Bästa läsplatta: 4 testvinnande e-läsare för alla bokmalar

Amanda Westberg

Välkommen till vår topplista över bästa läsplatta! Här har vi samlat ihop de bästa alternativen för dig som älskar att läsa böcker och vill kunna ta med dig ett stort bibliotek för läsning när du är ute på språng. Dessa digitala läsare, eller E-läsare, som de också kallas ibland, har tydliga skärmar som samtidigt är skonsamma för ögonen och kommer i tillräckligt kompakta storlekar för att vara enkla att bära med sig i väskan. Så om du planerar en dag på stranden eller har en lång resedag framför dig, är en läsplatta din bästa vän.

I den här topplistan har vi samlat ihop tre stycken alternativ med testvinnande läsplattor. Du hittar ett ”bäst i test-alternativ” med en läsplatta som erbjuder bra balans mellan prestanda och pris, som vi tror kommer passa bra för de allra flesta. Utöver det finns ett utmärkt budgetalternativ för dig som vill ha något billigt, samt ett lyxigt premiumalternativ för dig som vill ha det bästa av det bästa. Det bör alltså finnas något som passar alla behov och budgetar.

Amazon Kindle Paperwhite (2021) – bäst i test

Amazon Kindle Paperwhite (2021) är den absolut bästa läsplatta du kan köpa just nu enligt oss på Testplanet. Här kombineras en fantastisk design med en stor och tydlig skärm, gott om lagring och ett batteri som håller i upp till tio veckor – allt för ett pris som ligger under 2 000 kronor!

Kindle Paperwhite har en välgjord och vattentät design som är genomtänkt ned till minsta detalj. Här får du bakgrundsbelysning, en skarp upplösning på 300 ppi, pekskärmsfunktionalitet, en perfekt skärmstorlek på 6,8 tum och gott om lagring på antingen 8 eller 16 GB. Skärmen är av en E Ink-typ, som är skarp och tydlig samtidigt som den är skonsam för ögonen. Bakgrundsbelysningen gör det enkelt att läsa i mörker och det går också justera ljuset efter behov och preferenser. 

Till en början fanns Kindle Paperwhite bara tillgänglig i en modell med 8 GB lagring, vilket kan vara lite för lite, men Amazon valde sedan att släppa ytterligare en modell med 16 GB lagring. Detta tycker vi är alldeles utmärkt och låter dig spara ett helt gäng böcker till ditt bärbara bibliotek. Om du skulle behöva mer än så kan du satsa på Paperwhite Signature Edition istället, som finns tillgänglig med 32 GB lagring. Med tanke på det otroligt överkomliga priset för Kindle Paperwhite, är det dock solklart att detta är den absolut bästa läsplattan för de allra flesta, med suverän balans mellan prestanda och pris.

5

Pros

Stor och tydlig skärm
Bakgrundsbelysning och justerbart ljus
Riktigt prisvärd
Lagom mycket lagring

Cons

Vissa kanske föredrar en mindre skärm för bättre bärbarhet

Kobo Libra Color – bästa läsplatta med färgskärm

Kobo Libra Colour är den senaste innovationen från Kobo och den senaste stora nyheten vi fått på marknaden av läsplattor. Den släpptes under våren 2024 och är designad för att erbjuda en premium läsupplevelse, där färgskärmen är ett av dess främsta säljargument. Tack vare färgskärmen är denna läsplatta är särskilt intressant för de som läser många grafiska böcker som serier, barnböcker eller dokument där färg spelar en stor roll för upplevelsen. Om du däremot mest läser vanliga svartvita böcker, kan det vara bättre att kolla in andra alternativ, då färgskärmen resulterar i en något högre kostnad.

Specifikationer och bibliotek
Kobo Libra Colour är utrustad med en 7-tums E Ink Carta 1200-färgskärm, vilket är en betydande uppgradering jämfört med tidigare modeller i Kobo-sortimentet som främst använt svartvita skärmar. Skärmupplösningen ligger på 1680 x 1264 pixlar, vilket ger en skarp bildkvalitet och texten är lättläst även under solljus tack vare en matt yta ovanpå skärmen. Läsplattan stöder upp till 4096 färger, vilket markant förbättrar visningen av bilder och annat färginnehåll.

Denna läsplatta är ganska lätt med en vikt på 215 gram och har dimensionerna 144.6 x 159.3 x 7.6 mm, vilket gör den kompakt och enkel att hantera med en hand,, samt att bära med sig i väskan när man är ute på språng. Batteritiden håller också premiumklass och kan hålla i flera veckor på en enda laddning, lite beroende på hur mycket du använder läsplattan och vilken typ av innehåll du visar.

Kobo Libra Colour är direkt kopplad till Kobos omfattande e-bokbutik, som erbjuder miljontals titlar, inklusive både traditionella e-böcker och mer grafiskt innehåll som serier och barnböcker. Den har också integrering med OverDrive, vilket möjliggör lån av digitala böcker från offentliga bibliotek där detta stöds.

Tillgänglighet och pris
Kobo Libra Color finns tillgänglig att beställa hos flera stora återförsäljare samt via Kobos egna hemsida. I Sverige ligger priset för Kobo Libra Colour vanligtvis runt 2 699 kronor, vilket placerar den i ett mellansegment för läsplattor.

