Bästa billiga smartklocka: 6 topptestade wearables i budgetklass

Amanda Westberg

Med en av de bästa billiga smartklockorna kan du spara din hälsa och fitness direkt på din handled, utan att behöva lägga ut så mycket pengar som du behöver göra för de dyraste premiummodellerna. I vår topplista över bästa billiga smartklocka har vi samlat vad vi tycker är de absolut mest prisvärda alternativen just nu, som bjuder på en bra balans mellan tränings- och vardagsfunktioner. Vissa av dem har några år på nacken nu, men de håller fortfarande måttet och erbjuder en imponerande mängd funktioner och snabb prestanda, trots sitt låga pris.

Om du varit sugen på att skaffa en billig smartklocka, oavsett om du vill ha en som är mest fokuserad på smartklockefunktioner, träningsfunktioner eller en blandning av båda, kommer det att finnas något som passar dig här. Om du vill ha det bästa av det bästa, kan du kolla in vår topplista över de absolut bästa smartklockorna just nu istället, där vi samlar marknadens topptestade premiummodeller. Alternativt kan du kika in vår topplista över bästa löparklockor, om du vill ta träningen till nästa nivå.


Skriven & senast uppdaterad av:

Senaste uppdatering: Ändrade omslagsbild för topplistan och lade till Huawei Watch Fit 3 som bästa billiga smartklocka för dem som vill ha något med en modern och stilren design, med alla funktioner man kan tänkas behöva. Du hittar den på plats nummer 3 i topplistan.Apple Watch SE – bästa billiga smartklocka för Apple-fans

Flera Apple Watch SE med olika armband och urtavlor mot en vit bakgrund.
Apple Watch SE är en riktigt prisvärd smartklocka från Apple.

Apple Watch SE 2 är testvinnare i vår topplista över bästa billiga smartklocka. Den är lite dyrare än de flesta andra modeller du hittar i topplistan, men bjuder samtidigt på desto mer och gör sig verkligen värd sitt pris. För Apple-fans som vill komma undan billigt är detta ett extra solklart val, men det är också ett bra alternativ för andra användare.

Trots att Apple Watch SE 2 är den billigaste modellen i Apples sortiment av wearables, har den en vacker och tålig premiumdesign, samtidigt som den håller en imponerande låg vikt. Även om du bär den här smartklockan hela dagen, kommer den inte kännas obekväm och du kommer knappt tänka på att du har den på tid.

Sett till mjukvara får du det finslipade watch OS 9, ett gäng bra mätinstrument för löpare, träningslägen för simmare, styrketräning och mycket mer. Alla de grundläggande funktionerna man förväntar sig att se finns på plats här, tillsammans med ett par nya premiumfunktioner som bland annat crashdetektering, vilket är ett trevligt plus.

Watch OS 9 och ett gäng nya funktioner
Vacker och lätt premiumdesign
Imponerande batteritid
Alla grundläggande träningsfunktioner du behöver

Du får klara dig utan EKG-läsare
Ingen always-on-skärm

4.5


Samsung Galaxy Watch 6 – bästa billiga smartklocka för Samsung-fans

Samsung Galaxy Watch 6 är en modern och avancerad smartklocka från Samsung, med ett gäng funktioner för både träning och vardagssysslor. Trots sitt heltäckande utbud av funktioner, har Samsungs smartklocka ett riktigt överkomligt pris och går att få tag på för cirka 2 500 kronor, om man kollar runt lite bland olika återförsäljare.

Precis som tidigare smartklockor från Samsung, har deras Galaxy Watch 6 en stilren och simpel design med en rund AMOLED-skärm som ger livfulla färger och skarpa bilder. Smartklockan har en väldigt slimmad profil överlag, med knappar på sidorna för smidig navigering genom dess menyer och appar. Den finns tillgänglig i ett par olika storlekar och ett gäng olika armband, så du kan välja precis rätt passform och anpassa klockan efter din personliga stil. Designmässigt är Galaxy Watch 6 väldigt lik sin föregångare, men fästet för armbanden har designats om något för att vara enklare att använda.

Smartklockan bygger vidare på det redan omfattande utbudet av hälsofunktioner som bland annat EKG, blodtrycksmätning och övervakning av blodsyrenivå. Den här gången lägger Samsung dessutom till ett gäng nya hälso- och fitnessfunktioner, som bland annat nya sömnfunktioner och anpassade träningspass. Klockan stödjer även kontaktlösa betalningar genom Samsung Pay och har integrering med en mängd tredjepartsapplikationer för fitness, nyheter, och mer. Med inbyggd GPS och vattentålighet upp till 50 meter är den också lämplig för en rad utomhusaktiviteter.

