Bästa billiga mobil: 5 prisvärda budgettelefoner

TestPlanet

Välkommen till vårt jämförande test över bästa billiga mobil, här har vi listat ett gäng mobiler som erbjuder en utmärkt balans mellan prestanda och bra pris. Idag har mobilmarknaden blivit enorm och det finns ett oändligt antal mobiler att välja mellan, som sträcker som från lyxiga mobiler i toppklass till överkomliga alternativ i mellanklass och riktigt prisvärda mobiler i budgetklass. Nuförtiden behöver du alltså inte tömma sparkontot för att få en riktigt bra mobil som klarar av de allra flesta uppgifter utan problem.

I våra tester har vi kollat på de allra viktigaste faktorerna för prisvärda mobiler, inklusive prestanda, användarvänlighet, kamerakvalitet, batteritid, avancerade funktioner och mer. Vi har sedan jämfört allt detta med mobilens pris, för att kunna avgöra om den faktiskt är prisvärd eller inte. Skrolla vidare för att se vilka som är de bästa billiga mobilerna just nu.


Google Pixel 6a – Bäst i test

Släppdatum: juni 2022 RAM/lagring: 6GB/128GB Bakre kamera: 12+12 MP Batteri: 4 410 mAh

Google Pixel 6a har imponerande kameror för sitt pris.

I vårt jämförande test över bästa billiga mobil har vi valt ut Google Pixel 6a som testvinnare just nu. Det är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en billig mobil, men ändå vill ha bra kameror. Trots sitt billiga pris behåller mobilen en hyfsad prestanda och en imponerande uppsättning kameror, som ger fina resultat varje gång.

En imponerande kameraupplevelse
Google har länge legat i framkant när det kommer till kvalitet på mobilkameror. Deras mobiler rankas ofta bland de bästa kameramobilerna och även deras billigare modeller utrustras med starka kameror och avancerade funktioner. Google Pixel 6a har exempelvis en dubbelkamera på 12,2 + 12 MP, samt en selfiekamera på 8 MP. Hårdvaran får dessutom gott om hjälp från avancerad mjukvara med smarta AI-trick och extrafunktioner. Mobilen har till och med stöd för Magic Eraser-funktionen, som låter dig ta bort oönskade delar i dina foton.

Google Pixel 6a är den bästa billiga mobil du kan köpa just nu.

Batteritiden och laddningen är sådär
För övrigt får du en stor FHD+-skärm på 6,1 tum, som ger dig gott om utrymme på skärmen. Den fungerar helt okej, men har tyvärr en ganska långsam uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Inuti hittar du Googles egna Tensor-chipset, som ger hyfsat med kraft, men inget som imponerar. Allt detta är dock ganska förväntat på en mobil i budgetklass och det enda vi egentligen har att klaga på är mobilens dåliga batteritid och långsamma laddning på 18W, som innebär att det tar nästan 2 timmar att ladda mobilen fullt.

Hemsida

Utmärkta kameror
Ganska kompakt storlek
Kör rent Android 13

Batteritiden och laddningen gör oss besvikna
Låg uppdateringsfrekvens på skärmen

5


Samsung Galaxy A54 – Bästa billiga mobil för Android-användare

Släppdatum: mars 2023 RAM/lagring: 8GB/128GB Bakre kamera: 50+12 MP+5 MP Batteri: 5 000 mAh

Samsung Galaxy A54 är den bästa billiga mobilen för Android-användare.

Samsung Galaxy A54 är den senaste budgetmodellen från Samsung och den imponerar. Samsung är kanske mest kända för sina flaggskepp i Galaxy S-serien, men de tillverkar också riktigt bra budgetmobiler i Galaxy A-serien och det senaste tillskottet är inget undantag.

