Akvarell för nybörjare: 7 tips och tricks för dig som vill börja måla med vattenfärg

Amanda Westberg

Vill du komma igång och måla med akvarellfärger? Då har du kommit till precis rätt ställe, här har vi nämligen samlat ihop några av våra bästa tips och tricks för alla som vill börja måla med vattenfärg. Vi har också inkluderat lite köplänkar till konstnärsmaterial vi tycker är bra och prisvärt, så du kan komma igång med dina hobby på nolltid.

Akvarell är otroligt roligt att måla med, men kan också vara lite klurigt att lära sig. Det kan kännas svårt att få kontroll på i början, men ju mer du övar, desto enklare kommer det att kännas. Vi hoppas att våra tips kommer att vara användbara och hjälpa dig längs vägen. Lycka till med målandet! 

7 akvarelltips för nybörjare

Använd referensbilder

Att använda sig av referensbilder är oerhört användbart oavsett vad du ska måla för typ av motiv. Man kan antingen utgå från egna foton man tagit eller söka på Google efter det man vill måla. Då får du upp massvis med bilder som visar upp föremålet/motivet i olika vinklar, stilar och ljusförhållanden. Detta ger dig en bättre förståelse på hur föremålet/motivet ser ut, vilket gör det enklare att måla, men det ger även inspiration! 

Ett bra sätt att lära sig att måla nya saker, är att söka efter referensbilder på Google och måla av det flera gånger från olika vinklar. På bilden nedanför har jag exempelvis övat på att måla bananer. En sökning på ”banana sketch” eller ”banana drawing” på Google ger en massor av enkla skisser att utgå ifrån. Börja med enkla former och lägg till mer detaljer allt eftersom. 

Ett skissblock med målade bananer i olika former.

Ägna en timme eller två åt att skissa på något nytt du vill lära dig att måla, som bananer exempelvis!

Skissa med ljus blyerts

Vissa skickliga konstnärer kan måla sina bilder helt utan något förberedande skiss, men för de allra flesta kan det vara smart att planera motivet innan man börjar måla. En skiss låter dig planera motivet i stora drag ned till detaljnivå om du så önskar och hjälper dig se till att saker som proportioner och uppbyggnad ser bra ut. När du målar med akvarellfärger är det dock viktigt att du skissar med en ljus blyerts och att du använder dig av lätta drag. Du kan även sudda ut skissen lite grann innan du börjar måla, så att penndragen knappt syns. Akvarellfärger är nämligen väldigt transparenta och om du målar för hårt med din blyerts, kommer strecken att lysa igenom färgen när du målar.

Här nedanför har vi lagt in länkar till ett prisvärt kit från Faber-Castell med allt du behöver för dina skisser.

Annons
Knådbart suddgummi från Faber-Castell.
Kit med skisspennor från Faber-Castell.
Pennvässare med behållare från Faber-Castell.

Ha koll på grundteknikerna

Visste du att akvarellfärger beter sig lite olika beroende på hur mycket vatten du använder? Man kan få väldigt väldigt olika resultat beroende på hur mycket vatten man använder, samt om man applicerar färgen på en torr eller blöt yta. Läs på lite om vått-på-vått, vått-på-torrt och torrt-på-torrt, som är de vanligaste teknikerna för akvarellmålande. Om du har lite kunskap om de olika teknikerna, blir det enklare för dig att planera och få mer kontroll på ditt målande.

Här är en enkel förklaring på de olika metoderna:

Vått-på-vått: Här använder du mycket vatten eller blöter pappret innan du börjar måla. Färgerna flyter ihop med varandra och skapar fina effekter, men du har väldigt lite kontroll på färgen.

Torrt-på-torrt: Denna metod ger dig allra mest kontroll över din målning. Här använder du mest färg och ytterst lite vatten. Denna metod är bra för att måla detaljer eller mer heltäckande ytor med färg.

Vått-på-torrt: När det första lagret färg torkat kan du återaktivera området med ny färg och mer vatten. Detta låter dig skapa fina effekter och skuggningar. Gnugga lätt med penseln för att mixa färgerna.

