Bästa akvarellpapper: 5 testvinnande papper för vattenfärg

Amanda Westberg

Målar du mycket och är på jakt efter lite nya papper eller ska du precis börja med din nya hobby och är i full gång att klicka hem allt material du behöver? Då kan vi tipsa om att du kollar in vår guide här nedanför, där vi har samlat de bästa akvarellpapper som finns att köpa just nu. Det finns prisvärda alternativ som passar bra för nybörjare, samt något dyrare papper i hög kvalitet för de lite mer erfarna.

En av de absolut viktigaste sakerna man kan lägga pengar på när man ska måla med vattenbaserade färger är pappret. Det gör stor skillnad i hur färgerna beter sig och hur mycket vatten du kan använda dig av. Så om det är något du bör lägga lite extra pengar på för att få bättre kvalitet, är det verkligen pappret. Men det finns som sagt prisvärda alternativ också, för dig som vill spara pengar eller har tajt budget!


Arches – Bäst i test

Nivå: Från lite mer erfarna till proffs För: Akvarellfärg Tålighet: Upp till 640 gram Storlek: Upp till 46×61 cm

Arches akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Arches’ akvarellpapper är det absolut bästa du kan köpa.

Akvarellpapper från Arches är testvinnare i vår guide över bästa akvarellpapper just nu. Det är ett väletablerat märke som är riktigt populärt inom målarvärlden, som erbjuder papper i absolut toppklass. Deras akvarellpapper är otroligt tåliga och kan absorbera en stor mängd vatten innan de börjar bukta eller smula sönder. De finns tillgängliga i ett gäng olika storlekar i både kall- och varmpressade varianter. Arches finns dessutom tillgängligt ända upp till 640g, vilket är bland det tjockaste akvarellpapper man kan köpa och är perfekt för dem som använder rejält med vatten i sina målningar. Notera dock att 640g absolut inte är nödvändigt om du målar med en mindre mängd vatten, då räcker det gott och väl med ett papper på 180-300g.

Kvalitet i en klass för sig
Detta är akvarellpapper i en premiumklass och kostar därefter, så det är inget vi rekommenderar för nybörjare som bara vill prova på akvarell eller som precis kommit igång med sitt målande. Dessa papper har dessutom en ganska grov textur, som kan vara lite krångligare för nybörjare att arbeta med.

Hemsida

Slitstarka papper
Tål mycket vatten
Finns i både kallpressade och varmpressade alternativ
Tillverkat av 100% bomull

Dyrt
Grov yta lämpar sig inte för nybörjare

5


Winsor & Newton – Bästa akvarellpapper i mellanklassen

Nivå: Från nybörjare och uppåt För: Akvarellfärg Tålighet: 300 gram Storlek: Upp till 27,9×35,6 cm

Akaso Brave 7 LE är en riktigt prisvärd actionkamera.

Winsor & Newton är ytterligare ett känt namn inom målarvärlden som säljer konstnärsmaterial i toppklass, framför allt deras prisvärda färger och penslar, som används av både nybörjare och proffs. Men märket tillverkar också riktigt bra akvarellpapper. Deras akvarellpapper har god absorptionsförmåga och fungerar även utmärkt som multimediapapper, om du vill kunna blanda dina akvareller med material som gouache, bläck och liknande.

Perfekt för målare på alla nivåer
Om du är en målare på hobbynivå som vill producera många tavlor tycker om att variera med olika tekniker och material, tycker vi att du ska satsa på akvarellpapper från Winsor & Newton. De ligger en prisklass lägre än akvarellpapper från Arches, vilket gör att man kan slösa på dessa papper utan att behöva oroa sig för att det ska bli för dyrt.

Hemsida

Passar för flera typer av färg
God absorptionsförmåga
Bevarar färgernas ljus och transparens bra
Överkomligt pris

Arches är snäppet vassare i kvalitet

4.5


Fabriano – Prisvärt alternativ till Arches

Nivå: Från nybörjare och uppåt För: Akvarellfärg Tålighet: Upp till 640 gram Storlek: Upp till 35,5×51 cm (lösa ark finns i större)

Fabriano akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Fabrianos akvarellpapper är ganska likt Arches i kvalitet och känsla.

