Bästa Antivirus: 5 bästa virusskydden för alla datorer

TestPlanet

Antivirus är lite av ett nödvändigt ont för att vara säker på internet. Men vilket är bäst? Vi har svaret åt dig.

Alla datorer kan råka ut för virus, malware, trojaner, spyware, ransomware och en hel del annat otrevligt. I vissa fall märker du inte ens av det, utan din datorkraft används i hemlighet för att utvinna kryptovaluta eller vara en del i botnätverk av illvilliga aktörer. Ibland märker du av det, i form av att datorn segar ner sig eller börjar langa reklam till höger och vänster. I vissa fall blir datorn helt oanvändbar. Antingen för att ett virus sabbar datorn, eller för att den krypteras och du måste betala lösensumma för att låsa upp den.

Med ett bra och uppdaterat antivirus på din dator kan du undvika många av de säkerhetsrisker som finns. Det finns både gratisvarianter och sådana du betalar en årsavgift för. Samtidigt finns det såklart både bra och dåliga antivirus och allt däremellan. Vi har testat antivirus och ger här nedan tips på våra favoriter som passar just din dator.


Bitdefender Total Security – Bäst i test

Plattformar: Windows, Mac, Android, iOS Antal enheter: 10 Gratis provperiod: Ja, 30 dagar

Antivirus Bitdefender

Bitdefender är en pålitlig klassiker inom antivirus. Samtidigt vilar de inte på gamla meriter, utan bygger hela tiden ut sitt system för att täcka in mer och samtidigt dra mindre systemresurser. 2023 års version av Bitdefender är snabb, resurssnål och mångsidig.

Bra på att upptäcka
Det ska sägas redan från början att en av svagheterna med Bitdefender är om ditt system redan är infekterat. I det fallet har Bitdefender svårare att ge bot på problemen (Norton är bättre i det sammanhanget). Men installerar du Bitdefender på en frisk dator kan du räkna med att den håller rejält bra koll utan att vara i vägen.

Programmet hittar snabbt hot, ofta varnar den faktiskt redan innan du börjar ladda ner något. Samtidigt går snabbskanningen riktigt fort.

Antivirus Bitdefender Total Security

Resurssnål
En full genomsökning av systemet tar förhållandevis lång tid dock, men även den biten är tillräckligt resurssnål för att du inte ska märka av den. Medan Bitdefender inte är lika vass på ID-skydd som Norton har du ändå en hel del trevliga extrafunktioner som extra säkerhet vid bankärenden och skydd av sociala medier-konton.

Bitdefender är helt enkelt precis det vi vill ha av ett antivirus: Det håller sig ur vägen medan vi använder datorn, samtidigt som den är blixtsnabb på att upptäcka hot.

Hemsida

Resurssnål

Prisvärd

Funkar sämre på redan infekterade system

4.5


Norton 360 Lifelock – Bästa premiumval

Plattformar: Windows, Mac, Android, iOS Antal enheter: 5-10 beroende på paket Gratis provperiod: Ja, 7 dagar

Antivirus Norton 360 lifelock

Norton är en riktig veteran i sammanhanget, som under åren har hunnit genomgå en rad olika namn på sin säkerhetssvit. Den senaste heter i sitt fulla namn Norton 360 with LifeLock Select, bara för att välja ett enkelt namn…

Långt namn till trots är det här en riktigt pålitlig tjänst ur många synvinklar. Åren då tjänsten gjorde sig känd för att ta upp alldeles för mycket systemresurser är även de förbi. Numera är det ett ganska lättkört system.

Bra ID-skydd
Norton 360 kommer med den närmast sedvanliga uppsättningen skydd för din identitet online. Den blockerar skadliga hemsidor, håller säker koll på dina lösenord, monitorerar din identitet (mailadresser, betalkort och liknande) för att se om de varit med i någon läcka och så vidare. Vad som skiljer Norton här är en djupare sökning efter dina personuppgifter, medicinska data och liknande som körs mot brottsregister och liknande för att se om dina data används i illasinnade syften.

Bra virusskydd
Som virusskydd är Norton fortfarande bland de bästa. För det mesta håller sig programmet i bakgrunden. Där jobbar den effektivt med att skydda din dator utan att störa eller ta upp för mycket resurser. Om du däremot drar igång en fullständig genomsökning av systemet kan långsammare datorer sega ner en hel del under sökningen.

På det stora hela är Norton 360 LifeLock en riktigt bra tjänst med superba funktioner för ID-skydd. Prislappen blir dock därefter, för det här är en av de dyrare tjänsterna för privatpersoner.

Hemsida

ID-skyddet

Effektivt virusskydd

Lite högt pris

Djupskanning drar mycket resurser

4.5


Avira Free Antivirus – Bästa gratis antivirus

Plattformar: Windows, Mac, Android, iOS Antal enheter: Obegränsat Gratis provperiod: Ja (finns i både gratis- och betalversion)

Avira free antivirus

Gratis antivirus kommer i många former. Men i många fall rör det sig om en glorifierad provperiod, eller helt enkelt ett sopigt virusskydd. Avira finns såklart även som betalvariant, men deras gratisutgåva är absolut bäst bland just gratisalternativen.