När det kommer till batteritiden kan du räkna med cirka 50 timmar på en enda laddning, lite beroende på användning. Om du loggar många träningspass, speciellt med GPS aktiverat, kommer batteritiden att dräneras mycket snabbare. En batteritid på 50 timmar är absolut godkänt, även om det inte kan mäta sig med de bästa klockorna från sådana som Garmin. När smartklockan väl behöver laddas finns snabbladdning redo, som ger dig nästan en hel dags användning på bara några minuters laddning – smidigt!

Vid sin lansering kostade Samsung Galaxy Watch 6 över 4 000 kronor, lite beroende på vilken storlek och modell, men nu går den att få tag på för cirka 2 500 kronor hos återförsäljare med jämna mellanrum. Det gör den otroligt prisvärd och ett utmärkt alternativ för Samsung- och Android-fans som vill ha en smartklocka med en bra blandning av fitness- och vardagsfunktioner, samt en design som smälter in i alla miljöer.

Vacker AMOLED-skärm
Nya träningsfunktioner
Mer kraft och RAM
Samma stilrena design

Batteritiden är okej, men inte mer än så

4


Huawei Watch Fit 3 – bästa billiga smartklocka för modemevetna

Huawei Watch Fit 3 är en av de mest prisvärda smartklockorna på marknaden och får en välförtjänt plats i vår topplista över bästa billiga smartklockor. Som förväntat när det kommer till produkter från Huawei, osar den här klockan av stil, med en modern och elegant design som påminner som dyra Apple Watch-modeller. Under huven döljer sig också en imponerande lång lista med funktioner och sensorer för exakta mätningar. Så om du varit på jakt efter en stilren och överkomlig klocka som du kan använda både till vardags och till träning, är Huawei Watch Fit 3 svaret.

Modern design som påminner om Apple Watch
Huawei Watch Fit 3 har en smidig och lätt design som gör den bekväm att bära hela dagen. Den stora AMOLED-skärmen på 1,64 tum är ljus och färgglad, vilket gör det enkelt att läsa av notifikationer, träningsdata och annan viktig information. Klockans design är också vattentät upp till 50 meter, vilket gör den lämplig för simning och andra vattensporter.

Träning & smartklockefunktioner
Trots sitt låga pris erbjuder Huawei Watch Fit 3 en rad avancerade träningsfunktioner. Den har inbyggd GPS, pulsmätare och en mängd förinställda träningslägen för allt från löpning och cykling till yoga och simning. Du hittar alla de vanliga träningstyper här, men även en lång lista av mer nischade typer av aktiviteter som kampsport, esport, dans, paddel och mer. Efter varje avslutat träningspass får du detaljerad information om intensitet, distans, energiförbränning och mer. Klockan samlar all din data i den tillhörande Huawei Health-appen, som är välgjord och lättöverskådlig. När du använt klockan under en längre tid, kan du dessutom få personliga träningsrekommendationer och uppdateringar kring din nuvarande kondition och hälsa. Det är roligt att följa och fungerar som en morot att alltid förbättra sig.

På smartklockefronten får du saker som sömn- och stressanalys, notifikationer från mobilen (med stor variation på tillgängliga snabbsvar), musikkontroller, väderuppdateringar, ficklampa och mer. Alla modeller av klockan har tyvärr inte stöd för kontaktfria betalningar, så dubbelkolla detta innan du köper om det är viktigt för dig.

Appbutiken och stöd från tredjepartsappar är tyvärr ganska skralt på Huawei Watch Fit 3, vilket också är förväntat. Men det gör inte så mycket eftersom du redan har i princip allt du behöver på klockan.

Batteritiden är för övrigt mer än godkänd, då klockan håller i upp till 10 dagar mellan varje laddning, lite beroende på hur mycket du använder den och hur många träningspass du loggar, såklart.

Modern & stilren design
Fullproppad med funktioner
Både smartklocka och träningsklocka
Bra batteritid
Vacker skärm

Appbutiken är rätt tom
Dubbelkolla NFC-stöd innan du köper

4.5


Fitbit Versa 4 – bästa billiga smartklocka för vardagsanvändning

En svart Fitbit Versa 2 mot en vit bakgrund.
Fitbit Versa 4 är en utmärkt och billig smartklocka för vardagsanvändning med ett par bra träningsfunktioner.

Fitbit är kända för att tillverka överkomliga smartklockor och pulsklockor, och deras Fitbit Versa 4 är så bra att den fått en plats i vår topplista över bästa billiga smartklocka. Den har hunnit komma ut i ett par upplagor nu och den senaste versionen bjuder bland annat på över 40 olika träningslägen och en Always-On-skärm.

