Bästa akvarellfärger: 5 vackra akvarellfärger för både hobbynivå och proffs

Amanda Westberg

Akvarellfärg eller vattenfärg är bland de absolut mest populära typerna av färg att måla med. Det är en vacker och mångsidig typ av färg som används av allt från barn till erfarna professionella konstnärer. De har ett vackert lyster, tillåter en mängd olika tekniker, går enkelt att kombinera med andra typer av medium, är användarvänliga och finns i ett gäng olika prisklasser. Detta gör dem lättillgängliga för alla typer av konstnärer och budgetar, från ivriga nybörjare och hobbymålare till erfarna proffs.

I vårt jämförande test över bästa akvarellfärger har vi valt ut våra favoritmärken från den underbara världen av vattenbaserad konst. Förutom att testa färgerna själva, har vi läst en mängd recensioner och kundbetyg, för att få en heltäckande bild av färgernas kvalitet och vad andra tycker om dem. I våra tester har vi kollat på färgernas pigment och lyster, hur enkla de är att applicera och blanda, hur väl de fungerar tillsammans med andra medium och mycket mer. Skrolla bara vidare för att komma till vår topplista över bästa akvarellfärger.


Winsor & Newton – Bäst i test

Passar bäst för: Nybörjare till proffs Prisklass: Övre mellanklass

Akvarellfärg från Winsor & Newton
Akvarellfärg från Winsor & Newton är det bästa alternativet för de allra flesta.

Winsor & Newton är vårt absoluta favoritmärke när det gäller akvarellfärger. Det är ett märke som håller hög kvalitet samtidigt som det förblir relativt prisvärt. Därför är dessa akvarellfärger ett bra alternativ för de allra flesta, från nybörjare till proffs, och det är anledningen till varför vi utsett dem till testvinnare i vårt jämförande test över bästa akvarellfärger.

Flera olika prisklasser
Winsor & Newtons akvarellfärger finns i flera olika prisklasser och går även att köpa som färdiga kit. Den lägsta prisklassen ger dig vackra färger med fylliga pigment som är enkla att applicera och blanda. Detta är en bra startpunkt för nya konstnärer, då du relativt billigt kan beställa hem alla färger du behöver. Sedan rekommenderar vi att du köper till färger från de dyrare prisklasserna allt eftersom. Färgerna i de dyrare prisklasserna har imponerande pigment som blir nästan heltäckande med lite färg och som kan tunnas med vatten ut till en mängd vackra nyanser med fint lyster. Med färger från den dyrare prisklassen krävs det väldigt lite färg på penseln för att få fylliga färger på pappret.

Tuberna är riktigt smidiga
Akvarellfärgerna från Winsor & Newton finns tillgängliga både i koppar och tuber. Personligen föredrar vi tuberna. Dessa är enklare att använda om du ska blanda egna nyanser eller vill kombinera akvarellfärgen med exempelvis gouachefärger. Om du häller upp dem i en kopp eller färgpalett är de enkla att återaktivera med vatten.

Hemsida

Vackra, fylliga pigment
Tuberna är bra för att blanda egna färger
Enkla att återaktivera
Prisvärda, olika prisklasser finns

Bästa kvaliteten är ganska dyr
Vissa tubfärger har en oljig konsistens
Fyllighet i pigment kan skilja sig lite mellan olika färger

5

Annons
Halvpannor i olika färger.
Tuber i lika färger.

Schmincke – Bästa akvarellfärger i premiumklass

Passar bäst för: Erfarna konstnärer och proffs Prisklass: Hög

Akvarellfärg från Schmincke
Akvarellfärg från Schmincke håller hög klass.

Det tyska konstnärsmärket Schmincke tillverkar akvarellfärger som är varje konstnärs dröm. De håller absolut högsta konstnärskvalitet och har ett enormt utbud med färger att välja mellan (totalt 139 stycken!). Om du väljer den absolut högsta prisklassen blir du dock något mer begränsad i dina färgval och du får vara beredd på att lägga ut en hel del för lyxen.

Intensiva och fylliga pigment
Akvarallfärger från Schmincke har otroligt fylliga och jämna pigment, så det krävs väldigt lite färg på penseln när du ska börja måla. Speciellt röda färger har väldigt intensiva pigment, så var lite försiktig när du ska applicera dem eller blanda till en egen färg där det krävs en gnutta rött. Det är lätt hänt att de tar överhanden. I vanlig ordning föredrar vi tubfärgerna, men du kan även välja att köpa hel- eller halvkoppar med akvarellfärger från Schmincke. Det finns också färdiga set att köpa, men vi tycker nästan det är bättre att beställa färgerna separat, så kan du själv välja vilka du vill ha. Det finns också färger med extra mycket granulering, vilket är perfekt om du vill skapa snygga effekter och få lite mer textur i bilderna. Det finns alltså gott om alternativ att välja mellan.

Endast för erfarna konstnärer
Vi rekommenderar inte Schmincke för nybörjare, då detta är akvarellfärger i absolut toppklass och priser att matcha. Om du precis kommit igång med ditt målande eller har en tajt budget, finns det billigare alternativ som fortfarande håller hög klass, som kommer att passa bättre.

Hemsida

Drömlikt fylliga pigment
Omfattande utbud färger
Färger med extra granulering finns

Inget för nybörjare
Väldigt dyra

4.5

Annons
Färdigt set med halvpannor.
Tuber i olika färger.

Holbein – Bästa färdigblandade set

Passar bäst för: Nybörjare och konstnärer på hobbynivå Prisklass: Låg

Akvarellfärg från Holbein
Akvarellfärg från Holbein går att beställa hem riktigt billigt.

