Bästa datormus: 6 topptestade modeller

TestPlanet

I vårt jämförande test över bästa datormus kommer vi att gå igenom vilka som är de allra bästa modellerna på marknaden just nu. Idag finns det en stor mängd datormöss att välja mellan, från olika tillverkare och i olika prisklasser, något som kan göra det svårt att hitta den perfekta datormusen för dig och dina behov. I detta jämförande test har vi valt ut fem toppmodeller, så du ska få en snabb översikt och valet förhoppningsvis blir lite enklare för dig.

I våra tester har vi kollat på de allra viktigaste faktorerna, inklusive prestanda, ergonomi, precision, anpassning och design. Vi har sedan jämfört våra resultat med priset, för att se hur prisvärd varje modell är. Skrolla bara vidare för att komma till vår topplista över bästa datormus.


Microsoft Surface Precision – Bäst i test

Anpassningsbara knappar: 6 stycken Batteritid: Upp till 3 månader Kompatibilitet: Windows, macOS

Microsoft Surface Precision är den bästa datormus du kan köpa just nu.

Vi har utsett Microsoft Surface Precision Mouse till testvinnare i vårt jämförande test. Det är en riktigt populär datormus gjord för professionelt arbete med en subtil design som passar in perfekt i en kontorsmiljö. Den är ganska dyr, men du får hög kvalitet för pengarna.

Ofattbart lång batteritid
Microsoft Surface Precision Mouse är kompatibel med både Windows- och macOS-plattformar, vilket gör den mångsidig och flexibel. Den är trådlös och ansluts enkelt via Bluetooth till din enhet, så du slipper alla sladdar. Om du tycker det är drygt att konstant behöva plocka fram laddningsstadden och ladda trådlösa datormuss, är det inget du behöver oroa dig för med Microsoft Surface Precision Mouse. Den har nämligen en batteritid som håller i upp till 3 månader!

Microsoft Surface Precision har en helt suverän prestanda.

Högkvalitativ optisk sensor
Den erbjuder även hög prestanda med en högkvalitativ optisk sensor som ger utmärkt precision och responsivitet. Om du använder dig av genvägar och snabbknappar medan du arbetar, kommer du att uppskatta att Microsoft Surface Precision Mouse har flera anpassningsbara knappar som kan konfigureras enligt dina behov och förbättra ditt arbetsflöde. För övrigt har den en ergonomisk design med en gummibeläggning som ger ett bekvämt grepp och den är skön att använda under hela arbetsdagen. Den är ganska dyr, men den är menad för professionella användare som vill ha en datormus i toppklass.

Hemsida

Välgjord ergonomisk design
Otroligt lång batteritid
Snabb prestanda med hög precision
Anpassningsbara knappar

Ganska dyr

5


Dell MS116 – Bästa datormus i budgetklass

Anpassningsbara knappar: Inga Batteritid: Kabelansluten Kompatibilitet: Windows, macOS, Linux

Dell MS116 är riktigt prisvärd.

Dell MS116 är bästa datormus för dig som vill ha en pålitlig datormus till ett riktigt överkomligt pris. Här får du en kabelansluten datormus med en enkel design, som passar perfekt för vardagligt kontorsarbete eller avslappnad användning hemma.

Inga anpassningsbara knappar
Dell MS116 använder en optisk sensor som ger en tillförlitlig prestanda och som svarar snabbt på dina klick och rörelser. Den har två knappar och ett skrollhjul som låter dig navigera och utföra enkla uppgifter på datorn. Du får alltså klara dig utan en uppsättning anpassningsbara knappar här, som dyrare modeller ofta erbjuder. Men den är däremot perfekt för dem som vill ha något riktigt billigt och simpelt, som går snabbt att installera och börja använda.

Dell MS116 är en kabelansluten modell.

Simpel design
Datormusen har som tidigare nämnt en enkel design. Den är diskret och kommer att smälta in bra i en kontorsmiljö och du kan välja mellan färgerna svart, vit och grå. Den har inte den mest ergonomiska designen, då den inte är formad speciellt väl efter handen och saknar gummitäckta ytor för bättre grepp. Men med tanke på priset får du ändå riktigt mycket för pengarna här och den imponerar verkligen för att vara en datormus i budgetklass.

