Bästa eltandborste: 4 eldrivna tandborstar som är bäst i test

Amanda Westberg

Är det dags att slänga den där spretiga gamla traditionella tandborsten och byta ut den mot en eldriven variant? Då har du klickat in på precis rätt ställe, här hittar du nämligen vår topplista över bästa eltandborstar just nu. Vi har valt att hålla den kort och enkel, med en ”bäst i test”-modell som vi tror passar bäst för de allra flesta, en prisvärd modell med suverän batteritid, en budgetmodell för dig som vill spara lite pengar samt en premiummodell för dig som vill ha det absolut lyxigaste alternativet.

Det finns många fördelar med eltandborstar – för det första rengör de tänderna mer effektivt än manuella tandborstar och har ett par smarta funktioner som exempelvis timers, som hjälper dig hålla koll på hur länge du borstat och trycksensorer som varnar dig om du trycker för hårt mot emaljen eller tandköttet. En eltandborste är dessutom ett utmärkt alternativ för personer med begränsad rörlighet, som exempelvis äldre personer. Men nåväl, låt oss gå igenom de bästa eltandborstarna just nu.

Philips Sonicare Protective Clean 4500 – bäst i test

Vi har utsett Philips Sonicare Protective Clean 4500 till testvinnare i vår topplista över bästa eltandborstar. Philips tillverkar ett gäng riktigt bra eltandborstar och denna modell har hittat en perfekt balans mellan prestanda och pris. Här får du en skonsam och effektiv tandborstning, för ett pris som känns riktigt överkomligt för en bra eltandborste.

Philips Sonicare Protective Clean 4500 har två olika rengöringslägen (Clean & White), där Clean främst fokuserar på en god munhälsa och att avlägsna plack från tänderna, medan White-läget är lite tuffare och ger tänderna en polering för borttagning av ytliga fläckar och ger glänsande vita tänder. Philips Sonicare Protective Clean 4500 har faktiskt en imponerande mängd smarta funktioner för att vara en så liten teknikpryl. Eltandborsten kan till exempel tala om för dig om du trycker för hårt mot tänderna och tandköttet medan du borstar, säger till dig när det är dags att byta bortshuvud, håller koll på hur länge du borsat och erbjuder till och med ett mjukstartprogram för dig som ska börja använda en eltandborste för första gången. Som du hör får du verkligen allt du behöver här plus lite till, så om du ska investera i en eltandborste och vill ha något till överkomligt pris, är Philips Sonicare Protective Clean 4500 det absolut bästa alternativet.

5

Pros

Kompakta, tåliga fodral följer med
Bra funktioner och rengöringslägen
Noggrann och effektiv rengöring
Överkomligt pris

Cons

Vissa kunder har klagat på att den slutar fungera efter cirka 1,5 års användning
Kan bli ganska högljudd

Be Lucent Prism – bästa batteritid

Be Lucent Prism-eltandborsten imponerar inte bara med sin eleganta design utan erbjuder också praktiska funktioner för effektiv tandborstning, med en batteritid som ligger hästlängder före den övriga konkurrensen. Om du vill ha en kraftfull eltandborste som du inte behöver ladda jämt och ständigt, är det den här modellen du ska satsa på. Den är dessutom riktigt prisvärd, med ett pris under tusenlappen.

Designen inkluderar en tvåtonad färg som skiftar från ljusgrön till vitt och en kristallliknande fot som lyser under användning och i laddningsstationen. En LED-skärm visar borstläge, batterinivå och tid. Två Dupont-borsthuvuden medföljer vid köp. De är enkla att fästa på eltandborsten och har dessutom en tungskrapa på baksidan – något som förvånansvärt få eltandborstar erbjuder. Eltandborsten har ett silikonhandtag för bra grepp och är vattentålig (IPX8), vilket innebär att den kan användas i duschen. Borstningen aktiveras enkelt genom tryck mot borsthuvudet eller med ett tryck på knappen, med automatisk paus om trycket försvinner från borsten. Eltandborsten varnar dig om du trycker för hårt och den kan upplevas som lite väl känslig ibland, men det är också något av en vanesak då vi märkte att detta blev bättre ju längre vi använde eltandborsten.