Fabriano är ett intressant och prisvärt alternativ. Deras akvarellpapper är ett utmärkt val för nybörjare som ändå vill ha papper av hög kvalitet. Dessa papper har en riktigt hög absorptionsförmåga, samtidigt som det har en ganska len yta. Ju mer vatten ett papper kan suga upp, desto grövre textur brukar det ha, men Fabrianos akvarellpapper lyckas ändå behålla en väldigt len yta som är enkel att applicera färg på och måla små detaljer på.

Bra kvalitet till lågt pris
Vi tycker att Fabriano är lite likt Arches i sin kvalitet, även om det inte är riktigt lika tåligt och robust som Arches akvarellpapper. Just därför passar det utmärkt till mindre erfarna målare som ändå vill ha kvalitet, eller för erfarna målare som vill öva på nya tekniker på lite billigare papper. Det går dessutom att hitta riktigt billigt om du köper det på rulle, men då behöver du skära till dina ark själv.

Hemsida

Bättre val för nybörjare än Arches
Finns billigt att köpa på rulle
God absorptionsförmåga samtidigt som det behåller en len yta

Inte lika tåligt som Arches

4


Canson – Bästa akvarellpapper i budgetklass

Nivå: Från nybörjare och uppåt För: Akvarellfärg Tålighet: Upp till 200 gram Storlek: Upp till 29,7×42 cm

Canson akvarellpapper visas upp mot en vit bakgrund.
Canson tillverkar riktigt bra och billigt akvarellpapper.

Canson är bästa akvarellpapper att köpa för alla nybörjare eller för dem som har en tajt budget. Det finns i stort sett alla format och storlekar du kan tänka dig, från spiralblock, akvarellblock eller på rulle ända upp till A3-storlek. Även dessa papper passar utmärkt även med andra typer av material som gouache och bläck, så de fungerar utmärkt för multimedia-användning. Canson tillverkar även andra typer av papper som exempelvis markerpapper, om du skulle tycka om märket och vill testa fler av deras produkter.

Stort och prisvärt utbud
Akvarellblock från Canson är kallpressade och syrafria, vilket innebär att de behåller sin vita färg med tiden utan att gulna. De sträcker sig från cirka 120g till 300g, så om du målar med lite mindre mängd vatten kan du välja de tunnare varianterna och komma undan lite billigare. Om du däremot behöver ett ännu tjockare papper upp till 640g, kan vi rekommendera att du överväger akvarellpapper från Arches istället.

Hemsida

Finns i en mängd olika storlekar och tjocklekar
Finns för många typer av material
Går att hitta riktigt billigt
Utmärkt val för nybörjare

Håller inte riktigt samma nivå som dyrare märken

4.5


Moleskin – Bästa akvarellpapper i bokform

Nivå: Från nybörjare och uppåt För: Akvarellfärg Tålighet: 200 gram Storlek: Upp till 30,4×21,6 cm

En svart Moleskin akvarellbok visas upp mot en vit bakgrund.
Om du tycker om bokformatet kan vi varmt rekommendera Moleskins produkter.

Om du tycker om att samla på sketchbooks med olika teman eller vill kunna bära med dig målarblocken när du är ute på språng, kan vi rekommendera att du kollar in Moleskins smidiga små akvarellböcker. Dessa inbundna böcker finns tillgängliga i ett gäng olika storlekar, i både liggande och stående läge, som samtliga har riktigt tåligt papper som kan absorbera mycket vatten. Deras papper är dessutom syrafria, vilket innebär att de behåller sin vita färg med tiden och företaget lägger också stort fokus vid att försöka hålla sin tillverkningsprocess så miljövänlig som möjligt, vilket är ett litet plus i kanten.

Perfekt för dig föredrar bokformat
Moleskin säljer mest böcker i små storlekar som A6 och A5, så om du tycker om att måla lite större bör du kolla in andra alternativ. Även om bokformatet är väldigt smidigt att bära med sig och sedan ett bra sätt att spara sina målningar jämfört med lösa ark, kan formatet också begränsa en något i målandet. Du kan behöva tynga ner sidorna på boken med något, så de inte viker upp sig och kommer i vägen medan du målar och du behöver även planera ditt motiv eller arbeta runt vecket som skapas mellan sidorna.