Sammanfattningsvis är detta en fantastisk ny läsplatta som sticker ut främst tack vare sin skarpa färgskärm och kompakta formfaktor. Om du läser mycket färginnehåll, är detta en dröm-läsplatta. Men om du behöver en lite större skärm och vattentålighet, kan vi rekommendera att du kollar in Amazons senaste Kindle Paperwhite-läsplatta istället. Den läsplattan är dessutom lite billigare än Kobos senaste premiumplatta.

4.5

Pros

Vacker och skarp färgskärm
Stort bibliotek
Bra antiglare-yta för läsning utomhus
Kompakt formfaktor

Cons

Skärmen kan vara för liten för vissa
Onödigt dyr om du inte behöver en färgskärm
Ingen vattentålighet

PocketBook Verse – bästa läsplatta i budgetklass

Om du vill ha en enkel och billig läsplatta kan vi rekommendera att du kollar in PocketBook Verse, som vi utsett till bästa läsplatta i budgetklass i vår topplista. Denna smidiga läsplatta går att klicka hem för överkomliga 1 500 kronor om du köper den i en grå eller ljusblå färg. Den finns även tillgänglig i en mörkare blå och en röd färg, men för dem får du lägga ut någon hundralapp till.

Denna läsplatta har en lagom stor storlek som mäter 6 tum har en utmärkt E Ink-skärm som gör texten på skärmen klar och tydlig, utan att bli påfrestande för ögonen. Skärmen har pekfunktionalitet och är bakgrundsbelyst med Smartlight, som gör läsningen enkel oavsett ljusförhållandena runtom dig.

De punkter där man märker att detta är en lite billigare läsplatta jämfört med Amazons testvinnare, är framför allt batteriet, lagringen och tåligheten. Batteriet här orkar inte riktigt hålla jämna steg med Amazons imponerande tio veckor mellan varje laddning. Du får också klara dig med endast 8 GB lagring, vilket kan vara lite för snålt för en del. Läsplattan är inte heller vattentålig som Amazons testvinnare är, så du får vara lite mer försiktig med denna. Men för alla som vill ha en simpel läsplatta och bara har ett par böcker i gång samtidigt, är detta en utmärkt läsplatta för sitt pris.

4

Pros

Utmärkt skärm med bra ljus
Lagom skärmstorlek, väldigt bärbar
Riktigt lågt pris

Cons

Endast 8 GB lagring
Inte lika tålig som dyrare modeller

Kobo Sage – bästa läsplatta i premiumklass

Kobo Sage är den bästa läsplattan i premiumklass enligt oss på Testplanet. Här får du allt du kan tänkas vilja ha från en läsplatta, från en robust och stilren konstruktion, en tydlig och behaglig skärm, rejält med lagring och ett gäng extra funktioner som trådlös Bluetooth-anslutning för möjlighet att även lyssna på ljudböcker via läsplattan. Detta är läsplattan för dig som vill ha den ultimata bärbara läsupplevelsen och har gott om pengar att spendera.

Kobo Sage har en stor E Ink Carta-skärm på 8 tum med en upplösning på 1 440 x 1920 och 300 ppi. Skärmen har tydliga kontraster och en antireflex-beläggning, så det fungerar alldeles utmärkt att läsa böcker även utomhus i solljus. De två punkter där Kobo Sage verkligen sticker ut från konkurrensen är dess imponerande lagring och dess trådlösa Bluetooth-stöd. Här får du nämligen en lagring på 32 GB, vilket kommer att vara mer än tillräckligt för att spara allt från studieböcker, skönlitteratur, kokböcker och allt annat du kan tänkas vilja ha tillgängligt på din läsplatta. Om du inte skulle känna för att läsa, erbjuder Kobo Sage också en exklusiv funktion tack vare sin trådlösa Bluetooth-anslutning, som låter dig koppla ett par hörlurar till läsplattan och lyssna på ljudböcker. Detta gör läsplattan ganska unik och otroligt mångsidig.

För extra skydd till din läsplatta kan du välja att köpa till Kobo Sages egna SleepCover och PowerCover, som gjorts specifikt för denna läsplatta för att skydda den och ge en upplevelse i premiumklass. Du kan även välja att köpa till tillbehör som en Kobo Stylus för enkel navigering på läsplattan eller för att skriva ned anteckningar som du sedan kan spara till andra enheter med Dropbox-stöd. Som du hör får du ett gäng extra funktioner med Kobo Sage som inte går att hitta på andra läsplattor, så här får du verkligen en unik läsupplevelse i absolut toppklass och vi kan varmt rekommendera denna läsplatta om du har budget för den.

4.5

Pros

Går att lyssna på ljudböcker också
Finns ett gäng tillbehör att köpa till
Massor av lagring
Premium rakt igenom

Cons

Den är dyr
Kan vara för stor för vissa

Hem & Hushåll
En svart OBH Nordica airfryer står på en köksbänk bland färdig mat som pommes, mozzarellasticks, revben och mer.

Bästa billiga airfryer: 5 prisvärda luftfritöser som inte tömmer kontot

Hem & Hushåll
En vit robotdammsugare håller på att dammsuga en matta vid kanten av en soffa.

Bästa billiga robotdammsugare: 4 topprankade modeller som inte tömmer kontot