Bästa kameramobil: 3 telefoner för foto som är bäst i test

Amanda Westberg

Ska du köpa ny mobil och vill ha den allra bästa kameramobilen? Då har du kommit till precis rätt ställe. Här hittar du nämligen vår uppdaterade topplista över bästa kameramobil just nu, från marknadsledande märken som Samsung, Google och Apple.

Alla mobiler i den här topplistan är toppmobiler överlag, men sticker ut lite extra från konkurrensen tack vare deras oöverträffade kameror. Med dessa kameramobiler får du avancerad hårdvara som ger levande färger och skarpa detaljer oavsett om du fotograferar i makroläge, nattläge, porträttläge eller något annat. Dessa imponerande kameror kompletteras med ett gäng användbara fotolägen och funktioner, där framför allt Google lyser med sina smarta AI-trick. Om du är ute efter en kraftfull mobil med enastående kamerakvalitet, kan du bara läsa vidare. Vi har också skrivit ihop topplistor över de bästa mobilerna överlag just nu, om du skulle vilja kika in den också.

Samsung Galaxy S24 Ultra – bäst i test

Samsung Galaxy S24 Ultra tar över förstaplatsen i vår topplista över bästa kameramobiler efter sin föregångare Galaxy S23 Ultra. Samsung behåller alltså sin ledning på marknaden av förstklassiga, avancerade kameramobiler. Fjolårets mobil hade redan kraftfulla kameraspecifikationer och Samsung bygger vidare på dessa med sitt senaste flaggskepp.

Kamerorna
Foton du tar med Samsung Galaxy S24 Ultra känns mer naturliga i färgerna jämfört med tidigare Samsung-modeller och till och med de senaste toppmobilerna från Apple. Huvudkameran på 200 MP (med en f/1.8 bländare och optisk bildstabilisering) finns kvar, men den här gången levererar den bättre färger och större dynamiskt omfång. Något som sticker ut är att Samsung valt att ändra kamerans zoom från 10x till 5x. Detta ser oroväckande ut på papper, men det resulterar faktiskt i bättre bildkvalitet med mindre nivåer av brus jämfört med 10x zoomen.

Huvudkameran får sällskap av en ultravidvinkelskamera som erbjuder en 120˚ synvinkel för att fånga expansiva landskap och stora gruppfoton, samt två telefotoobjektiv på 10 MP vardera. Detta skapar en mångsidig kamerauppsättning som klarar av alla typer av motiv och ljusförhållanden galant.
Videoprestandan är lika imponerande, med möjligheten att spela in i upp till 8K-upplösning vid 30 bilder per sekund, vilket garanterar att även de mest subtila detaljerna fångas med precision. Super Steady-video minimerar skakningar och ger en jämn och professionell videokvalitet som är perfekt för actionscener eller dynamiska scener i rörelse.

Samsung erbjuder ett gäng roliga och användbara fotolägen, samt redigeringsalternativ, som den här gången får hjälp av den extra kraften från AI. Under våra tester av mobilen gillade vi främst matläget, vars foton fick även de enklaste måltider att se utsökta ut, redo att laddas upp på sociala medier!

Övriga höjdpunkter
Det är såklart inte bara kamerorna som är alldeles lysande i detta flaggskepp från Samsung. Utöver kameror i toppklass får du en robust och elegant design som inkluderar en imponerande 6.8-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm med en upplösning på 3200 x 1440 pixlar, som inte bara ger skärpa och detaljrikedom utan också är utrustad med HDR10+ och en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz för en ultrasmidig visuell upplevelse.

På insidan hittar du ett Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy, som säkerställer en kraftfull, snabb prestanda och hög energieffektivitet. Mobilen har stöd för både snabbladdning och trådlös laddning. Lagringsalternativ börjar vid 256 GB och går hela vägen upp till 1 TB, medan RAM ligger på 12 GB.

5

Pros

Ännu bättre kameror än föregångaren
Tålig och slitstark med titan & Gorilla Armor
Överraskande lång batteritid

Cons

Väldigt dyr
Vissa AI-funktioner känns onödiga
Maffig i storlek

Google Pixel 8 Pro – Bästa kameramobil sett till funktioner

Google är kända för att tillverka helt suveräna kameramobiler och deras senaste toppmodell Google Pixel 8 Pro är märkets bästa kameramobil hittills. Dess kraftfulla kameror kompletteras med en lång lista roliga fotolägen och avancerade AI-funktioner som bearbetar foton och videor, och tar dem upp till nästa nivå. Förutom imponerande kameror får du en kraftfull telefon med det senaste Android 14, en distinkt design, en lång batteritid och hela sju års lovade uppdateringar lovat från Google – allt detta till ett hyfsat överkomligt pris.