Hemsida

Smidigt bokformat i olika storlekar
Tåligt papper
Syrafritt papper med miljöfokus

Inga större storlekar
Bokformatet kan begränsa målandet

4

Bästa akvarellpapper – köpråd och vanliga frågor

Innan du köper akvarellpapper kan det vara bra att känna till de viktigaste egenskaperna och de största skillnaderna mellan de olika typerna av papper som finns. Här nedanför går vi igenom några av de viktigaste sakerna du behöver känna till om akvarellpapper:

  • Tjocklek/tålighet: Akvarellpapper har olika tjocklek som avgör hur mycket vatten de kan absorbera innan de börjar bli buckliga eller smula sönder. Detta anges i gram per kvadratmeter och det finns akvarellpapper i allt från 60-640g. Vi skulle rekommendera att köpa runt 180g som lägst, men tycker att 300g är optimalt. Papper på 300g tål en rejäl mängd vatten utan att bli för grova. Om du går hela vägen upp till 640g blir det för det första väldigt dyrt och pappret blir svårt att arbeta med då ytan blir så grov. Det är väldigt få som målar med så mycket vatten att man behöver 640g-papper.
  • Material: De flesta akvarellpapper är gjorda av 100% bomull, men det finns också vissa papper som är blandningar med träfibrer, cellulosa och bomull. Akvarellpapper gjorda helt i bomull håller oftast högst kvalitet. Du bör också kolla att pappret är syrafritt, då behåller det sin vita färg bättre med tiden.
  • Gräng: Detta är ett ord som beskriver vilken typ av textur ytan på pappret har. Det finns lite olika varianter och det är väldigt personligt vad man själv föredrar. Typen av textur brukar delas in i tre nivåer: grain fin (fin), grain satiné (medel) och grain torchon (grov). Dessutom är akvarellpapper antingen kallpressade eller varmpressade (olika tillverkningsmetoder), där kallpressade papper ofta har en grövre textur med en skrovlig yta, medan varmpressat känns slätt i nästan lite halt i jämförelse.  
  • Limning: Akvarellpapper är täckta med ett lager av lim och färgen absorberas på olika sätt beroende på hur tjockt detta lager är. Om lagret av lim är för tjockt, kan färgen ha svårt att tränga igenom. Om du upplever detta kan det vara smart att blöta pappret innan du börjar måla.

Vad är akvarellpapper?
Akvarellpapper är en lite tjockare typ av papper som ofta är gjorda helt av bomull. Denna typ av papper har högre uppsugningförmåga än vanliga pappersark och tål därför rejält med vatten och flera lager färg, utan att de blir buckliga eller börjar luckras upp.

Hur tjockt akvarellpapper ska jag ha?
Vi rekommenderar akvarellpapper med 180g som minst., men 300g är det optimala för de allra flesta. Papper med 180g tål en hyfsad mängd med vatten och har ganska överkomliga priser, men om du använder för mycket färg eller målar många lager kan du stöta på problem och då är det bättre att lägga ut lite mer pengar och köpa 300g-papper. Akvarellpapper runt 60g fungerar helt okej för saker som färgtester eller om du arbetar mycket torrt på torrt.

Vad är skillnaden mellan akvarell och gouache?
Gouachefärger är en typ av vattenbaserad färg som skiljer sig från vanlig akvarellfärg då den är lite tjockare i konsistensen och mer täckande i sitt pigment. Denna typ av färg är något enklare att arbeta med, då den är enklare att återaktivera och blanda än vanliga akvarellfärger som är mer transparenta i sitt pigment och torkar snabbare. Akvarellfärg brukar också kallas vattenfärg.

Vilka är de bästa akvarellfärgerna?
Winsor & Newton tillverkar enligt oss de absolut bästa akvarellfärgerna för de allra flesta. Dessa färger har en bra balans mellan kvalitet och pris, med vackra färger med fylliga pigment som är enkla att arbeta med till överkomliga priser. Deras färger finns dessutom i olika prisklasser för att passa fler budgetar. Om priset inte spelar någon roll för dig, är de absolut bästa akvarellfärgerna du kan köpa dem från Schmincke Horadam. Detta är premiumfärger i absolut toppklass, men de kostar också därefter.


Bästa billiga hörlurar: 5 budgethörlurar som är bäst i test

Träning & Hälsa

Bästa träningsappar: 6 appar för inspiration, verktyg och statistik

Trädgård & Verktyg
Högtryckstvätt

Bästa högtryckstvätt: 4 bästa högtryckstvättarna vi testat