Välkommen till vår topplista över bästa illustrationsmarkers! Dessa färgpennor har blivit riktigt populära under de senaste åren då de är lättanvända, mångsidiga, relativt billiga och framför allt roliga! De finns tillgängliga i ett enormt utbud av härliga färger, samt med olika spetsar och storlekar.
Beroende på vad du ligger på för nivå och vad du är ute efter för typ av resultat, finns det illustrationsmarkers som kommer att passa just dig och dina behov. I vår topplista över bästa illustrationsmarkers har vi valt ut vad vi tycker är de absolut bästa alkoholbaserade och vattenbaserade markers som finns att köpa just nu. Denna topplista inkluderar markers som passar för nybörjare på hobbynivå till erfarna professionella konstnärer, samt olika storlekar på budget.
Copic markers – Bäst i test
Typ: Alkoholbaserade markers Prisklass: Hög
Copic är marknadens absolut mest populära och bästa illustrationsmarkers just nu. Detta är permanenta, alkoholbaserade markers som använder en typ av bläck som är både syra- och giftfri. Bläcket i pennorna torkar dessutom snabbt, så du behöver inte oroa dig för att råka smeta ut det med handen.
Dessa markers finns tillgängliga i över 350 olika färger, så du kommer med säkerhet att kunna hitta varje nyans du är ute efter. Om du får slut på en färg behöver du inte heller köpa en helt ny penna, då varje Copic-marker är påfyllningsbar. Det går dessutom att byta ut stiften, där det ena är ett standardstift som liknar en penselspets och det andra är ett lite bredare stift med några millimeter i bredd. Eftersom detta är alkoholbaserade markers av hög kvalitet, är de enkla att kombinera för att skapa olika nyanser och skuggningar på pappret. Vi rekommenderar att du köper till ett dedikerat markerblock till alkoholbaserade markers, så inte färgerna blöder igenom arket.
Ohuhu – Bästa illustrationsmarkers i budgetklass
Typ: Alkoholbaserade markers Prisklass: Låg
Ohuhu är illustrationsmarkers som liknar Copic, men som ligger i en mycket lägre prisklass. Om du är en nybörjare som vill prova på illustrationsmarkers för första gången eller helt enkelt har en tajt budget, kan vi rekommendera att du testar dessa prisvärda illustrationsmarkers.
Dessa markers är precis som Copis alkoholbaserade och har två stift i varsin ände av varje marker, där en liknar en penselspets och en är lite bredare. Penselspetsen på dessa markers håller dock inte riktigt lika hög kvalitet som Copics motsvarighet, då denna är mycket mer styv och svårare att måla mjuka övergångar med. Den fungerar dock utmärkt för lite vassare kanter och detaljer. Eftersom detta är alkoholbaserade markers, torkar de fort utan att blöda igenom pappret, är enkla att skapa skuggningar med och är bäst att använda på ett dedikerat markerblock. Dessa illustrationsmarkers finns att köpa i prisvärda och stora set för bara några hundralappar, så det är ett bra första köp för nybörjare.
Faber-Castell lbrecht Dürer – Bästa illustrationsmarkers i mellanklass
Typ: Vattenbaserade markers Prisklass: Medel
Faber-Castell lbrecht Dürer är de bästa illustrationsmarkers du kan hitta i mellanklass just nu om du vill ha vattenbaserade illustrationsmarkers. Eftersom detta är vattenbaserade illustrationsmarkers påminner de väldigt mycket om vanliga akvarellfärger, både i färgernas lyster och hur färgerna beter sig på pappret. En del illustrationsmarkers kan ha väldigt heltäckande färger som känna tunga, men färgerna från Faber-Castell är ljusa och har ett fint lyster. Det är dessutom enkelt att blanda dem och skapa mjuka övergångar och skuggningar genom att applicera vatten på dem.
Något som gör Faber-Castell extra roliga att använda är det faktum att de fungerar så bra tillsammans med ganska stora mängder vatten. Detta möjliggör fler tekniker som exempelvis att hälla på lite salt på pappret när det är blött, för att skapa vackra effekter. Se bara till att du använder ett lite tjockare papper som tål större mängder vatten om du vill prova på vattentunga tekniker som denna.
Winsor & Newton Promarkers – Bästa färgutbud
Typ: Alkoholbaserade markers Prisklass: Medel
Illustrationsmarkers från Winsor & Newton är ett av marknadens kanske mest populära märken. De finns tillgängliga i ett enormt utbud av färger (150 stycken!), så de är perfekt för dig som vill kunna måla i många olika nyanser utan att behöva tänka på att försöka skugga färgerna särskilt mycket själv. De är dessutom relativt prisvärda och enkla för alla typer av konstnärer att måla med.
Vi upplever att illustrationsmarkers från Winsor & Newton är lite annorlunda jämfört med de flesta andra vi testat. Dessa pennor är lite hårdare i spetsarna och känns därför lite mer som vanliga touchpennor jämfört med andra illustrationsmarkers. Det är lite svårare att måla mjuka övergångar mellan färger, då dessa pennor skapar lite skarpare linjer. Det är däremot enklare att måla tydliga linjer och små detaljer med dessa.
Själva färgerna är ganska heltäckande, men har ändå viss transparens i sig, vilket gör det möjligt att bygga upp färgerna på pappret och skapa vackra effekter i flera olika lager. Dessa pennor passar utmärkt för både hobbykonstnärer och erfarna proffs, och priset i mellanklass gör dem dessutom tillgängliga för de allra flesta. Vi rekommenderar att du köper till en extra blender för dessa pennor, då det underlättar för att skapa mjukare övergångar.
Sharpie – Prisvärt alternativ
Typ: Alkoholbaserade markers Prisklass: Låg
Sharpie är ytterligare ett märke som tillverkar riktigt bra och prisvärda illustrationsmarkers. De finns tillgängliga i ett gäng fina färgset och är enkla att skapa skuggningar och övergångar.
Sharpie finns tillgängliga i både mörka och ljusa färgset och det är framför allt de ljusare färgerna vi gillar starkt. Färgerna har nästan en pastellkänsla över sig och är ljusa med vackert lyster. Själva färgerna är permanenta markörer som kan fungera som enkla överstrykningspennor, men om du arbetar lite med dem upptäcker du snabbt att de också fungerar fint att blanda för att skapa skuggningar och övergångar. Vi upplevde att det är krävs en liten inlärningskurva för att komma underfund med hur man ska blanda färgerna med Sharpie-pennor, men när det väl har klickat blir målarupplevelsen både enkel och mångsidig.
Precis som de flesta illustrationsmarkers har Sharpie-pennor en tjock och en tunn pennspets, men de är lite mindre än de flesta andra märken. Detta kan göra det lite jobbigare att måla stora ytor med Sharpie-pennor. Det är ingen jättestor grej, men vi tyckte ändå att det är värt att nämna.