Du kan välja mellan tre olika borstlägen; ”Clean”, ”Sensitive” och ”White”. Batteritiden är som tidigare nämnt anmärkningsvärt lång och ett av eltandborstens absolut största säljargument – upp till 60 dagar! Det är rejält mycket längre jämfört med marknadens toppmodeller som endast håller i cirka två veckor. Om du avskyr att alltid behöva ladda teknikprylar, är detta alltså eltandborsten för dig. När den väl behöver laddas, är den fulladdad på 8 timmar.

Priset på 995 kronor gör dessutom Be Lucent Prism riktigt prisvärd jämfört med konkurrenter, trots avsaknaden av en app. Med sitt fokus på grundläggande funktioner och exceptionell batteritid erbjuder Be Lucent Prism en pålitlig och prisvärd eltandborste.

4

Pros

Batteritiden i en klass för sig
Vacker design
Kan användas i duschen

Cons

Ingen tillhörande app
Lite väl känslig ibland
Ganska högljudd

Köp Be Lucent Prism här

Oclean X Pro Elite – bästa eltandborste i budgetklass

Oclean X Pro Elite har fått en plats i vår topplista över bästa eltandborste som det bästa budgetalternativet. Om du letat runt lite efter en bra eltandborste har du säkert märkt att många modeller är riktigt dyra – vissa kostar upp emot 3 000 kronor! Som tur är behöver man inte lägga ut flera tusenlappar för att få en bra eltandborste och Oclean X Pro Elite är ett utmärkt exempel på det. Här får du en tystgående och effektiv eltandborste, med ett gäng smarta rengöringslägen och funktioner till ett pris som de allra flesta har råd med.

Oclean X Pro Elite använder en kraftfull Maglev-motor som gör att eltandborsten kommer upp i imponerande 84 000 cirkulationer per minut och trots den kraftfulla motorn är eltandborsten som tidigare nämnt imponerande tystgående, tack vare sin WhisperClean-teknologi. Andra saker som får Oclean X Pro Elite att sticka ut i vår bok är dess långa lista över funktioner, hastighetsnivåer, batteritid och smarta design överlag. Här får du en tydlig pekskärm mitt på eltandborsten där du kan välja mellan olika lägen, ställa in tid och mer. Eltandborsten har 32 olika hastighetsnivåer (!), en batteritid som håller i upp till 35 dagar och när batteriet väl tar slut, laddar den fullt på bara 3,5 timmar. En annan liten detalj vi gillar är att det följer med ett väggfäste med eltandborsten, så den är enkel att förvara utan att den tar upp massor av plats på handfatet.

4.5

Pros

Väldigt tystgående
Otroligt billig för sin kvalitet
Många borstlägen och bra funktioner

Cons

Appen går inte att jämföra med motsvarigheter från sådana som Philips, Oral-B

Oral-B iO Series 10 – bästa eltandborste i premiumklass

Oral-B iO Series 10 är den absolut lyxigaste eltandborste du kan köpa just nu, vilket är tydligt både i dess oöverträffade prestanda och skyhöga pris. Om du har en stor budget och vill ha det bästa av det bästa, är det Oral-B iO Series 10 du bör satsa på.

Oral-B iO Series 10 har en tydlig pekskärm på framsidan av eltandborsten där du kan välja mellan sju olika borstlägen för att anpassa borstningen efter dina behov. Du kan exempelvis välja mellan daglig rengöring, tandköttsvård, varsam, vitgörande och mer. Andra smarta funktioner inkluderar en trycksensor som varnar dig med hjälp av färgkoder om du trycker för hårt med eltandborsten, du får en timer som ser till att du håller dig till den rekommenderade borsttiden, 3D-tandregistrering som använder sig av AI-teknologi för att se till att du inte missar något ställe och mer. Med i förpackning vid köp följer själva handtaget, ett borsthuvud, laddningsfodral, laddare och en påfyllningshållare. Både själva eltandborsten och dess tillhörande app är i en klass för sig och överskuggar resten av konkurrensen på marknaden, men med ett pris på närmare 4 000 kronor är det få som har råd med den.

5

Pros

Väldigt avancerad med LED-skärm, smart feedback och massor av funktioner
Väldigt skonsam och effektiv rengöring
Tystgående

Cons

Den är väldigt dyr

Hem & Hushåll
En slowcooker från Electrolux står på ett träbord bredvid ett gäng ingredienser och två färdiga hamburgare.

Bästa slowcooker: 3 modeller som är bäst i test

Hem & Hushåll
En person använder en ångmopp för att göra rent ett trägolv.

Bästa ångmopp: 3 effektiva ångmoppar som är bäst i test