Det japanska konstnärsmärket Holbein är populärt över hela världen, tack vare deras höga kvalitet och innovation. Deras akvarellfärger har ljusa pigment med fint lyster och finns att beställa hem både separat eller i färdiga kit.

Ljusa och klara pigment
Akvarellfärger från Holbein har väldigt ljusa och klara pigment och passar perfekt för dig som tycker om att måla ljusa motiv med ett härligt lyster. Vi upplever vissa pigment som något svaga (ljusgröna och olivgröna), med en utspädd effekt oavsett hur mycket färg vi fyller penseln med. Detta gäller dock bara några få pigment och för övrigt håller färgerna en hög klass. Ett extra plus för Holbein är att deras akvarellfärger behåller sitt lyster väldigt bra på pappret även efter att de torkat, jämfört med vissa andra akvarellfärger som blir lite mer dämpade.

Riktigt bra färdiga kit
Som tidigare nämnt går det att beställa hem akvarellfärger från Holbein i både separata tuber och koppar, eller som färdiga kit. De finns tillgängliga i ett par olika prisklasser, så du kan enkelt välja den som passar din nivå och budget bäst. Färdiga kit skickas i välgjorda och kompakta lådor, som är perfekta att packa med sig i väskan om man ska ut på språng och vill ha målarprylarna med sig.

Hemsida

Vackert lyster i färgerna
Passar bra för ljusa motiv
Prisvärda och kompakta färdiga kit

Vissa pigment känns lite utspädda
Inte lika fylliga pigment som vissa andra märken

4.5

Annons
Färdigt set med tuber.
Tuber i olika färger.

Daniel Smith – Bästa akvarellfärg med fylligast pigment

Passar bäst för: Erfarna konstnärer och proffs Prisklass: Hög

Akvarellfärg från Daniel Smith
Akvarellfärg från Daniel Smith håller absolut toppklass.

Daniel Smith är lyxiga akvarellfärger i toppklass, som är kända för otroligt fylliga pigment och några fint granulerade nyanser. Det här är ett märke vi rekommenderar till erfarna konstnärer med stor budget, då du är tvungen att betala en hel del för varje färg. Åtminstone om du siktar på den översta prisklassen.

Lite extra granulering
Vi suktade länge efter att få prova på Daniel Smith, men drog oss lite på grund av priset. När vi äntligen fick prova dem förstod vi dock varför det är ett så populärt märke bland konstnärer. Daniel Smith har otroligt fylliga pigment med levande nyanser, som på något sätt känns enklare att arbeta med än många andra märken. Det appliceras mjukt på pappret och flyter ihop fint när man ska blanda. Akvarellfärgerna från Daniel Smith sticker dessutom ut lite eftersom de har lite mer granulering än många andra märken. Detta är en smaksak, men om du tycker om lite mer textur och effekter i dina färger, är Daniel Smith ett bra märke. 

Väldigt dyra färger
Eftersom detta är ett märke i toppklass, får du räkna med att lägga ut en hel del för varje färgtub – vissa färger kostar upp emot 700 kronor per tub .. Därför rekommenderar vi inte detta märke till nybörjare. Men om du är en erfaren konstnär som vill uppgradera dina färglager, kan vi rekommendera att köpa ett grundkit av dessa färger och sedan köpa till fler färger pö om pö.

Hemsida

Otroligt fylliga pigment
En svag granulering skapar vacker textur
Enkla att applicera och måla med

Väldigt dyra

3.5

Annons
Färdigt set med tuber.

Artistro – Bästa akvarellfärger i budgetklass

Passar bäst för: Nybörjare Prisklass: Budget

Akvarellfärg från Artistro
Akvarellfärg från Artistro är ett populärt alternativ bland budgetvänliga alternativ.

Vi har inte testat Artistros akvarellfärger själva, men efter en mängd efterforskningar och tusentals kundrecensioner som talar gott om det prisvärda märket, känner vi att vi vågar rekommendera det som ett prisvärt och bärbart kit med fina akvarellfärger.

Vackra resekit med massor av färger
Dessa akvarellfärger finns att köpa i ett par olika kit och det är främst deras stora resekit med hela 48 halvkoppar färger, i en vacker och kompakt plåtlåda med knäppe, som fångat vårt intresse. Med hela 48 olika färger att välja mellan har du verkligen allt du behöver och du behöver inte tänka på att blanda olika nyanser själv. Det finns dessutom ett par skinande metallfärger, som är perfekt för att skapa fina effekter och detaljer. Det går att måla både ljust och luftigt, samt fylligt och heltäckande med färgerna, så du får stor variation i ditt målande.

Massor av nöjda kunder
Med 4,7/5 stjärnor från över 8 000 kundrecensioner hos Amazon, känns det som ett säkert kort om du är ute efter ett prisvärt, stort kit med akvarellfärger. Med ett pris på 350 kronor är det verkligen värt ett test!

Hemsida

Höga betyg från kunder
Prisvärt, stort kit med färger

Har ej testat det själva, så vi utgår från kundbetyg här

4.5

Annons
Färdigt set med halvpannor.

Bästa rit- och målarblock: Bästa papper för olika typer av konstnärer

Hobby & Fritid
Akrylfärger på en vit canvas.

Bästa akrylfärger: 5 testvinnande akrylfärger för nybörjare och proffs

Hobby & Fritid
Akvarell-färgtester på tre olika pappersbitar i höstfärger, med höstlöv liggandes på varje papper.

Bästa akvarellpapper: 5 testvinnande papper för vattenfärg