Eftersom det är gratis får du dock leva med en större mängd popups om att köpa fullversionen och liknande. Det gör att Avira tappar en del poäng på “stör inte användare”-området.

Enkelt gränssnitt
Trots prislappen på noll riksdaler finns allt från lösenordshanterare till phising-skydd och skräpfilsrensare inbyggt här. Ingen av extrafunktionerna är lika välbyggd eller funktionsrik som de du betalar för, men de gör ett riktigt bra jobb för att vara gratis. Det finns även en begränsad VPN-funktion här. Spärren ligger på 500 megabyte per månad, men ändå.

Trots mängden funktioner möts vi samtidigt av ett riktigt rent och snyggt gränssnitt. Det gör det enkelt att navigera bland alla funktioner.

Avira free antivirus

Oväntat bra antivirus
Samtidigt är det ingen dålig sökmotor för hot som sitter under huven här. De allra flesta hot upptäcks och elimineras. Detta utan att allt för mycket systemresurser tas i anspråk.

Avira är helt enkelt riktigt bra för att vara ett gratis antivirus och något vi absolut rekommenderar att du kör om du inte vill lägga ut pengar på den här typen av produkter.

Hemsida

Många funktioner

Bra virusskydd

Lite många popups

4


Surfshark One – Bästa Antivirus med VPN

Plattformar: Windows, Mac, Android, iOS Antal enheter: 10 Gratis provperiod: Ja (30 dagar pengarna tillbaka-garanti)

Surfshark One VPN & antivirus

Surfshark är vår absoluta favorit när det kommer till billiga VPN-tjänster. Det är inte svårt att förstå, då den är både rejält snabb och inte har någon begränsning i hur många användare som kan använda samma konto samtidigt. Dessutom är det en av de billigaste VPN-tjänsterna på marknaden. För ett litet extra tillägg kan du uppgradera VPN-tjänsten till Surfshark One, som då även innehåller antivirus.

Heltäckande skydd
VPN är riktigt bra för att hålla din identitet och trafik skyddad på internet och bör vara en del av ditt helhetstänk för säkerhet online. Där är Surfshark utomordentlig i de allra flesta avseenden.

Med Surfshark One lägger du även till antivirusskydd och skydd mot ID-kapning online. Den senare håller koll på dina betalkort och mailadresser och varnar om dessa uppgifter läckt ut någonstans. Använder du en och samma mailadress för flera olika konton online blir det därför ett effektivt sätt att öka din säkerhet online.

antivirus surfshark one

Bra virusskydd
Som antivirus är Surfshark en lättviktare sett till hur mycket systemresurser den tar i anspråk, både vid vanlig drift och djupare sökningar. Samtidigt är den riktigt bra på att hitta de allra flesta hot. Den är dock inte lika proaktiv som exempelvis Bitdefender och Norton, varken när det kommer till virus eller ID-skydd.

Men samtidigt är det en extremt prisvärd tjänst, särskilt sett till att det inte finns någon begränsning i antalet användare som kan använda samma konto.

Hemsida

Riktigt prisvärd

Resurssnål

Obegränsat antal användare

Inte det mest proaktiva virusskyddet

4.5


Microsoft Defender – Bästa grundskyddet för Windows

Plattformar: Windows Antal enheter: Obegränsat Gratis provperiod: Nej (är gratis från start)

Antivirus microsoft defender

Om det ingår ett antivirusskydd med Windows, helt gratis dessutom, känns det väl som att alla brottslingar på nätet redan lärt sig komma runt det? Medan det kanske stämde till viss del om föregångaren Microsoft Security Essentials är det en helt annan femma med Windows Defender.

Om du inte anser dig ha råd med ett antivirusskydd och använder Windows kommer du faktiskt komma riktigt långt genom att regelbundet använda dig av Windows Defender.

Oväntat bra
Med tanke på det rykte som Microsoft Security Essentials hade kring sig, både när det kom till att sega ner datorn och att inte hitta några virus, är Defender en positiv överraskning (Microsoft Defender Antivirus är det fullständiga namnet ska tilläggas).

För att vara en gratistjänst som skickas med operativsystemet har Defender faktiskt visat sig vara riktigt kompetent när det kommer till att upptäcka virus.

Det ska sägas att den inte är i närheten av lika proaktiv som Norton och Bitdefender, utan fungerar bäst på redan nedladdat material. Det finns även lite fler tillfällen då Defender har problem att ta bort smittade filer, något betalprogrammen sällan har problem med. Samtidigt är den inte mycket för URL-blockering eller ID-skydd. Men som ett grundläggande skydd att köra med jämna mellanrum är den oväntat vettig.

Antivirus windows defender

Resurssnål
Samtidigt tar den inte mycket resurser i anspråk, varken i bakgrunden eller när den kör sina sökningar. Oftast märker vi faktiskt inte av den förrän Windows Update börjar tjata om att det finns uppdateringar att installera. Oftare än inte rör det sig då om just en uppdatering av virusdatabasen till Windows Defender. Men själva programmet håller för det mesta tyst.

Vill du absolut inte installera eller betala för ett virusskydd på din Windowsdator, se då till att Defender får göra sin grej med jämna mellanrum.

Hemsida

Gratis

Resurssnål

Problem att ta bort vissa smittade filer

Ganska få funktioner

3.5


Bästa VPN

Bästa Android-mobil