Bästa actionkamera: 5 topptestade kameror för alla dina äventyr

Amanda Westberg

En actionkamera är ett måste för dig som vill kunna filma och föreviga alla dina äventyr. I den här guiden har vi samlat de absolut bästa actionkameror du kan köpa just nu, från prisvärda budgetmodeller till avancerade toppmodeller, så det ska finnas något som passar oavsett vad du har för behov och budget.

Numera finns det ett gäng stora märken på marknaden av actionkameror, där GoPro förmodligen är det största namnet, men det finns även riktigt fina alternativ från märken som DJI, Insta360 och fler, varav några du hittar i den här guiden. Actionkamerorna du hittar i den här guiden fungerar bra för en rad olika aktiviteter, som exempelvis cykelturer, surfning, vloggande och mer. Så oavsett vad du ägnar dig åt för typ av utomhusaktiviteter, bör hoppas vi på att det finns något som passar.


GoPro Hero11 Black – Bäst i test

Videoupplösning: 5,3K Stillbilder: 27 MP Batteritid: Cirka 70 minuter Vattentålig: 10 m

En svart GoPro Hero11 Black visas upp mot en vit bakgrund.
GoPro Hero11 Black är en helt suverän actionkamera.

GoPro är som tidigare nämnt kanske det absolut största namnet på marknaden av actionkameror just nu och deras senaste modell GoPro Hero11 Black är testvinnare i vår guide över bästa actionkameror just nu. Den bjuder på ett stort utbud av funktioner och hög videokvalitet, samtidigt som den är användarvänlig och har ett överkomligt pris.

Riktigt robust
Denna populära actionkamera har en kompakt storlek med en vikt på endast 153 gram, som gör den enkel att bära med sig. Designen är dessutom robust och tål de flesta typer av äventyr, med bland annat en vattentålighet ned till 10 meters djup. På videofronten kan den spela in 5,3K-videor vid upp till 60 bilder per sekund, 4K-videor vid upp till 120 bilder per sekund och 2,7K-videor vid upp till 240 bilder per sekund. På stillbildsfronten får du en upplösning på 27 MP. Ett annat fint plus är dess bildförhållande på 8:9, som gör det enkelt att exportera videor till olika plattformar för sociala medier, utan att behöva kompromissa med kvalitet.

En svart GoPro Hero11 Black visas upp mot en vit bakgrund.
GoPro Hero11 Black är testvinnare i vårt jämförande test över bästa actionkamera.

Fortfarande lite problem i svagt ljus
Om du vill livestreama med denna actionkamera får du tyvärr nöja dig med en lite lägre upplösning på 1080p och videor som spelas in i sämre ljusförhållanden lyckas inte riktigt heller hålla samma nivå som övriga videor. Detta är ett problem vi sett tidigare med GoPro-modeller och något vi gärna hade velat se åtgärdas för denna, men vi får helt enkelt vänta till nästa generation av actionkameran släpps. Men bortsett från dessa små klagomål är det en helt fantastisk actionkamera som passar de allra flesta.

Hemsida

Suveränt allround kit
Robust byggkvalitet

Problem att hantera svagt ljus

5


Akaso Brave 7 LE – Bästa actionkamera i budgetklass

Videoupplösning: 4K Stillbilder: 20 MP Batteritid: Cirka 90 minuter Vattentålig: 40 m (med fodral)

En svart Akaso Brave 7 LE visas upp mot en vit bakgrund.
Akaso Brave 7 LE är en riktigt prisvärd actionkamera.

Akaso Brave 7 LE är bästa actionkamera om du vill ha något som håller hög kvalitet utan att behöva tömma hela sparkontot. Detta är den enligt oss bästa budgetmodellen som finns att köpa just nu. Här får du ett bra allround kit och hög kvalitet på inspelningarna, till ett pris som underskrider GoPros toppmodell och övriga konkurrenter med några tusenlappar.