Vacker skärm och bra kameror
Denna prisvärda mobil bjuder på en stor och vacker Full HD+ AMOLED-skärm på 6,4 tum, som hanterar allt från sociala medier till gaming och filmtittande helt utmärkt. Den skyddas av starkt Gorilla Glass 5 och har också en IP67-klassificering för vattentålighet, vilket innebär att mobilen är robust och tålig. På kamerafronten får du en huvudkamera på 50 MP, en ultravidvinkelskamera på 12 MP och en makrokamera på 5 MP, kombinerat med en selfiekamera på 32 MP. Kamerauppsättningen levererar bra bilder överlag, även vid lite svagare ljus. Ibland har den en tendens att överdriva kontrast och färger, något som kan få bilderna att se lite onaturliga ut, men överlag kan du räkna med en bra fotoupplevelse från Galaxy A54.

Samsung Galaxy A54 har en vacker skärm och bra kameror.

Bra batteritid
För övrigt får du 8 GB RAM, 128 GB lagring och ett batteri på 5 000 mAh. Du kan räkna med en batteritid på upp emot två dagar, lite beroende på hur mycket du använder mobilen, och när det är dags att ladda finns det stöd för snabbladdning på 25W. Mobilen finns tillgänglig i färgerna svart, vit, ljuslila och ljusgrön.

Hemsida

Vacker skärm som kan mäta sig med flaggskepp
Stöd för snabbladdning
Bra kameror

Något klumpig jämfört med Samsungs dyrare mobiler
Inget stöd för trådlös laddning

 

4.5


iPhone SE (2022) – Bästa billiga mobil för Apple-fans

Släppdatum: april 2022 RAM/lagring: 4GB/64-256GB Bakre kamera: 12 MP Batteri: Ingen information

iPhone SE (2022) är en riktigt prisvärd iPhone.

Apples iPhone SE (2022) är ett populärt alternativ för alla som gärna vill ha en iPhone, men som helst vill slippa lägga ut en så stor summa pengar för någon av företagets flaggskepp. Mobilerna i SE-serien fungerar som prisvärda alternativ till de bästa iPhones och lyckas bjuda på imponerande prestanda och några av de senaste funktionerna från toppmodellerna, fast till ett överkomligt pris.

Har en bekant design
Om du hade någon av de tidigare iPhone-modellerna från 2017, kommer du att känna igen designen på Apple SE (2022), som hämtar inspiration från iPhone 8 med en fysisk hemknapp. Den har en väldigt liten och kompakt design jämfört med många av dagens toppmodeller. Med en skärmstorlek på endast 4,7 tum passar den också utmärkt för alla som är ute efter en liten mobil. Skärmen håller hyfsad kvalitet, även om den inte riktigt orkar hålla jämna steg med marknadens allra bästa skärmar vad gäller ljusstyrka och uppdateringsfrekvens.

iPhone SE (2022) har en design inspirerad av iPhone 8.

Stark bildbehandling ger kameran en boost
Om vi tittar på övriga funktioner får du ett strömsnålt A15 Bionic-chipset som bjuder på kraft i mellanklass, en hyfsad batteritid på cirka 15 timmar per full laddning och stöd för trådlös laddning samt en dubbelkamera på 12 MP vardera och en selfiekamera på 8 MP. Låt dig inte luras av det låta MP-antalet – kamerorna får hjälp av stark bildbehandling och levererar mer än godkända resultat. Du får också tillgång till ett par roliga fotolägen och funktioner, som bland annat timelapse nattfotografering.

Hemsida

Kompakt och liten
Strömsnålt chipset ger bra batteritid
Hyfsade kameror

Skärmen kan vara för liten för vissa
Endast 64 GB startlagring

4.5


OnePlus Nord 2 – Billig mobil med bra kameror

Släppdatum: juli 2021 RAM/lagring: 8-12GB/128-256GB Bakre kamera: 50+8+2 MP Batteri: 4 500 mAh

OnePlus Nord 2 har riktigt bra kameror med roliga fotolägen och funktioner.

OnePlus Nord 2 är en riktigt bra budgetmobil som erbjuder en imponerande kombination av prestanda, kamerafunktioner och bra användarupplevelse. Om du vill ha en billig mobil som inte kompromissar med kamerakvalitet, är detta ett utmärkt alternativ för dig.