Fitbit har inte riktigt lika exakta mätningar som dedikerade träningsklockor från märken som Garmin och Polar, men de gör ändå ett imponerande jobb speciellt med tanke på priset. Med Fitbit Versa 4 får du alla tränings- och fitnessfunktioner du kan tänkas behöva på vardagsnivå, och klockan är enkel även för nybörjare att använda. Den har till och med en funktion som automatiskt känner av när du tränar och påbörjar ett träningspass åt dig, om du skulle glömma bort att starta det själv. Andra användbara funktioner inkluderar Active Zone Minutes och vilopuls. Du får också en batteritid på upp till 6 dagar.

För övrigt får du stöd för Alexa på klockan och även om funktionen kan krångla lite ibland, är det trevligt att ha den på plats åtminstone. Tidigare modeller i Versa-serien hade inte inbyggd GPS, men det finns tillgängligt på Versa 4, så du enkelt kan hålla koll på distans och tempo under dina löpturer utomhus.

Lätt och kompakt design
Bra batteritid (cirka 6 dagar)
Always-on-skärm

Inte lika exakta mätningar som dyrare märken

4.5


Garmin Forerunner 55 – bästa billiga smartklocka för löpning

En svart Garmin Forerunner 55 visas upp mot en vit bakgrund.
Garmin Forerunner 55 är en suverän och billig smartklocka för löpare.

Garmin Forerunner 55 är bästa billiga smartklocka om du vill ha något som främst är fokuserat på träning och framför allt löpning, samtidigt som du får ett gäng användbara vardagsfunktioner. Så om du är en ivrig löpare som vill kunna mäta dina träningspass och framsteg på ett exakt vis, utan att behöva tömma sparkontot, är det Garmin Forerunner 55 du ska satsa på.

Med Garmin Forerunner 55 får du alla grundläggande tränings- och hälsofunktioner man förväntar sig att se från en klocka i den här prisklassen, men det som verkligen får den att sticka ut är dess otroligt exakta och snabba GPS. Den låser fast vid aktuell position otroligt snabbt och mäter sedan rutten med hög precision. Du får såklart tillgång till ett gäng andra träningslägen utöver löpning, som exempelvis cykling, styrketräning och mer.

Sett till smartklockefunktioner får du saker som kroppsbatteri, stressmätning, hjärtfrekvens, stegräknare och mer. Om du tidigare haft en Fitbit och vill uppgradera till något lite mer avancerat, samtidigt som du håller dig till en liten budget, är Garmin Forerunner 55 det bästa alternativet.

Hemsida

Avancerade träningsfunktioner och exakta mätningar
Förslag för träning och återhämtning
Väldesignade kontroller och tillhörande app

Skärmen är inte den bästa

4.5


Ticwatch E3 – prisvärt alternativ

Tre stycken TicWatch E3 med gult, svart och ljusblått armband mot en vit bakgrund.
TicWatch E3 är ett prisvärt alternativ för dig som vill ha en bra balans mellan tränings- och vardagsfunktioner.

TicWatch E3 är ett bra alternativ om du vill ha en billig smartklocka som gör grunderna rätt och ger dig alla de viktiga funktionerna. Du får klara dig utan en del premiumfunktioner som dess dyrare syskon TicWatch E3 Pro bjuder på, men med tanke på dess överkomliga pris på under 2 000 kronor får du verkligen mycket för pengarna här.

TicWatch E3 har en batteritid på cirka två dagar och huruvida du tycker det känns som mycket eller lite, kommer att bero lite på vad du jämför med. Många modeller från märken som Garmin erbjuder ofta upp emot en veckas batteritid eller längre, men märken som Apple och Samsung kommer knappt upp i en dags batteritid och kräver att du laddar deras smartklockor ofta. Med det i åtanke skulle vi säga att batteritiden på TicWatch E3 är fullt godkänd.

För övrigt får du en stor LCD-skärm, snabb prestanda och gott om funktioner för träning och hälsa som inkluderar ett gäng träningsaktiviteter, stressmätning, sömnövervakning och mer. Om du vill ha en billig smartklocka som bjuder på en bra blandning av vardags- och träningsfunktioner är TicWatch E3 ett bra alternativ.

Hemsida

Stor och tydlig skärm
Snabbt prestanda

Designen känns lite plastig och billig

4


Mobil
smartklocka google pixel watch

Bästa Smarta klocka: 5 modeller i test

Träning & Hälsa

Bästa träningsklocka: 8 topptestade klockor