Bästa akrylfärger: 5 testvinnande akrylfärger för nybörjare och proffs

Amanda Westberg

Akrylfärg är en av konstvärldens mest populära färgtyper tack vare sin mångsidighet, användarvänlighet och överkomliga priser. De liknar akvarellfärger, men är lite enklare att arbeta med och lite mer förlåtande om man skulle råka måla fel någonstans. Med akrylfärger kan du måla ljust och luftigt eller fylligt och heltäckande. Du kan enkelt blanda och mixa färger, göra mjuka skuggningar eller till och med blanda akrylfärgerna med andra typer av medium. Möjligheterna är oändliga!

Listan över märken som säljer akrylfärger är tyvärr också oändlig och det kan snabbt kännas överväldigande att skrolla runt på nätet och försöka klura ut vilka som är de bästa alternativen. Därför har vi satt ihop den här topplistan över bästa akrylfärger. Här har vi samlat vad vi tycker är de absolut bästa alternativen för ivriga konstnärer som vill komma igång och måla med akryl, oavsett om du är nybörjare eller proffs, eller har en liten eller stor budget.


Amsterdam – Bäst i test

Passar bäst för: Nybörjare till proffs Prisklass: Mellanklass

Amsterdam akrylfärg
Akrylfärgerna från Amsterdam är absolut bäst enligt oss.

Vi har utsett akrylfärgerna från märket Amsterdam som testvinnare i vårt jämförande test över bästa akrylfärger. Dessa är pålitliga färger med vackra nyanser och som är enkla att arbeta med. De finns att köpa separat eller i smidiga färdiga kit, som ger dig alla färger du behöver.

Verklighetstrogna färger
Akrylfärger från Amsterdam är träffsäkra i sina nyanser och behåller sin lyster bra även när de har torkat helt. De är enkla att applicera på papper och duk (ska tydligen också fungera bra för väggmålningar) och är mjuka att arbeta med. Det är en fröjd att skugga med färgerna som blandas fint, vilket gör det enkelt att skapa djup i målningarna även för mindre erfarna konstnärer. 

Bra set finns tillgängliga
Vi tycker om de färdiga set med akrylfärger från Amsterdam som finns att köpa. De ger dig massor av färger till riktigt överkomliga priser. Men vi rekommenderar att du läser igenom noggrant innan du beställer, då vissa färgtuber kan vara ganska små (20 ml).

Hemsida

Träffsäkra färger med bra lyster
Enkla att applicera och skugga med

Färdiga kit innehåller ofta mindre färgtuber

5


Winsor & Newton – Bästa akrylfärger för alla nivåer

Passar bäst för: Nybörjare till proffs Prisklass: Lägre mellanklass

Winsor & Newton akrylfärg
Akrylfärg från Winsor & Newton är riktigt prisvärd.

Winsor & Newton tillverkar också akrylfärger och detta är ett märke som kommer att vara ett bra val för de allra flesta. Akrylfärgerna håller hög klass, samtidigt som de ligger kvar på ett överkomligt pris i mellanklass. Det finns dessutom ett omfattande sortiment med färger och nyanser att välja mellan.

Winsor & Newton presterar alltid bra
Vi är stora fans av konstnärsmaterial Winsor & Newton, tack vare den solida kvalitet man kan räkna med att få från alla deras produkter, alltid till överkomliga priser. Därför var Winsor & Newton vårt första val när vi skulle testa akrylfärger för första gången och vi blev inte besvikna. Akrylfärgerna är ganska flytande och därmed enkla att applicera på både papper och duk, men vi rekommenderar ändå att lägga ett grundlager innan du börjar måla på huvudmotivet. Färgerna har intensiva pigment och du kan blanda till riktigt fina nyanser. När färgerna torkar blir de lite mer matta, så ha det i åtanke när du målar.

Riktigt stora tuber
Det finns som tidigare nämnt ett stort utbud av färger att välja mellan och du kan också välja mellan ett par olika storlekar på färgtuberna, som sträcker sig hela vägen upp till 500 ml! Vi har dock inte hittat några små alternativ på 20-40 ml, som är bra om man bara vill testa en ny färg. Det minsta alternativet är på 60 ml. Kom ihåg att alltid dubbelkolla storleken på färgtuben innan du lägger din beställning.

Hemsida

Solid kvalitet i mellanklass
Passar för både nybörjare och erfarna
Enormt sortiment med färger

Färgerna blir ganska matta när de har torkat
Finns inga små storlekar på färgtuberna

4.5


Raphaël – Bästa akrylfärger i färdiga färgset

Passar bäst för: Nybörjare och hobbykonstnärer Prisklass: Lägre mellanklass

Raphaël akrylfärg
Raphaël säljer riktigt bra färdiga set med akrylfärger.

Akrylfärger från Raphaël är också ett bra och prisvärt alternativ, speciellt om du vill kunna beställa hem ett färdigt kit istället för separata färgtuber. Deras färdiga färgset finns i storlekar med 12, 24 eller 48 färgtuber med 21 ml i varje och vi tycker att färgvalen är riktigt bra, så det är ett snabbt och enkelt sätt att få hem allt man behöver i ett paket.