Tillräckligt med kraft för gaming
Själva mobilen drivs av ett Mediatek Dimensity 1200 AI-chipset, vilket ger en snabb prestanda som är tillräckligt kraftfull för att kunna hantera krävande appar och till och med lite gaming. Du får 12 GB RAM kombinerat med 256 GB lagring, vilket bör vara tillräckligt för de allra flesta användare. För att vara en så pass billig mobil får du också en riktigt vacker Fluid AMOLED-skärm på 6,43 tum med en Full HD+-upplösning och en hyfsat hög uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Mobilen har dessutom stöd för HDR10+, som gör skärmupplevelsen ännu bättre.

OnePlus Nord 2 finns i ett gäng härliga färger.

Riktigt snabb laddning
På baksidan av OnePlus Nord 2 hittar du en trippelkamera bestående av en huvudkamera på 50 MP, en ultravidvinkelskamera på 8 MP och en monokromkamera på 2 MP. Detta ger dig en stark kamerauppsättning som kan ta skarpa och detaljerade bilder i olika scenarier och ljusförhållanden. Du får också tillgång till ett gäng fotolägen och filter, för en mångsidig och rolig fotoupplevelse. För övrigt får du ett batteri på 4 500 mAh med stöd för Warp Charge 65-snabbladdning, som laddar mobilen fullt på cirka 30 minuter.

Hemsida

Vacker skärm
Imponerande kameror
Snabbladdningen är suverän

Ser lite billig ut i designen
Finns ingen IP-klassificering

4


Realme GT 2 – Bra allround-alternativ

Släppdatum: mars 2022 RAM/lagring: 8-12GB/128-256GB Bakre kamera: 50+8+2 MP Batteri: 5 000 mAh

Realme GT 2 bjuder på ett riktigt bra allround-kit.

Realme GT 2 får en plats i vårt jämförande test över bästa billiga mobil, då den erbjuder imponerande prestanda och funktioner till ett riktigt överkomligt pris. Den klarar av allt från enkla vardagsuppgifter till mer krävande uppgifter som tunga appar och gaming.

Vacker skärm och snabbt chipset
Realme GT 2 drivs av Qualcomms Snapdragon 888-chipset, som var det snabbaste och bästa chippet som användes i Android-mobiler under 2021. Nu har det chippet ersatts av ännu bättre modeller, men du får ändå gott om kraft här. Mobilen har också 12 GB RAM och upp till 256 GB lagring, som vi tror är tillräckligt för de allra flesta användare. Dessa specifikationer innebär att du kan känna dig trygg med att mobilen klarar av enkla uppgifter som webbsurf och sociala medier till intensiva uppgifter som gaming utan problem. Allt innehåll visas upp på en stor AMOLED-skärm på 6,43 tum med en Full HD+-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Just uppdateringsfrekvensen på 120 Hz är riktigt imponerande för att vara en så pass billig mobil och ser till att allt som visas på skärmen körs snabbt och smidigt.

Realme GT 2 har en stilren design.

Bra selfiekamera och roliga fotolägen
Sett till kameror får du en trippelkamera bestående av en huvudkamera på 50 MP, en ultravidvinkelskamera på 8 MP och en makrokamera på 2 MP, samt en selfiekamera på 16 MP. Kamerorna tar hyfsade bilder med ljusa och levande färger. Selfiekameran överraskade oss faktiskt lite, då den tar skarpa och ljusa bilder. Hårdvaran rundas av med ett par roliga fotolägen som bland annat astrofotografering och ett gäng filter. Slutligen får du ett stort batteri på 5 000 mAh som håller igång hela dagen och som har stöd för 65W-laddning.

Hemsida

Ganska speciell och stilren design
Bra allround-kit vad gäller prestanda, kameror och batteritid

Ganska halkig yta, så köp till ett skal
Kameramodulen sticker ut en del från baksidan

4


Bästa mobil