Hemsida

Otroligt billig
Enkel att installera
Bra prestanda

Saknar avancerade funktioner
Inte den mest ergonomiska designen

 

3.5


Logitech MX Master 3 – Bästa datormus i premiumklass

Anpassningsbara knappar: 7 stycken Batteritid: Upp till 70 dagar Kompatibilitet: Windows, macOS

Logitech MX Master 3 är en riktigt lyxig datormus.

I vårt jämförande test har vi valt ut Logitech MX Master 3 som bästa datormus i en premiumklass. Detta är en avancerad och högpresterande datormus med kompatibilitet för både Windows och macOS, som riktar sig främst till professionella användare. Den är dyr, men du får mycket för pengarna här.

Använder en Darkfield-sensor
Logitech MX Master 3 har en otroligt snabb prestanda och hög precision. Den använder sig av en speciell Darkfield-sensor, som ser till att datormusen svarar bra på praktiskt taget alla ytor, inklusive glas. Du får också tillgång till avancerade funktioner som anpassningsbara knappar, som förväntat av en datormus i premiumklass.

Logitech MX Master 3 använder en avancerad Darkfield-sensor.

Ergonomisk design
Sett till design har Logitech MX Master 3 en välgjord ergonomisk design med en något rundad design och en tumhållare, som ska göra det enklare att få en naturlig handposition och samtidigt minska belastningen på handleden. Detta gör det skönt att använda datormusen även under långa arbetspass. Det är en trådlös datormus som ansluts via Bluetooth och den har en imponerande snabb laddning – du får tre timmars batteritid på bara en minuts laddning! Om du vill ha en avancerad datormus i toppklass, är detta modellen du bör satsa på.

Hemsida

Välgjord, ergonomisk design
Kraftfull Darkfield-sensor
Otroligt snabb laddning

Väldigt dyr
Onödigt avancerat paket för många användare

4.5


Apple Magic Mouse 2 – Bästa datormus för Apple-fans

Anpassningsbara knappar: Inga Batteritid: Minst en månad Kompatibilitet: macOS, iPadOS

Apple Magic Mouse 2 är ett utmärkt val för Apple-fans.

Apple Magic Mouse 2 är bästa datormus för dem som är investerade i Apples ekosystem. Det är en stilren och innovativ datormus som är gjord specifikt för användning med Mac-datorer. Här får du en slimmad datormus med enkel navigering och intuitiva gester, för ett pris i en övre mellanklass.

Modern och slimmad design
Apple Magic Mouse 2 sticker ut lite från resten av datormössen du hittar i vårt jämförande test. Denna datormus från Apple har nämligen en ovanligt platt design, som är fri från extra knappar och skrollhjul. Den ser alltså riktigt stilren och modern ut, men det är kanske inte den mest ergonomiska datormus som finns, då den platta formen kan bli ganska obekväm efter en längre tids användning. Den slimmade designen gör dock datormusen lätt och portabel, så den är perfekt att packa med sig i väskan för resor och arbete ute på språng.

Apple Magic Mouse 2 har en modern och slimmad design.

Gjord specifikt för macOS
När det kommer till prestanda använder Apple Magic Mouse 2 en högupplöst lasersensor som svarar exakt på alla dina rörelser och klick. Datormusen är trådlös och ansluts via Bluetooth, och batteriet laddas enkelt via en Lightning-kabel. Den har en sömlös integration med macOS-plattformen och är därför ett perfekt val för alla Mac-användare som vill ha något stilrent och enkelt, som passar bra in i Apples övriga ekosystem av premiumprodukter.

Hemsida

Modern och enkel design som sticker ut
Sömlös integration med macOS
Perfekt val för Apple-fans

Kanske inte den mest ergonomiska designen
Begränsad kompatibilitet
Inga fysiska anpassningsbara knappar

4


Logitech MX Anywhere 3 – Bästa allround datormus

Anpassningsbara knappar: 6 stycken Batteritid: Upp till 70 dagar Kompatibilitet: Windows, macOS, ChromeOS, Linux, iPadOS, Android

Logitech MX Anywhere 3 är ett riktigt bra allround-alternativ.