Lite mer smöraktiga i konsistensen
Akrylfärgerna från Raphaël skiljer sig en del från Winsor & Newton som du kan läsa om här ovanför. Konsistensen på dessa akrylfärger är lite mer smöraktiga och mer lika oljefärger, än de lite mer flytande akrylfärgerna från Winsor & Newton. Vad man föredrar här är såklart en smaksak, men vi tycker personligen att den lite smörigare konsistensen är väldigt behaglig att arbeta med och är enklare att skapa mjuka skuggningar med. Akrylfärgerna från Raphaël har en hög koncentration av pigment, för fylliga levande färger, och när de torkar får de en vattenfast satinmatt yta.

Finns även att beställa i separata tuber
Om du tycker att Raphaël låter som ett bra märke, men föredrar att kunna välja dina färger själv, behöver du inte oroa dig. Märket säljer färgtuber i storlekar på 100 ml, vilket vi tycker är helt perfekt för akrylfärger, i flera olika prisklasser. Så du kan enkelt välja ut dina egna färger eller beställa hem en extra om du skulle få slut på någon färg.

Hemsida

Väl utvalda färger i de färdiga kiten
Något tjockare konsistent än andra märken
Hög koncentration av pigment

Vissa kan föredra en mer flytande konsistens

4.5


Sennelier – Bästa akrylfärger i premiumklass

Passar bäst för: Erfarna konstnärer Prisklass: Dyra

Sennelier akrylfärg
Sennelier gör akrylfärger i toppklass.

Man kan inte skriva en topplista över bästa akrylfärger utan att nämna Sennelier. Detta är ett konstnärsmärke som är kända för att tillverka produkter i premiumklass. De har bland annat förtjänar en placering i vår topplista över bästa oljefärger och även deras akrylfärger håller en absolut toppklass.

Dyra, men riktigt bra kvalitet
Med ett pris på över 200 kronor per färgtub (60 ml) i den högsta prisklassen, förväntar man sig hög kvalitet från Sennelier – och det får man verkligen. Deras akrylfärger har en härligt krämig konsistens som är mjuk och trevlig att arbeta med. Ett grundlager kan vara en bra idé, annars kan färgerna bli något torra på duken, men det beror såklart på vilken effekt du vill ha på målningen. Torrare drag skapar fin struktur! Andra trevliga detaljer med akrylfärger från Sennelier är att de har ytterst lite lukt, jämfört med vissa andra märken som kan lukta ganska starkt. De torkar snabbt på duken och får då en olöslig vattenbeständig hinna som inte gulnar med tiden.

Passar bäst för lite mer erfarna konstnärer
Det går att köpa akrylfärger från Sennelier i lite lägre prisklasser, men du får ändå räkna med att lägga ut minst 100 kronor per färgtub (60 ml). Det är alltså ganska dyra färger och därför inget vi rekommenderar för nybörjare.

Hemsida

Smörig, mjuk konsistens
Vackra, luktfria färger
Gulnar inte med tiden
Flera prisklasser tillgängliga

Inget för nybörjare
Ganska dyra

3.5


Schmincke – Bästa akrylfärger för proffs

Passar bäst för: Erfarna konstnärer Prisklass: Dyra

Schmincke akrylfärg
Akrylfärger från Schmincke är ett bra alternativ för erfarna konstnärer.

Schmincke säljer vackra, välbalanserade och beständiga akrylfärger som lämpar sig bäst för erfarna konstnärer och proffs. Detta är akrylfärger i absolut toppklass och ger vackra, uttrycksfulla resultat, men du får betala en hel del för lyxen.

Sidenglänsande yta
Akrylfärger från Schmincke har en mjukt flytande konsistens och är behagliga att arbeta med. Endast de absolut bästa och mest beständiga pigmenten används i dessa akrylfärger och det märks verkligen när man målar då det är enkelt att skapa livfulla målningar med djup. Något som får akrylfärgerna från Schmincke att sticka ut från resten av konkurrensen är det faktum att de får en lite mer sidenglänsande yta när det torkar, jämfört med många akrylfärger som kan få en lite matt ton. Akrylfärger från Schmincke är väldigt tåliga och varken bleknar eller gulnar med tiden.

Verkligen värda att testa om budget finns
Om du målat länge och har en stor budget, kan vi varmt rekommendera att du testar akrylfärger från Schmincke. Du kommer inte att bli besviken! De finns tillgängliga att beställa hem i färdiga set eller i separata färgtuber (120 eller 250 ml), som skiftar lite i pris mellan 180-300 kronor per tub. Om du däremot är en nybörjare eller har en tajt budget, bör du kolla på andra märken.

Hemsida

Får en sidenglänsande yta
Beständiga färger som inte bleknar
Enkla att arbeta med
Vackra färger med fylliga pigment

Inget för nybörjare
Ganska dyra

4.5


Bästa rit- och målarblock: Bästa papper för olika typer av konstnärer

Hobby & Fritid
Ett gäng färgkoppar med gouachefärger.

Bästa gouachefärger: Topp 5 alternativ för nybörjare och proffs

Hobby & Fritid
Akvarell-färgtester på tre olika pappersbitar i höstfärger, med höstlöv liggandes på varje papper.

Bästa akvarellpapper: 5 testvinnande papper för vattenfärg