Bästa billiga robotdammsugare: 4 topprankade modeller som inte tömmer kontot

Amanda Westberg

En robotdammsugare är en guldvärd hjälpreda i hemmet. Dagens toppmodeller både dammsuger och moppar golven åt dig, med avancerade funktioner som rumsnavigering, tidinställda städsessioner, självtömning och mer. Du behöver fortfarande plocka fram den vanliga dammsugaren med jämna mellanrum för att verkligen komma åt överallt, men med dessa smarta hushållsapparater slipper du massor av tröttsam städning!

Många av dagens bästa robotdammsugare är dock väldigt dyra – en del kostar över 10 000 kronor! Det är nog få som har en så stor budget att lägga på ännu en hushållspryl, men oroa dig inte – det finns faktiskt ett gäng robotdammsugare som gör ett riktigt bra jobb med att hålla jobben rena, utan att kosta skjortan! I vår topplista över bästa billiga robotdammsugare hittar du de enligt oss topp fyra bästa robotdammsugarna just nu, som erbjuder en utmärkt balans mellan prestanda och pris.

Xiaomi E10 – bästa billiga robotdammsugare i 2 000 kronors prisklass

Om du vill ha en billig robotdammsugare blir det inte så mycket billigare än Xiaomi E10. Denna kapabla robotdammsugare går att klicka hem för cirka två tusen kronor och ger dig ett par funktioner som man vanligtvis bara ser på dyrare premiummodeller, som exempelvis en moppfunktion och en lång batteritid på närmare två timmar.

Xiaomi E10 har en kraftfull rengöringsprestanda kombinerat med intelligent navigering, så den enkelt kan ta sig runt möbler och annat i ditt hem utan problem för en effektiv och smidig rengöring. Den har tre olika lägen som inkluderar manuell rengöring samt ett Spot-läge för extra fokus på envisa fläckar och ett Edge-läge som ser till att den är extra noggrann vid hörn och kanter – ställen där robotdammsugare ofta kan missa lite eller ha svårt att komma åt. Du kan enkelt kontrollera och styra Xiaomi E10 via den tillhörande Xiaomi Home-appen eller genom Amazon Alexa och Google Assistant. Robotdammsugaren gör ett bra jobb med att suga upp små partiklar och lite tuffare saker som päls från mattor och ett extra plus är att den även har en moppfunktion, vilket är något man vanligtvis får klara sig utan om man köper en billigare modell. Den har ingen självtömning, men det är enkelt fixat och behöver inte göras särskilt ofta, så det är inget större problem enligt oss.

4.5

Pros

Både dammsuger och moppar
Smart navigering och bra rengöringslägen
Många kontrollalternativ

Cons

Ingen självtömning

Dreame D10 Plus – bästa billiga robotdammsugare i 3 000 kronors prisklass

Om du har en lite större budget runt 3 000 kronor kan vi varmt rekommendera Dreame D10 Plus. Detta är en hyfsat billig robotdammsugare med funktioner och rengöringsprestanda som går att jämföras med dyrare toppmodeller. Här får du noggrann rengöring av dina golv tillsammans med smarta funktioner som röststyrningsfunktion och självtömning.

Dreame D10 Plus har en sugkapacitet på 4 000 Pa som gör ett riktigt bra jobb med att dammsuga upp små partiklar och hår från både hårda golv och mattor. Robotdammsugaren har också en moppfunktion, vilket alltid är välkommet. Moppfunktionen är dock inte den bästa och lyckades inte riktigt ta bort tuffare och intorkade fläckar på golvet under våra tester medan den helt missade vissa delar av golvet. Så moppfunktionen är absolut ett fint plus, men räkna med en ganska simpel ytrengöring här snarare än en grundlig djuprengöring av golven.

Men låt inte den lite svagare moppfunktionen avskräcka dig – den här robotdammsugaren skryter med ett gäng andra suveräna funktioner och specifikationer som bland annat en riktigt lång batteritid på upp till 180 minuter och en självtömningsstation! Det ser man vanligtvis bara på dyrare toppmodeller, så att slippa tömma påsen själv är riktigt lyxigt för en robotdammsugare i den här prisklassen. Här får du egentligen allt man kan tänkas vilja ha från en robotdammsugare, för ett riktigt överkomligt pris runt 3 000 kronor.

4.5

Pros

Allt man vill ha från en robotdammsugare
Dammsugning, moppning, självtömning
Smart navigering med LDS LiDAR-sensorer

Cons

Moppfunktionen är sådär

Dreame D9 Max – utmärkt alternativ i 3 000 kronors-klassen

Vi har testat ett gäng robotdammsugare från Dreame och det är ett enkelt märke att rekommendera för dem som vill ha utmärkta robotdammsugare till överkomliga priser. Numera sträcker sig deras sortiment även till dyra modeller i premiumklass, men det räcker med att du lägger ut runt 3 000 kronor på en robotdammsugare från Dreame för att få gott om kraft och funktioner.