Lär dig grundfärgerna

När man börjar leta runt efter akvarellfärger blir man nästan yr av alla olika färger och nyanser det finns. Det kan vara lyxigt att ha ett stort kit med färdigblandade färger att välja mellan, men det blir också väldigt dyrt. Du behöver faktiskt inte köpa så många färger för att kunna måla i princip vad du vill – allt du behöver är grundfärgerna! Med lite kunskap kring grundfärger och hur de fungerar, kan du själv blanda fram precis de färgerna och nyanserna du vill ha. Om du vill komma undan billigt, kan vi rekommendera att du beställer hem tuber eller koppar med grundfärgerna, eller ett färdigt kit med dem. Ett riktigt användbart och billigt verktyg vi också kan rekommendera är ett färghjul, som är perfekt om du känner dig lite osäker på färglära.

Här har vi lagt in länkar till prisvärda grundfärger och ett färghjul:

Annons
Prisvärda akvarellfärger från Winsor & Newton.
Prisvärt kit med akvarellfärger från Honsell.
Färghjul.

Använd rätt papper

En av de viktigaste sakerna när det kommer till akvarellmålningar är att ha rätt typ av papper. Här tycker vi faktiskt att det är värt att lägga ut några extra kronor för att få bra kvalitet på papprena. När du ska måla med akvarell vill du ha ett papper som tål mycket vatten, annars kommer pappret att börja smula eller buckla sig så fort du börjar måla. Längst ned i artikeln hittar du lite vanliga frågor och svar kring akvarellpapper, som kan hjälpa dig att välja rätt. Men som minst bör du satsa på papper på 180g och helst kallpressat. 

Här har vi lagt in länkar till våra favoritpapper från Arches, samt prisvärda alternativ från Canson och Fabriano:

Annons
Akvarellpapper från Arches.
Akvarellpapper från Canson.
Akvarellpapper från Fabriano.

Kombinera akvarell med gouache

Visste du att det går att kombinera akvarellfärger med gouachefärger? Detta kanske är en lite oortodox teknik, men det är ett smart sätt att få lite mer kontroll på målningarna och är något jag gör med alla mina målningar. Gouachefärger är lite enklare att återaktivera än akvarellfärger och låter dig därför gå tillbaka till områden du redan målat, för att blanda ihop färgerna mjukt, ändra ton, lägga till detaljer eller skuggor och högdagrar. Allt du behöver är en tub med vit gouachefärg, som du sedan mixar ihop med dina akvarellfärger tills du får färgen du vill ha. Sedan kan du applicera den som den är eller lägga till lite vatten för ett mer transparent resultat. Vit gouache är dessutom perfekt för att lägga till högdagrar och detaljer på vanliga akvarellmålningar som en sista touch.

I bilden nedanför ser du ett exempel på en akvarellmålning där jag använt mig av gouachefärger för att blanda färgerna, samt lägga till högdagrar och detaljer.

En målad bild på en citronkvist står upplutat mot ett par krukväxter.

Var inte rädd för att göra misstag

Det kan ta ett litet tag innan man kommer underfund med hur akvarellfärger fungerar, därför är det viktigt att du fortsätter att öva och inte är rädd för att göra misstag. Det är nog vanligt bland blivande konstnärer att känna en press att få till saker och ting perfekt på en gång och känna sig uppgiven när det inte riktigt går som man planerat. Men ju fler timmar du övar, desto bättre blir du, även om det kanske inte känns så just för stunden. För varje misstag du gör, lär du dig något. 

Om du precis funnit din nya akvarellhobby och vill komma igång snabbt med att måla, har vi lagt in länkar till ett prisvärt kit från Winsor & Newton här nedanför, som ger dig allt du behöver för att komma igång med måleriet. Lycka till!

Annons
Prisvärt färgkit från Winsor & Newton.
Akvarellblock från Winsor & Newton.
Penselkit från Winsor & Newton.
Hobby & Fritid
Pastellkritor ligger utspridda på ett mörkt bord runtom ett vitt ritblock.

Bästa pastellfärger: 5 topptestade kritor, pennor och färger i både torr- och oljepastell

Hobby & Fritid
Akrylfärger på en vit canvas.

Bästa akrylfärger: 5 testvinnande akrylfärger för nybörjare och proffs