kunder.

Philips Wake-Up Light har en simpel och stilren design med en rund lampa som hålls upp av ett litet stöd på baksidan. I mitten av denna runda lampa finns den digitala klockan samt knapparna där du ställer in väckarklockan. När det är dags för väckning lyser väckarklockan upp i ett svagt och behagligt ljus som sedan ökar gradvis i ljusstyrka under 30 minuter, precis som vid en riktig solnedgång. Väckarklockan fungerar dessutom som en läslampa som du kan ställa in med 10 olika ljusinställningar och du kan även ställa in ljusstyrkan på själva klockan. För ett pris på cirka 700 kronor är detta en helt suverän ljusväckarklocka och ett solklart val för dig som vill vakna på ett lite behagligare sätt på morgnarna.

5

Pros

Kliniskt bevisad effekt
Stilren, modern design
Fungerar även som läslampa

Cons

Endast vitt ljus

Lumie Bodyclock Glow – Bästa funktioner

Vi har gett Lumies ljusväckarklocka en plats i vår topplista över bästa ljusväckarklocka då den erbjuder en naturlig väckningsupplevelse och gott om möjligheter till anpassning tack vare ett gäng användbara funktioner. 

Lumie Bodyclock Glow väcker dig med ett mjukt ljus som påminner om en soluppgång som ökar gradvis i ljusstyrka och du kan själv välja om denna process ska ta 20, 30 eller 45 minuter och du kan även ställa in hur starkt ”soluppgången” ska lysa när den är klar. Förutom möjlighet att ställa in längd och ljusstyrka på väckningen, kan du också välja mellan olika väckningsljud och så finns det givetvis en snooze-funktion. Lumie-märket har dock inte bara tänkt på väckning, utan hjälper dig också att slappna av när det är läggdags. Här kan du ställa in klockan för att spela upp en gradvis solnedgång som varar i 20, 30 eller 45 minuter, tillsammans med lugnande sömnljud. Den avspeglar riktiga färger vid soluppgång och solnedgång genom blandade LED-lampor och erbjuder en dimbar sovrumsbelysning. Klockan har även ljuskänslig automatisk dimning av displayen för nattanvändning och inkluderar 10 olika ljud för sömn och väckning, inklusive vitt brus. Om du vill ha en ljusväckarklocka med gott om funktioner, är Lumie Bodyclock Glow det bästa alternativet.

5

Pros

Massor av möjligheter till anpassning
Både för läggning och väckning
Flera olika färger på ljuset
Flera olika väckningsljud

Cons

Inte lika snygg design som vissa andra modeller
Åt det dyrare hållet

Rhythm Athmosphere Lamp – Bästa design

Rhythm Atmosphere Lamp är en mångsidig ljusväckarklocka som erbjuder en skräddarsydd ljusupplevelse för soluppgång och skymning. Som du ser på bilden har den dessutom en speciell design som sticker ut från de övriga modellerna vår topplista över bästa ljusväckarklocka och vi gillar den starkt. Vi tycker att den har en lite futuristisk look och är nog en design som hade gått hem hos barn och tonåringar, om du tänkt köpa en ljusväckarklocka till någon i familjen. 

Ljusväckarklockan har stöd för Bluetooth och går att styra via mobilen, men den har också en fjärrkontroll och fysiska knappar om du skulle föredra det. Du får massor av anpassningsmöjligheter med klockan som låter dig anpassa LED-ljuset i olika lägen och färger. Tack vare Bluetooth-funktionen kan du också använda denna ljusväckarklocka som en liten högtalare med musikuppspelning från din telefon och för väckningsljud kan du välja mellan 15 olika alternativ för vitt brus. För väckning kan du välja mellan 9 olika belysningseffekter som alla väcker dig med ett mjukt och behagligt ljus.

4.5

Pros

Designen sticker ut
Kontroll via Bluetooth, fjärrkontroll eller knappar
Kan spela musik från telefonen
Oändligt med färgalternativ

Cons

Designen kanske inte är för alla
Lite svår att få tag på

Philips Somneo – Bästa ljusväckarklocka i premiumklass

Philips Somneo påminner lite om Philips Wake-Up Light som är testvinnare i vår topplista över bästa ljusväckarklocka, men den här modellen känns lite mer premium i sin design, så om du vill ha en riktigt lyxig ljusväckarklocka och har en obegränsad budget bör du satsa på denna.

Den här ljusväckarklockan har liknande funktioner som Philips övriga modeller av ljusväckarklockor, men en funktion som sticker ut är RelaxBreathe, som hjälper dig att varva ned på kvällarna med en guidad andningsövning där du andas i takt med ett mjukt ljus som går från gyllene till midnattsrött. Du kan också ladda ned den tillhörande appen SleepMapper, som hjälper dig hålla koll på rumsmiljön och dina sömnrutiner för att kunna ge dig tips om hur du kan förbättra dina sömnvanor och kvalitet. För övrigt får du samma funktioner för väckning och läggning som du får med Philips Wake-Up Light, med behagligt ljus som ökar gradvis i ljusstyrka för att efterlikna en soluppgång. Den här ljusväckarklockan skiftar en del i pris beroende på vilken återförsäljare du köper den från, så vi rekommenderar att du kollar runt lite bland olika motiv för att eventuellt kunna spara någon hundralapp.

4

Pros

Stilren design
RelaxBreathe-funktion
Tillhörande SleepMapper-app

Cons

Dyr

Hem & Hushåll
En kvinna sedd bakifrån med lockigt, blont hår som täcker ryggen.

Bästa värmespolar: 3 prisvärda kit som gör det enkelt att locka håret

Hem & Hushåll
En kvinna sitter framför en spegel och lockar håret.

Bästa locktång: 3 testvinnare för vackra lockar som håller hela dagen