Vattentålig och bra batteritid
Denna lilla actionkamera har en tålig design med en IPX7-klassning som gör den vattentålig och om du vill ägna dig åt mer intensiva vattensporter eller djupare dyk, kan du ge den extra skydd med ett fodral. Då klarar den av djup på upp till 40 meter, vilket är imponerande. På videofronten får du upp till 4K-videor med 30 bilder per sekund, samt stillbilder med 20 MP. Upplösningen är alltså inte riktigt lika hög som på konkurrerande toppmodeller, men med tanke på priset är det mer än godkänt. Batteritiden är dessutom bra på cirka 120 minuter per laddning.

En Akaso Brave 7 LE och alla dess tillbehör som följer med vid köp visas upp mot en vit bakgrund.
Här är allt som följer med vid köp av Akaso Brave 7 LE.

Mycket brus vid svagt ljus
De gånger det blir som mest tydligt att detta är en budgetmodell är vid videoinspelningar i svaga ljusförhållanden. Då får actionkameran ganska tydliga problem och det blir mycket brus i videorna och de blir inte riktigt lika skarpa. Actionkameran har stöd för brusreducering som hjälper till något här, även om den återigen inte håller riktigt samma kvalitet som dyrare konkurrenter. Men för priset är detta en otroligt bra actionkamera, som vi varmt kan rekommendera.

Hemsida

Robust och tålig
Klarar av intensiva vattensporter

Bildstabiliseringen bara okej
Får problem i svagt ljus

4.5


DJI Pocket 2 – Bästa actionkamera för vloggande

Videoupplösning: 4K Stillbilder: 64 MP Batteritid: Cirka 140 minuter Vattentålig: 60 m (med fodral)

En svart DJI Pocket 2 visas upp mot en vit bakgrund.
DJI Pocket 2 är bästa actionkamera för dig som vloggar mycket.

DJI Pocket 2 är den bästa actionkameran för alla som ägnar sig åt vloggande eller annan innehållsproduktion. Den är gjord för handhållet läge och har smart inbyggd gimbal-stabilisering, som ser till att alla videor blir mjuka och fina, även om du är ute och går eller ägnar dig åt annan aktivitet som kan orsaka skakiga rörelser.

Smart Face-tracking-funktion
En annan trevlig detalj för denna actionkamera är dess Face-tracking-funktion, som gör att actionkameran automatiskt kan följa dina rörelser när du rör dig framför den. Vloggare kommer också att uppskatta actionkamerans fyra inbyggda mikrofoner och om de inte skulle räcka, kan man även välja att ansluta en extern trådlös mikrofon med Creator Combo. På videofronten får du en 4K/60p-upplösning, som är väntat för denna prisklass, men något som däremot överraskar är dess höga upplösning för stillbilder som når upp till 64 MP!

Tillbehör till DJI Pocket 2 visas upp mot en vit bakgrund.
Här är allt som följer med vid köp av DJI Pocket 2.

Lite svagare konstruktion
Den här actionkameran är inte riktigt lika robust som många av dess främsta konkurrenter. Den känns lite plastigare och är tyvärr inte vattentålig, men det går att köpa till ett speciellt vattentätt fodral som gör att actionkameran tål djup på 60 meter.

Hemsida

Användbar gimbal-stabilisering
Följer efter dina rörelser
Bra videokvalitet och suveräna stillbilder

Inte lika tålig som konkurrenter
Tål inte vatten utan ett speciellt fodral

4


GoPro Max – Bästa actionkamera för 360°-videor

Videoupplösning: 5,6K Stillbilder: 16,6 MP Batteritid: Upp till 105 minuter Vattentålig: 5 m

En svart GoPro Max visas upp mot en vit bakgrund.
GoPro Max är en dyr actionkamera, men den presterar i toppklass.

GoPro Max är en maffig actionkamera med extra allt och ett pris att matcha. Om du vill ha en actionkamera som spelar in i bästa möjliga kvalitet och har stöd för 360 graders videor, är detta actionkamera du ska välja.