Logitech MX Anywhere 3 är ett bra allround alternativ för dig som vill ha en avancerad trådlös datormus som erbjuder en bra balans mellan prestanda och mångsidighet. Datormusen ligger i en övre prisklass, men den är verkligen värd sitt pris.

Upp till 70 dagars batteritid
Logitech MX Anywhere 3 använder en avancerad Darkfield-sensor, som gör att den svarar bra på de flesta typer av underlag, inklusive glas. Du får också Logitechs egna avancerade MagSpeed-skrollhjul som gör det otroligt smidigt att bläddra igenom saker som dokument och hemsidor. Datormusen är trådlös och har en lång batteritid som håller i upp till 70 dagar på en enda laddning. När du väl behöver fylla på batteriet, får du tre timmars laddning på bara en minut.

Logitech MX Anywhere 3 fungerar med ett gäng olika plattformar.

Bred kompatibilitet
Som förväntat av en datormus i toppklass, erbjuder Logitech MX Anywhere 3 ett gäng anpassningsbara knappar via Logitech Options-programvara och ett skrollhjul med horisontell skrollning tillgänglig. Designen är stilren och ergonomisk, med gummitäckta ytor som säkerställer ett stabilt och skönt grepp. Datormusen finns tillgänglig i färgerna svart, vit och ljusrosa. Du får också en bred kompatibilitet med stöd för Windows, macOS, Linux, ChromeOS, iPad OS och Android. Du får alltså ett riktigt mångsidigt allround-kit här och även om du får betala en del för datormusen, tycker vi att den är riktigt prisvärd.

Hemsida

Bred kompatibilitet
Snabb prestanda med avancerat skrollhjul
Anpassningsbara knappar

Ganska liten, så den kan bli obekväm för dem med större händer

4.5

Logitech G Pro X Superlight 2 – Bästa lätta datormus

Anpassningsbara knappar: 2 stycken DPI: 32 000 Polling rate: 2 000 Hz

En chockrosa Logitech G Pro X 2 Superlight 2 står på en beige musmatta.
Logitech G Pro X 2 Superlight 2 finns bland annat i en chockrosa färg.

Vill du att din gamingmus ska vara en F1-bil eller en pansarvagn? Är svaret det förstnämnda är Logitech G Pro X Superlight 2 din nya bästa vän. Prislappen är rätt hög, men Logitech har sett till att satsa järnet på tre saker: vikt, hastighet och batteritid

Extremt lätt
Hela klabbet väger bara 60 gram, vilket fick oss att tro att vi missat batteriet först. Det i kombination med bra glid och riktigt responsiva hybridknappar är en bra grund. Lägg sedan till Logitechs Lightspeed-protokoll, 2 000 hertz polling rate och upp till 32 000 DPI så förstår du att det finns alla möjligheter till snabbhet under skalet här. Även om vikten tar en stund att vänja sig vid är den ändå riktigt bekväm att använda. Samtidigt har du 95 timmar batteritid, vilket är bra oavsett hur du ser på det.

Undersidan av en Logitech G Pro X 2 Superlight 2.
Undersidan av Logitech G Pro X 2 Superlight 2.

Krånglig mjukvara
Nackdelen är att alla dessa inställningar görs via Logitech G Hub. Även om det finns en hel del kraft och valmöjlighet här gör inte Logitech det direkt enkelt att använda. Detta gäller särskilt om du har fler Logitech-prylar anslutna till datorn och ska försöka samköra dem i mjukvaran. Har du pengarna och vill ha en extremt lätt och snabb mus är vi därför säkra på att Logitech G Pro X Superlight 2 kommer bli din nya bästa vän.

Hemsida

Extremt lätt
Lång batteritid
Bra glid

Krånglig mjukvara
Ingen fysisk DPI-knapp

4.5

Bästa datorhögtalare

Kamera & Foto
En hand håller upp en GoPro-actionkamera i en pool.

Bästa actionkamera: 5 topptestade kameror för alla dina äventyr

Hem & Hushåll

Bästa airfryer: 6 topptestade luftfritöser