Dreame D9 Max släpptes under 2021, så den har ett par år på nacken, men trots sin ålder är det en avancerad robotdammsugare som erbjuder en kraftfull städning, intelligenta navigationsfunktioner och anpassningsbarhet för att hantera en mängd olika ytor i hemmet. Den har en slank design som gör att den enkelt kan navigera under möbler och runt hinder i hemmet. I höjd är den enbart ett par centimeter, vilket innebär att den kommer under de flesta soffor, sängar och andra låga möbler utan problem, vilket är ett måste enligt oss.

Sugkraft & städning
Dreame D9 Max är utrustad med en högpresterande motor som levererar upp till 4000 Pa i sugkraft, vilket innebär att den klarar av allt från fint damm på hårda golv, till djuprengöring av mattor. Den anpassar sig dessutom smart efter olika typer av smuts och ytor, med flera olika rengöringslägen så som automatiskt, punktrengöring och kantrengöring. Den har också en moppfunktion, vilket är ett extra plus.
Batteriet håller i cirka 150 minuter på en enda laddning, så robotdammsugaren hinner göra rent även större hushåll utan avbrott. När den börjar få slut på batteri, återvänder den själv till sin tillhörande laddningsstation och återupptar sedan städningen där den slutade.

Navigation & smarta funktioner
Dreame D9 Max använder avancerad Lidar-navigering, som kartlägger ditt hem med hög precision för att undvika hinder och för att skapa den mest effektiva städrutten. Den är också utrustad med fallskyddssensorer som förhindrar att den ramlar ner för trappor och liknande. Den har en tillhörande app som låter dig schemalägga städningar, välja specifika rum för rengöring, och även sätta upp virtuella väggar som hindrar robotdammsugaren från att åka in på särskilda ställen.

Dreame D9 Max har tyvärr ingen automatisk tömningsfunktion, men det är inget man kan förvänta sig i den här prisklassen och den är relativt enkel att underhålla. Den har en dammbehållare (istället för påsar) på cirka 550 ml, samt filter som är lättåtkomliga och enkla att göra rent. Eftersom robotdammsugaren har en egen dammbehållare, behöver du inte tänka på att köpa till dammpåsar, vilket kommer att spara dig lite pengar på sikt.

Trots att den är ett par år nu, är Dreame D9 Max en toppmodern robotdammsugare som håller jämna steg med den övriga konkurrensen på marknaden än idag. Den erbjuder exceptionell sugkraft, avancerad navigering, bra användarvänlighet och det är enkelt att anpassa städningen efter dina behov och rutiner, tack vare appen. Moppfunktionen och den långa batteritiden är stora plus för priset. Den enda nackdelen är egentligen att du är tvungen att tömma dammbehållaren själv med jämna mellanrum.

4.5

Pros

Lång batteritid
Låg profil som kommer åt under möbler
Kraftfull städning
Moppfunktion

Cons

Ingen automatisk tömning

Severin Chill RB7025 – bästa billiga robotdammsugare i 1 000 kronors prisklass

Om du vill ha en riktigt billig robotdammsugare som täcker alla grunder och inte har något emot att köpa från ett lite mindre känt märke, kan vi varmt tipsa om Severin Chill RB7025. Denna robotdammsugare har lite svagare specifikationer jämfört med övriga modeller i vår topplista över bästa billiga robotdammsugare, men med tanke på att du kan klicka hem den för en tusenlapp presterar den otroligt bra!

Severin Chill RB7025 har en ganska liten behållare på 350 ml och en något kortare batteritid på cirka 90 minuter, vilket gör att den passar bäst för mindre lägenheter. Trots sitt otroligt låga pris gör den ändå ett hyfsat jobb med att dammsuga upp skräp och damm från golv, även om den inte riktigt lyckas suga upp allt från mattor. Robotdammsugaren använder sig av sensorer för att känna av rummets yta och möbler och anpassar sedan städningen efter det. Den rör sig i tre olika rörelsemönster under städsessioner för att städa alla ytor så effektivt som möjligt och ett extra plus är att den är ganska kompakt med en höjd på 7 centimerer, så den kommer åt under de flesta typer av möbler med ben av något slag. Du får klara dig utan ett par avancerade smarta funktioner och saker som moppfunktion och självtömning med den här robotdammsugaren, men om du vill ha något simpelt och billigt för mindre lägenheter, är Severin Chill RB7025 ett utmärkt alternativ.

4

Pros

Otroligt billig
Täcker alla grunder
Väldigt lättanvänd

Cons

Saknar avancerade funktioner
Ingen moppfunktion eller självtömning
Lite kortare batteritid och mindre behållare

Hem & Hushåll
En person använder en ångmopp för att göra rent ett trägolv.

Bästa ångmopp: 3 effektiva ångmoppar som är bäst i test

Hem & Hushåll

Bästa skaftdammsugare: 5 topptestade modeller