För sin nya toppmodell har Google uppgraderat varje kamera som finns i kamerauppsättningen och telefonen tar utmärkta makrobilder med tydliga detaljer och mättade färger. Men det som verkligen får Googles flaggskepp att sticka ut från konkurrensen är dock deras unika och avancerade AI-funktioner. Här får du bland annat tillgång till Magic Eraser och Magic Editor, som låter dig ta bort saker helt från dina foton, ändra bakgrunden, flytta runt på föremål och personer och mer. Andra intressanta redigeringsfunktioner är deras Best Take-funktion, som låter dig ändra ansiktsuttryck på personer i ett gruppfoto om du tagit flera foton, så du exempelvis kan ändra ansiktet på en person som råkade blunda på fotot. Smart och användbart eller obehagligt och för mycket? Kanske både och. Men hur som helst, om du vill ha en äkta Android-upplevelse, en kraftfull telefon överlag och framför allt helt suveräna kameror med de mest mångsidiga och unika funktioner som finns? Då är Google Pixel 8 Pro bästa kameramobil för dig.

4.5

Pros

Kraftfulla kameror som ger mättade, vackra färger
Massor av fotolägen och unika AI-tricks
Bra mobil överlag

Cons

Vissa AI-funktioner kanske är lite väl mycket
Google-designen är inte för alla

iPhone 15 Pro Max – Bästa kameramobil för Apple-fans

Om du är en Apple-användare och är ute efter bästa kameramobil, är det utan tvekan iPhone 15 Pro Max du ska lägga pengarna på. Apples Pro- och Pro Max-enheter är deras mest kraftfulla mobiler som under tidigare år främst imponerat med större skärmstorlekar och batterikapacitet, men den senaste toppmodellen skiljer sig inte bara åt när det kommer till detta. För första gången på länge är kamerorna på den större iPhone 15 Pro Max nämligen något bättre än de på den standardstora iPhone 15 Pro, främst på grund av dess 5x optiska zoom.

Apple har äntligen börjat använda periskopteknologi med sin iPhone 15 Pro Max och har använt sig av en innovativ ”tetraprism”-design för att ge sin senaste flaggskeppsmodell de bästa zoommöjligheterna som någonsin setts på en iPhone. Visst är 5x optisk zoom fortfarande märkbart mindre imponerande än den 10x optiska zoom du får på Samsung Galaxy S23 Ultra, men iPhone 15 Pro Max tar ändå exceptionella zoombilder. Tillsammans med den överlägsna zoomen finns även förbättrad 3D-sensorshift-optisk bildstabilisering, som gör ett mycket bättre jobb med att hålla bilderna stabila jämfört med de tagna med iPhone 14 Pro Max, särskilt på digitalt zoomade videor.

Utöver det delar iPhone 15 Pro Max en identisk 48 MP huvudkamera, 12 MP ultravidvinkelkamera och 12 MP frontkamera med sin föregångare. Men det är inget problem. Apples kameror lyser starkt med sin AI-bearbetning, som kan justera bilder för att få fram det bästa i dem, tillsammans med ett utmärkt dynamiskt omfång. De är också utmärkta för videoinspelningar med några roliga lägen som fokustagning för att hjälpa dig spela in filmiska bilder. I våra tester fann vi också att fotografering i svagt ljus är riktigt pålitligt på iPhones, med stora sensorer som är överlägsna för nattbilder. Med andra ord, om du inte desperat behöver en längre zoom och är ett ivrigt Apple-fan, är iPhone 15 Pro Max en av de bästa kameramobilerna du kan köpa just nu.

4.5

Pros

Apples mest kraftfulla mobil just nu
Kameror i absolut toppklass

Cons

Batteritid och laddning hade kunnat vara bättre
Den är ganska dyr

Mobil
En Galaxy Z Flip och en Galaxy Z Fold hålls upp framför kameran över ett grått skrivbord.

Bästa vikbara mobiler: 5 topptestade telefoner i vikbart format

Mobil
Samsung Galaxy S23 Ultra mot gardin

Bästa mobiltelefon: 7 modeller i test