Sfäriska videor
Med GoPro Max får du en videokvalitet på 5,6K med upp till 30 bilder per sekund för sfäriska videor och 1440p med upp till 60 bilder per sekund för vanliga 2D-videor. Ett extra plus är att du kan göra om sfäriska videor till vanliga 2D-videor efteråt, om du skulle ångra ditt val. Actionkameran är dessutom utrustad med en imponerande bildstabilisering och tar effektivt bort skakiga rörelser, exempelvis om du cyklar nedför i ojämn terräng. Du får också en imponerande uppsättning mikrofoner, med totalt sex stycken mikrofoner som plockar upp alla detaljer medan du spelar in.

En svart GoPro Max visas upp från sidan mot en vit bakgrund.
GoPro Max har stöd för 360-videor.

Hero11 Black är vassare på 2D-videor
GoPro Max lägger mycket fokus på sitt 360-stöd och även om dess 2D-videor också är imponerande, lyckas de inte riktigt hålla jämna steg med mer konventionella actionkameror som GoPro Hero11 Black på den fronten. Som många andra actionkameror får den också lite problem i svaga ljusförhållanden, men om du vill ha en robust, vattentålig actionkamera med bästa möjliga 360-gradersvideor, är det denna du ska välja.

Hemsida

Helt suverän bildkvalitet
Bildstabiliseringen i en klass för sig
Bra mikrofoner

Dyr
Inte lika bra i svagt ljus

4.5


DJI Osmo Action 3 – Bästa actionkamera för vattensport

Videoupplösning: 4K Stillbilder: 12 MP Batteritid: Cirka 160 minuter Vattentålig: 16 m (60 m med fodral)

En svart DJI Osmo Action 3 visas upp mot en vit bakgrund.
DJI Osmo Action 3 är ett bra val för dig som vill kunna filma i vattnet.

DJI är ytterligare ett stort märke på marknaden av actionkameror och har släppt några riktigt imponerande och prisvärda modeller under åren, inklusive deras suveräna DJI Osmo Action 3, som vi tycker är ett bra och lite mer överkomligt alternativ till GoPro Hero11 Black. Men framför allt är detta den absolut bästa actionkamera för vattensport, med en vattentålighet ner till 16 meters djup eller 60 meters djup med ett fodral, wow!

Ovanligt brett synfält
DJI Osmo Action 3 har ett brett synfält på 155 grader, vilket överträffar många av dess närmaste konkurrenter. Den lyckas däremot inte riktigt hålla jämna steg med toppmodellerna när det kommer till detaljer och dynamiskt omfång, men du får ändå videor som håller hög kvalitet, speciellt vid bra ljusförhållanden.

En svart DJI Osmo Action 3 visas upp mot en vit bakgrund.
DJI Osmo Action 3 är riktigt vattentålig, speciellt om du köper till ett fodral till den.

Väldigt enkel och trevlig att använda
Ett annat stort plus för denna actionkamera är dess fokus på användarvänlighet. Den har ett ganska simpelt, men lättanvänd och intuitivt gränssnitt. Det är enkelt att bläddra runt bland alla menyer och funktioner på actionkamerans pekskärm. Till och med monteringsfästet är riktigt välgjort och det är enkelt att fästa diverse tillbehör på actionkameran. Om du vill ha en riktigt robust actionkamera och nödvändigtvis inte behöver den allra bästa videokvaliteten, är DJI Osmo Action 3 ett riktigt bra alternativ.

Hemsida

Rejält vattentålig
Brett synfält
Väldigt användarvänlig
Suverän batteritid

Inte lika krispiga bilder som vissa konkurrenter

4


Bästa VPN: Jämförande test över de bästa alternativen just nu

Ljud & Bild

Bästa systemkamera: 5 testvinnande kameror från Canon och Nikon

Ljud & Bild

Bästa polaroidkamera: 5 topptestade instantkameror